Napake pri teku – odpravite jih!

Če sodite v skupino ljudi, ki se vsaj nekajkrat na teden odpravijo tudi na tek, je dobro, da se seznanite z najpogostejšimi tekaškimi napakami. Morda ste povsem prepričani, da tek izvajate na pravilen način, a velika verjetnost je, da boste med napakami zasledili vsaj eno, ki jo delate tudi sami.

V prispevku vam bomo poleg tega zaupali, kako se napakam lahko najhitreje izognite, s tem pa tudi različnim poškodbam, ki so posledica napak. Poškodbe pri teku so lahko celo tako velike, da se nekateri teka ne lotevajo več oziroma do te aktivnosti ne gojijo več enakih pozitivnih čustev kot nekdaj, ko so s tekom pričeli.

1. Pretreniranost

Še zlasti za tekače začetnike je značilno, da bi svoje cilje radi čim prej dosegli, zato tečejo prepogosto, predolge razdalje in si pri tem ne privoščijo zadosti počitka. Za prav vsak naslednji tek si želijo boljših rezultatov, pri tem pa niti ne pomislijo na morebitne poškodbe in celo na pregorevanje.

Če vam je tole še kako znano, vam priporočamo, da dolžino poti pri teku podaljšujete postopoma. To pomeni, da na teden ne več kot za 10 %. Po daljšem in napornejšem teku si morate vedno privoščiti dovolj kakovostnega počitka, ki je ključnega pomena za okrevanje mišic in tudi za samo napredovanje. Med tednom pa se ne pozabite ukvarjati še z drugimi koristnimi športnimi aktivnostmi, ki prav tako lahko pripomorejo k boljšim rezultatom.

2. Nepravilna tehnika teka

Napačna tehnika je ena od najpogostejših napak med tekači. Zanjo je značilno, da povzroča tudi največ bolečin in poškodb. Tekači pogosto izvajajo predolge korake ter tek, pri katerem na tleh najprej pristanejo s peto. Prepričani so namreč, da bodo z daljšimi koraki hitrejši, a to seveda še zdaleč ne drži.

Bodite pozorni na svojo tehniko teka. Dolgim korakom se izogibajte, še posebej ko tečete po klancu navzdol. Pristajate na sredini stopal. Koraki naj bodo hitri; predstavljajte si, da hodite po vročem oglju.

3. Nepravilno dihanje

Za številne tekače je značilno, da dihajo preplitko. To pogosto povzroča krče ob straneh. Zato je zelo pomembno, da je dihanje med tekom izvajano pravilno.

Med tekom dihajte skozi usta in nos. Vaše mišice namreč potrebujejo kisik za gibanje. Če boste dihali samo skozi nos, ga ne boste dobili zadosti. Dihajte tudi s trebuhom in ne s prsnim košem. Vdihi bodo tako večji, v telo bo prišlo več kisika in bolečine ob strani bodo znatno manjše.

4. Premalo tekočine

Napaka mnogih tekačev je tudi dehidracija. Zavedati se morate, da se med samim tekom izgubi veliko vode. Če pride do dehidracije, to lahko močno vpliva na vaš napredek in nenazadnje tudi na zdravje in splošno počutje.

Hidracija po teku
Kako pomembna je hidracija po teku, znajo povedati tudi profesionalni tekači.

Pomembno je, da pijete pred, med in po teku. Kakšno uro pred tekom popijte do 7 decilitrov vode ali druge tekočine, ki ne sme vsebovati kofeina. Tik pred tekom spijte še dva decilitra. Nato med tekom na vsake 20 minut spijte po 1 ali 2 decilitra. Ne pozabite piti po teku.

5. Napačna prehrana

Na žalost še vedno kar dosti tekačev podcenjuje pomembnost prehrane. Ta vpliva na tekaško formo, na zdravje in splošno počutje.

Dve uri pred tekom pojejte lahko malico, ki naj vsebuje večje količine ogljikovih hidratov. Tudi po sami vadbi se čim prej napolnite z energijo, ki jo boste dobili s primerno izbrano prehrano. Obrok naj bo sestavljen predvsem iz ogljikovih hidratov. Vsebovati mora tudi zadostno količino beljakovin. Priporočamo vam na primer sendvič z arašidovim maslom ter smuti iz jogurta in sadja. Zelo koristno je tudi uživanje čokoladnega mleka.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close