Zakaj za tek nadeti športni nedrček?

Športni nedrček je postal obvezen kos ženske športne opreme. Ne gre zgolj za modno muho, pač pa za del športne garderobe, ki omogoča veliko več udobja med tekom in dokazano skrbi za boljšo tehniko teka. Ženske prsi namreč sestavlja mehko tkivo in ne mišice, zaradi česar se pri teku prosto gibljejo.

To predstavlja kar velike težave v primeru, da nimajo ustrezne podpore. Klasični nedrčki so nadvse neudobni in povzročajo odrgnine kože, zato so izdelovalci športne opreme razvili športni nedrček, ki nadomešča to podporo, pomaga preprečiti dolgoročne poškodbe in izboljša telesno držo.

Večje prsi, več težav

Znano je dejstvo, da ženskam večje prsi povzročajo več težav že v običajnem življenju, saj dodatna teža na sprednjem delu telesa vpliva na njihovo hrbtenico. Pojavljajo se bolečine in v tem primeru je nujno treba poskrbeti za krepitev ustreznih hrbtnih mišic, ki potekajo vzdolž hrbtenice.

Športni modrček CEP Sports Bra
Športni modrček CEP Sports Bra (Extremevital.com)

Pri teku pa se vse skupaj le še potencira. V tem primeru brez športnega nedrčka sploh ne gre, sicer prihaja do različnih kompenzacij pri gibanju med tekom, kar nenazadnje vodi v nepredvidene in nepravilne gibe ter celo do nastanka določenih poškodb. Trenerji teka opozarjajo, da na ta način pride tudi do razvoja nepravilne tehnike teka.

Športni nedrčki za različne aktivnosti

Pred nakupom športnega nedrčka se je o njih dobro pozanimati, saj je na voljo nekaj različnih vrst. Izdelani so z mislijo na različne športe in tudi glede na intenzivnost vadbe. Tako bodo ženske, ki se ukvarjajo z aktivnostjo nizke do srednje intenzivne vadbe, izbrale nekoliko drugače kot tiste, ki trenirajo visoko intenzivno.

Športni modrček Salomon Move'On
Športni modrček Salomon Move’On (Extremevital.com)

Športni nedrček zagotavlja dobro oporo prsim, krepi občutek udobja in skrbi za večjo samozavest pri ukvarjanju z različnimi športnimi aktivnostmi. Tek vsekakor sodi med bolj obremenjujoče v tem delu, zato je izbira kakovostnega in ustreznega športnega nedrčka nujna.

Izbira ustreznih materialov

Tako kot velja za vsa druga športna oblačila in spodnje perilo, je treba tudi pri športnih nedrčkih izbirati med tistimi, ki so izdelani iz kakovostnih materialov. Ti morajo zagotavljati odvajanje znoja proč od telesa in biti hitro sušeči. Ergonomsko prilagojen kroj bo močno izboljšal vaše občutke med tekom, prav tako bodite pozorni, da gre za brezšivno oblikovano konstrukcijo.

Športni modrček Brooks Scoopback
Športni modrček Brooks Scoopback (Extremevital.com)

Za kakovosten športni nedrček se obrnite na športno trgovino Extreme Vital, kjer boste našli zase ustrezen kos ne glede na to, za kako intenzivno vadbo ga potrebujete. Športni nedrčki so izdelani iz elastičnega materiala, ki se prilega vsem velikostim košaric, vsekakor pa bodite pri izbiri pozorni še na obseg prsnega koša.

Kako izbrati pravi športni nedrček?

Izdelovalci športnih nedrčkov so pripravili kar nekaj krojev in oblik, med katerimi bo treba izbrati ustreznega. Do zaključne ocene boste prišli šele s testiranjem, saj bo pomembno, kakšen bo splošen občutek med nošenjem in kako se boste počutili po končanem treningu.

Prav tako je raven udobja odvisna od pozicije roba nedrčka na rebrih in dejstva, ali vas morda moti pri dihanju. Ker je na voljo kar nekaj različnih krojev, bo morda za izbor najbolj ustreznega potrebno nekaj testov med vadbo z različnimi nedrčki, naramnicami, kroji in modeli.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close