Pred nakupom: izbrati mestno ali treking kolo?

Kolesarjenje je pogosto označeno kot okolju najprijaznejša oblika mobilnosti. Zanj je značilno, da zmanjšuje onesnaževanje zraka, hrupa in poskrbi za varčevanje z energijo, obenem pa tovrstna aktivnost pozitivno vpliva na vaše telesno in duševno zdravje, na počutje in nenazadnje tudi na intelektualne sposobnosti.

Morda že dlje časa premišljujete o nakupu novega kolesa. Med vsemi vrstami koles nekateri kupci kolebajo med nakupom mestnega in treking kolesa. Če je tudi pri vas tako, vam bomo v nadaljevanju pomagali izbrati kolo, primerno za vaše potrebe. Na kratko vam bomo predstavili obe obliki in tako se boste veliko lažje odločili, katera je za vas ustreznejša.

Mestno kolo – za krajše vožnje s počasnim tempom

Mestno kolo vam bo odlično služilo, če kolo nameravate uporabljati za umirjeno mestno vožnjo, kjer boste z njim odhajali do trgovin, pošte, v službo in po drugih vsakodnevnih opravilih, ki niso preveč oddaljena od vašega doma. Gre za preprosto kolo s pokončno obliko in krajšo medosno razdaljo. Pogosto je opremljeno s prtljažnikom, košaro ali kakšnim drugim podobnim predmetom, v katerega lahko spravite dodatno prtljago.

Žensko mestno kolo Schwinn Cruiser Hollywood
Žensko mestno kolo Schwinn Cruiser Hollywood (Extremevital.com)

Na trgu boste lahko izbirali med številnimi vrstami mestnih koles. V zadnjem času so priljubljena tudi e-mestna kolesa, ki pa so seveda nekoliko dražja. Sicer pa si med pestro ponudbo mestnih koles lahko kupite tudi rabljeno ali pa si ga za določen čas zgolj izposodite. Prodajalci vas bodo pri nakupu najverjetneje opozorili na pomembno dejstvo, da mora biti sedež od okvirja nameščen nekje med 10 in 15 centimetrov.

Za mestna kolesa je najbolje, da vsebujejo samo eno prestavo, sploh če se z njim nameravate voziti le po ravninskem delu mesta. Kolo z veliko prestavami vam je v takem primeru prej breme kot pa prednost, saj boste zanj potrebovali več časa (in denarja) za vzdrževanje.

Treking kolo – za ljubitelje raznovrstnih terenov

Treking kolo je najboljša izbira, če ga boste uporabljali za potovanja po daljših asfaltiranih, makadamskih in urejenih gozdnih poteh ali pa za športno-rekreativno vožnjo. Za treking kolesa se odločajo tudi vsi tisti, ki so mnenja, da so jim mesta kolesa za takšne vožnje pretežka, prepočasna in preokorna; specialke pa prehitre in prenevarne.

Moško treking kolo Specialized Crosstrail Elite
Moško treking kolo Specialized Crosstrail Elite (Extremevital.com)

Na treking kolesu je drža telesa pokončnejša, posledično manj trpijo hrbtenica, roke, ramena in vrat. Nanj lahko namestite nosilce, posledično treking kolo lahko postane tudi potovalno.

Za treking kolo je značilno ravno krmilo, zavorne ročice so zato postavljene bolj priprstno. Prepoznali ga boste tudi po velikih 28-colskih obročnikih. Na njih so nameščene tanjše pnevmatike, ki pa so še vedno širše od tistih, ki jih vsebujejo specialke. Na sprednjih vilicah so pogosto nameščeni blažilci, namenjeni predvsem makadamskim oziroma nekoliko slabše urejenim cestam.

Na podlagi predstavljenega ste sedaj zagotovo bolje prepričani v to, katera vrsta kolesa je za vas ustreznejša. Sedaj pa je napočil čas, da si izberete še najprimernejšega proizvajalca in mesto nakupa. Če potrebujete priporočilo, vam svetujemo obisk spletne trgovine Extremevital.com, kjer so vam na voljo številna mestna in treking kolesa, seveda pa tudi vse druge vrste koles.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close