Kolesarjenje v dežju: izbira ustrezne opreme

Če radi kolesarite v dežju, ste zagotovo poskrbeli za vso potrebno opremo in dodatke, ki vam omogočajo skoraj enako udobje vožnje, kot je tista v lepem in suhem vremenu. Toda, za to so bile najverjetneje potrebne izkušnje. V dežju ste morali narediti kar nekaj kilometrov, da ste spoznali, da se je v takšnem vremenu treba drugače obleči ter obuti in da je treba primerno poskrbeti tudi za kolo.

Za vse tiste, ki se vožnje s kolesom v dežju šele nameravate lotiti, pa smo pripravili nekaj koristnih nasvetov, ki jih nikar ne spreglejte. Če med kolesarjenjem želite popolnoma odmisliti dež in vse, kar ta prinese na cesto, prispevek preberite v celoti.

Oblecite nepremočljive hlače in jakno

Vožnja s kolesom v dežju je lahko precej neprijetna, če ste oblečeni enako kot v času, ko zunaj sije sonce. Poskrbite, da boste imeli v garderobi vedno kose nepremočljivih oblačil, ki jih boste koristno uporabili tudi na kolesu.

Udobno in prijetno kolesarjenje v dežju od vas zahteva vsaj nepremočljive hlače in jakno. Takšne kose kupujte v športnih trgovinah, kjer so vam na voljo kakovostni kosi, ki odbijajo vodo in prepuščajo zrak. Na ta način se ne boste utapljali v lasnem znoju.

Nepremočljiva kolesarska oblačila GORE Bike Wear
Nepremočljiva kolesarska oblačila GORE Bike Wear (Extremevital.com)

Ker so vrhunski nepremočljivi kosi oblačil lahko kar dragi, se vam jih splača kupovati konec sezone, ko so cene zaradi akcijske ponudbe bistveno nižje. Nikakor ne posegajte po poceni kosih, za katere vam že zdaj lahko povemo, da ne bodo dosegli svojega namena.

Med pomembnejše dodatke zagotovo sodijo rokavice, saj si nikakor ne smete dovoliti, da vas med kolesarjenjem zebe v roke. Če si boste to dovolili, boste kaj hitro izgubili občutek v prstih, ki ga nujno potrebujete. Najboljša izbira so zimske nepremočljive rokavice.

Zimski kolesarski čevlji – odlična izbira

Za kolesarjenje v dežju boste potrebovali tudi primerno izbrane čevlje. Predvsem pazite na vrsto materiala. Pri tem naj vam pomagajo prodajalci. Ti vam bodo zagotovo ponudili galoše, izdelane iz neoprena, ki je najpogosteje kombiniran še z elastiko, lajkro in najlonom.

Odlična izbira so kar zimski kolesarski čevlji, ki najbolje ustrezajo mokrim ter hladnejšim razmeram na kolesu.

Nadenite si kapo s ščitnikom in očala

Klasična kapa vam pri kolesarjenju v dežju ne bo prav dosti koristila, zato je bolje, da na glavo namestite kapo s ščitnikom. V slabem vremenu so prav tako zelo dobrodošla očala z rumenimi ali s prozornimi stekli.

Kolesarska očala Oakley Field Jacket Photochromic
Kolesarska očala Oakley Field Jacket Photochromic (Extremevital.com)

Z ustrezno izbranimi kolesarskimi očali si boste omogočili boljši pogled na cesto. Očala vas bodo med vožnjo prav tako obvarovala pred špricanjem vode in umazanije v oči.

Kolo opremite s svetlobnimi elementi

Čeprav menite, da v tem času dobro vidite vse okrog sebe, to še zdaleč ne pomeni, da ste dovolj vidni tudi vi. Ravno zato je pri vožnji v dežju pomembno, da na kolo namesite svetlobne elemente. Spredaj in zadaj lahko namestite lučke, sebe pa opremite z dobro vidnimi oblačili v fluorescentni barvi ter z odsevnimi elementi.

Iz zračnic spustite nekaj zraka

Ker je v slabem vremenu na cesti veliko več umazanije ter drobnih in ostrih delcev, je večja verjetnost za možnost poškodbe zračnice, lahko pa tudi za padec. V specializiranih trgovinah s kolesarsko opremo so vam na voljo prav posebni plašči za takšne razmere. Poprosite prodajalce, da vam jih pokažejo in razložijo, kako učinkujejo.

Preden se odpeljete od doma, ne pozabite iz zračnic spustiti nekaj zraka. Na ta način si boste namreč zagotovili boljšo oprijemljivost kolesa na mokri in spolzki cesti.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close