Kako se učinkovito pripraviti na duatlon?

Duatlon je lahko izjemno užitkarska vrsta športne dejavnosti z veliko mero zabave na progi. Po drugi strani pa v klasični obliki velja za izredno zahtevno vrsto športne panoge. Tekmovanje se lahko prilagodi popolnim ljubiteljem, ki se po progi vozijo s treking kolesom in ne s specialko. Celotni duatlon lahko poteka v naravi, kjer tečemo kros in vozimo gorsko kolo. Za organizacijo tekmovanja v tem primeru ni potrebno zapirati cest.

Sicer pa je duatlon lahko odličen trening za triatlonca. Za nekoliko bolj resne kolesarje pa je lahko vključitev teka v aktivnost pot, ki omogoči, da so lahko na zahtevnejšem kolesarskem podvigu še boljši. A ne glede na vse omenjeno, se je treba na duatlon vedno dovolj dobro pripraviti. Če vadimo redno, s kombinacijo teka in kolesarjenja nimamo večjih težav.

Ni ključno, da je vadba duatlona sistematizirana

Za večino rekreativnih športnikov je kombinacija vadbe kolesarjenja in teka, torej duatlona, povsem dosegljiva. Večji del kolesarjev zlasti v poletnem času tudi teče in obratno. Veliko kolesarjev pa pozimi le redko teče, da lahko lažje vzdržujejo pripravljenost. Vsekakor ni ključno to, da je vadba duatlona sistematizirana. Pomembno je predvsem, da kombiniramo kolo in tek.

Kombinacija teka in kolesarjenja
Priprave na duatlon naj vključujejo kombinacijo teka in kolesarjenja.

Vsak, ki bi se želel preizkusiti na kateri od duatlonskih prireditev, mora zadevo vsekakor prej dovolj dobro vaditi. Povsem drug občutek namreč je, ko je treba po hitrem kolesarjenju nato še teči. Športnik v tem primeru čuti, kot da noge sploh niso njegove. A telo se z redno vadbo tega počasi navadi. Če je torej vadba redna, s kombinacijo teka in kolesa nima nihče zares pravih težav.

Dodana mora biti vadba specifične moči

Na sploh se vadba na kolesu in tek lahko zelo dobro dopolnjujeta. V tedenski urnik se zmore strpati več in tudi precej bolj raznolike aktivnosti, kot če bi se ukvarjali samo z eno vrsto športa. S tem je omogočena velika količina aerobne vadbe. Slednje se na dolgi rok dobro pozna.

Po že samo nekaj mesecih redne vadbe teka in kolesa večina športnikov lahko zelo napreduje. Zlasti so za to odgovorne velike količine opravljene aerobne vadbe. Za piko na i se splača dodati še vadbo specifične moči. Tako postanemo še hitrejši.

Razdalje pri duatlonu

Ko se pripravljamo na duatlon, moramo poznati različne razdalje duatlona. Za rekreativne duatlonce in mlajše starostne skupine oziroma kategorije je dobrodošel super sprint v skupni razdalji 11 kilometrov. Sprint duatlon, ki v dolžino meri 27,5 kilometra, je najprimernejša oblika za rekreativne športnike. Najhitrejši ga zmorejo dokončati prej kot v eni uri.

Standardni duatlon ima podvojene razdalje glede na sprint duatlon, dolgi duatlon in njegove razdalje pa so odvisne predvsem od vrste prireditev. Praviloma se pri duatlonu na sploh uporabljajo naslednja razmerja: kolesarski del zavzame približno tri četrtine razdalje, tekaški del pa četrtino.

Razdalje pri duatlonu (tek – kolesarjenje –tek):

  • Super sprint: 2 km – 8 km – 1 km
  • Sprint duatlon: 5 km – 20 km – 2,5 km
  • Standardni duatlon: 10 km – 40 km – 5 km
  • Dolgi duatlon: 10 km – 60 km – 10 km / 20 km – 120 km – 10 km

Vir: https://www.delo.si/polet/nacrt-vadbe-tek-kolo-tek-in-to-je-vse/

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close