7 nasvetov za učenje otroka vožnje s kolesom

Le malo je tako pomembnih nalog, kot je otroka naučiti varne vožnje s kolesom. Seveda pa to še zdaleč ni tako preprosto, kot si mislijo marsikateri starši. Precej dolgo je že od tedaj, ko so se sami učili poganjati kolo, a tega, kako so se takrat počutili, verjetno niso pozabili. Ravno zato je še toliko pomembneje, da otroku pri učenju vožnje s kolesom ponudimo kar najprijetnejšo izkušnjo.

1. Izberite najboljšo lokacijo za učenje

Učenje otroka vožnje s kolesom ne bi smelo potekati na ulici oziroma podobni lokaciji, kjer je veliko možnosti za srečevanje z avtomobili in drugimi udeleženci prometa. Prvič to ne bi bilo varno, prav tako ne sproščeno in udobno za malčka.

Za kolesarja začetnika najprej najdite primerno mesto za učenje. To je lahko prazno parkirišče, neobljudena potka ali park. Površina naj bo dovolj velika, da se bo na njej mogoče učiti tudi zavijanja in obračanja.

2. Pozabite na pomožna kolesa

Za učenje osnovnih metod ne potrebujete pomožnih koles. Z običajnega lahko snamete pedala in nekoliko spustite sedež – tako da bo mali kolesar sedel na sedežu in imel obe nogi na tleh. Naučite ga odrivati se z nogami od tal in drseti s kolesom. Ko bo zmogel nekaj sekund držati ravnotežje, lahko pedala vrnete nazaj in sedež premaknete višje. Nato pa že sledi učenje vrtenja pedal.

Otroški poganjalec Cruzee 12 (črn)
Otroški poganjalec Cruzee 12 v črni barvi (Extremevital.com)

Daleč najboljši način za krepitev ravnotežja in koordinacije otroka pa v tem primeru zagotovo predstavlja otroški poganjalec. Za vse vrste poganjalcev je značilno, da delujejo podobno – otrok sedi nizko, s pokrčenimi koleni, s stopali pa potiska kolo. Hitrost vožnje in samozavest se pri malčku hitro povečujeta, s čimer se lahko hitreje priuči prvih spretnosti.

3. Kupite primerno kolo

Seveda ne pričakujete, da se bo vaš mali junak takoj po uspešnem učenju vožnje s kolesom z vami odpravil na zahtevno kolesarsko turo. A to še ne pomeni, da mu ne bi smeli že takoj na začetku kupiti kolesa, ki je zanj povsem primerno in mu omogoča tudi dovolj visok nivo udobja.

Otroku kupite kolo, na katerem bo zlahka stal, ne da bi se dotikal zgornje cevi in da bo lahko brez večjega naprezanja dosegel krmilo. V nobenem primeru ne sme biti preveliko – nanj mora stopiti in sestopiti povsem samozavestno. Kolo se mora malčku povsem prilegati – že od samega začetka mora biti pravilno nastavljeno.

4. Med učenjem ne potiskajte otroka

Morda se kdo med vami dobro spomni, kako so starši tekli ob kolesu, ko so vas učili voziti. Vmes so držali kolo oziroma vas ter vam obljubljali, da vas ne bodo izpustili. Nato pa so vam z enim samim potiskom vlili občutek strahu, negotovosti in nezaupanja. Vam je znano?

Naj poudarimo, da zgornji način učenja danes ne velja za učinkovitega in koristnega. S tekom ob kolesu namreč onemogočite tehniko ohranjanja ravnotežja, kar je ključnega pomena za uspešen pričetek učenja vožnje s kolesom.

5. Ne pritiskajte na malčka

Ko boste opazili prve prave rezultate, kako dobro ste otroka naučili voziti kolo, boste navdušeni. V tem hipu ostanite realni in od malčka ne zahtevajte dodatnih dokazovanj. Pustite mu, naj nekaj časa sam vadi v svojem tempu.

Pomembno je, da se otrok sam nauči počasi, zanesljivo in varno voziti po različnih terenih. Ne silite ga, naj vozi hitreje ali počasneje. Nekaj časa ga samo opazujte, šele nato lahko pričnete z novimi nasveti oziroma nadgradnjo malčkove vožnje.

6. Pustite, da otrok kolesarjenje vzljubi sam od sebe

Pri učenju otroka vožnje s kolesom niso pomembni samo trenutni cilji, na primer da na kolesu čim prej usvoji ravnotežje. Pomemben je predvsem končni cilj – vzljubiti kolesarjenje na sploh. Če boste med učenjem preveč pritiskali na otroka in ga neprestano opozarjali, je to malo verjetno.

Otroško kolo Specialized Jett 16 Single Speed (2023)
Otroško kolo Specialized Jett 16 Single Speed (Extremevital.com)

Če nekoga učite vožnje s kolesom, to torej še zdaleč ne pomeni, da ga boste kot kolesarja oblikovali po svoji podobi. To otrok lahko hitro zasluti in vprašanje je, ali mu bo v prihodnje kolesarjenje sploh všeč. Zato je pomembno tudi, da ste med procesom učenja mirni in potrpežljivi.

7. Učenje naj bo čim bolj zabavno

Veliko staršev je pri učenju svojega otroka pri vožnji s kolesom na začetku precej razočaranih. To velja zlasti za tiste, ki so manj potrpežljivi in manj optimistični. A če bi učno lekcijo naredili nekoliko bolj zabavno, bi se verjetno vse skupaj odvijalo precej hitreje in začetni rezultati bi bili boljši.

Učenje otroka vožnje s kolesom bi moralo biti predvsem zabavno. Poskrbite, da bo otrok ves čas sproščen. Ne bodite prestrogi, pustite mu dihati in se zabavati. Verjemite, da se bo na ta način kolo naučil voziti hitreje, prav tako pa bo večja verjetnost, da bo tudi v kasnejšem obdobju življenja z veseljem sedel na kolo.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close