Kako nordijska hoja vpliva na zdravje?

Nordijska hoja je najhitreje rastoča rekreativna dejavnost na prostem širom po svetu. Prvič se je pojavila v 30. letih prejšnjega stoletja kot način treninga smučarskih tekačev na Finskem, ki so trenirali izven sezone. Danes je priljubljen način gibanja in ohranjanja zdravja za ljudi vseh starosti in stopenj telesne pripravljenosti. Sprehod s palicami se je tako spremenil v še kako učinkovito vadbo.

Zakaj je nordijska hoja boljša kot običajen sprehod?

Med običajnim sprehodom je v gibanje vključen predvsem spodnji del telesa. Uporabljamo stopala in noge, ne dosežemo pa učinkovitega delovanja jedra, trebušnih mišic, hrbta, ramen in rok. Če v hojo dodamo pohodne palice in jih v gibanje vključimo aktivno, avtomatično prisilimo mišice zgornjega dela, da pričnejo delovati.

Nordijska hoja vpliva na celotno telo

Ko sedite na stolu, obrnjeni proti mizi, iztegnite obe roki, kot da bi ponudili prijazen stisk roke. Stisnite pesti in ju položite na mizo s palcem navzgor. Sedite pokončno in v mizo izmenično pritiskajte eno pest, nato še drugo. Pri tem že lahko občutite, kako močan val mišičnih kontrakcij poteka skozi vaše trebušne mišice, mišice hrbta, rok, ramen, prsnega koša in, kar je ob pritisku najpomembnejše, mišice jedra.

Aktivna nordijska hoja
Aktivna nordijska hoja bo spodbudila delovanje mnogih mišičnih skupin.

Med nordijsko hojo boste naredili ogromno podobnih kontrakcij vseh teh mišic, z vsakim korakom in odrivom od palic. Najboljše od vsega pa je dejstvo, da so v vadbo vključene vse poglavitne skupine mišic. Čeprav imate včasih med vadbo občutek, da delate manj, pa z njo dosežete veliko več, hkrati pa opravljate tudi dejavnost, pri kateri so možnosti poškodb manjše.

Z nordijsko hojo se izboljša srčno-žilni sistem

Kot pri vsaki vadbi je lahko tudi nordijska hoja dobra za zdravje srca in ima vse prednosti zmerne aktivnosti. Z redno hojo se poveča splošna telesna zmogljivost, še posebej vzdržljivost, moč, gibljivost, ravnotežje in koordinacija. Redni treningi znižajo srčni utrip v mirovanju in pri delu, hkrati pa poskrbijo za boljšo prekrvavitev koronarnih arterij. Srce ter ostali organi in možgani so tako bolje prekrvavljeni in funkcionalni.

Če smo redno aktivni, se povečuje nastajanje majhnih krvnih žil po vsem telesu, kar pomaga pri optimalnem prenosu kisika in hranil aktivnim tkivom. Ker se z vadbo prožnost žil poveča, zmanjšamo tveganje za aterosklerozo in trombozo.

Nordijska hoja okrepi imunski sitem

Nordijska hoja je najboljša aerobna vadba, ki izboljša splošno počutje, pridobimo več energije in življenjske moči. Ker smo pri vadbi ves čas na svežem zraku, se sprostimo in naužijemo svežega zraka ter premagamo vsako utrujenost. Z rednim izvajanjem izboljšamo delovanje limfnega sistema, si okrepimo svoj imunski sistem, posledično temu pa manjkrat zbolimo.

Nordijska hoja je idealna gibalna terapija

Ker z nordijsko hojo krepimo celotno telo, predstavlja tudi odlično rehabilitacijo. Naj si bo to po poškodbi, preboleli bolezni ali po operaciji kolkov, kolen ali hrbtenice. Včasih pa nordijska hoja predstavlja tudi preventivo in z redno ter dosledno vadbo prepreči ali preloži marsikateri predviden poseg.

Z nordijsko hojo do idealne telesne teže

Ker je nordijska hoja pretežno aerobna dejavnost in jo lahko izvajate vsakodnevno, v veliki meri pomaga tudi pri izgubi odvečne telesne teže. Še posebej je učinkovita pri dlje trajajočih vadbah, predvsem pa pri hoji v klanec. V primerjavi s klasično hojo se poraba kalorij poveča za 40 do 50 %. Ker maščobe najbolje izgorevajo pri frekvenci srca med 60 in 70 % maksimalnega srčnega utripa, je pomembno, da vadbo prilagodite svoji stopnji telesne pripravljenosti.

Velika prednost nordijske hoje je v tem, da se z njo lahko spopade vsak, ne glede na stopnjo telesne pripravljenosti. Lahko ste popoln novinec in v življenju še nikoli niste izvajali nobene načrtovane vadbe ali pa ste zelo aktivni. Pomembno je, da imate dovolj volje in časa, se poučite, kako pravilno in dosledno izvajati vadbo, da bo pravilno učinkovala na vaše telo in duha.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Najbolj brani prispevki
Close
Back to top button
Close
Close