4 najpogostejše poškodbe kolesarjev

Raziskave kažejo, da se največ kolesarjev poškoduje pri dirkanju po hribu navzgor, vsekakor pa številne poškodbe nanje prežijo kjer koli in kadar koli. Še zlasti veliko poškodb je med kolesarji začetniki, ki se prehitro in brez prave kondicije zaženejo na svojo prvo daljšo in zahtevnejšo pot.

Padec na trda tla pri večji hitrosti ali bližnje srečanje z drevesom ter podobno kaj hitro prinese zlomljeno kost ali dve. In katere poškodbe so še zlasti pogoste?

1. Izpah ramena

Najpogostejše poškodbe kolesarjev so povezane z rameni. Tu velja zlasti izpostaviti izpahe. Medtem ko je, na primer, glava kolesarja zavarovana s kakovostno čelado, to ne velja za ramenski sklep.

Zaradi slabšega varovanja ramenskih sklepov zelo hitro pride do poškodbe in izpaha. Pravzaprav ni potrebna prav velika sila, da se na tem mestu kaj premakne s svojega dela.

2. Zlom gležnja

Ker kolesarji najpogosteje pri padcu pristanejo najprej na nogah, poškodbe nog in gležnjev niso redke. Poškodba se zlahka lahko primerja s padcem z višine.

Pri takšni poškodbi je pomembno učinkovito zmanjševanje oteklin, bolečine ter vnetja. Pri tem vam lahko pomagajo naprave, ki se oprijemajo gležnja ter ga hladijo. Zelo dobra rešitev je denimo vzdignjen položaj stopala.

3. Zlom zapestja ali palca

Vsekakor je ščitenje obraza pri padcu pametno in nagonsko, a posledično lahko pride do zloma zapestja ali palca. Padec kolesarja na roko se najpogosteje konča z zlomljeno roko, zlomljenim zapestjem, poškodbo palca ali pa pretrganimi vezmi. Sicer obstaja kakovostna zaščita za roke, vendar se z njeno uporabo bistveno zmanjša gibljivost zapestja. To pomeni, da trpi moč zapestja.

Ker se palec ob padcu hitro prepogne nazaj, to lahko poškoduje vezi oziroma jih celo pretrga. To je lahko zelo boleče, hkrati pa vam onemogoča dovolj dober oprijem v prihodnosti.

4. Bolečine v vratu in dlaneh

Vrat je pri kolesarjenju zaradi prisilne drže usločen nazaj, zaradi česar glava zleze naprej. Mišice so v takšnem položaju bistveno preveč napete. Posledično se poveča obremenitev sklepov vratne hrbtenice.

Med dolgotrajnim kolesarjenjem se zaradi pritiska na živec v zapestju lahko pojavijo bolečine v dlaneh, mravljinčenje, otrdelost ter šibkost zadnjih dveh prstov in zunanjega dela dlani.

Previdnost, zaščita, kondicija in ustrezno opremljeno kolo

Poškodbam se boste pri kolesarjenju v največji meri izognili, če boste previdni, še zlasti na zahtevnejših terenih. Prav tako je pomembno, da vseskozi uporabljate ustrezno zaščito, ki ne vključuje samo kakovostne čelade, temveč tudi druge kose opreme.

Preden se odpravite na pot, poskrbite, da je vaša kondicija ustrezna glede na podvig, ki se ga lotevate. Ne nazadnje preverite še, ali je vaše kolo v dovolj dobrem stanju za na pot.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close