5 lastnosti tekaških čevljev, na katere morate biti pozorni

Tek je postal prava znanost, prav tako pa tudi proces izdelave tekaških copat. Ko gre za profesionalne tekače, lahko ena sekunda pomeni razliko med porazom in zmago, zato poskrbite, da so tekaški čevlji opremljeni s funkcijami za večjo varnost, zmogljivost in učinkovitost teka.

Iskanje najboljšega para tekaških čevljev, ki ustreza vašim potrebam, je danes zelo zahtevna naloga, saj je ponudba na trgu izjemno raznolika. Da bo iskanje čim bolj enostavno, bomo izpostavili bistvene lastnosti tekaških čevljev, ki jih morate upoštevati pri nakupu.

1. Obutev naj bo zasnovana za tek

Dejstvo je, da ni vsak čevelj namenjen teku. Če iščete najboljše tekaške čevlje za svoje potrebe, se odločite za visoko zmogljivo obutev, ki je izdelana izključno za tekače. Običajno so takšni čevlji lahki in udobni.

Moški tekaški čevlji Hoka Carbon X 3
Moški tekaški čevlji Hoka Carbon X 3 (Extremevital.com)

Upoštevajte, da vam lahko le kakovostni tekaški čevlji, ki imajo mehkejši vmesni podplat za popolno blaženje udarcev, pomagajo pri premagovanju večjih razdalj. Poleg tega pa vam zagotavljajo tudi boljši oprijem, stabilnost in vzdržljivost.

2. Pravilno prileganje in udobje

Čeprav se sliši zelo preprosto, je izbira pravega modela ključna lastnost, na katero morate biti pri nakupu tekaških čevljev še posebej pozorni. Najmanjše odstopanje v velikosti lahko vpliva na končni rezultat, to pa je toliko bolj pomembno, ker veliko ljudi velikosti in udobja ne jemlje resno.

Izberite velikost obutve, pri kateri boste v sprednjem delu imeli vsaj pol centimetra prostora. Tako bodo prsti na nogah imeli dovolj prostora, da se prosto gibajo in lažje dihajo.

3. Teža tekaških čevljev

Ko gre za učinkovitost teka, je teža tekaških čevljev izjemno pomembna lastnost. Lažji čevlji so predvsem za profesionalne tekače veliko boljša možnost, saj nudijo učinkovitejši korak in pomagajo pri udobnejšem teku.

Ženski tekaški čevlji On Cloudsurfer
Ženski tekaški čevlji On Cloudsurfer (Extremevital.com)

Lažji čevlji prav tako bistveno pripomorejo k hitrejšemu teku. Zanje je značilno visoko razmerje med togostjo in težo, kot tudi izjemno lahko in odzivno blaženje. Na ta način imate pri teku vedno lahkega, a zanesljivega spremljevalca.

4. Oblazinjenje pete

Oblazinjenje pete se nanaša na vmesni podplat tekaških čevljev, ki je zasnovan tako, da zmanjša učinek udarca pete ob tla. Nekateri tekaški čevlji imajo mehkejšo zasnovo pete na zunanjem robu za gladek pristanek, vendar so nekatere študije pokazale, da preveč oblazinjeni tekaški čevlji vodijo do tršega pristanka. Pri izbiri bodite pozorni predvsem na ravnovesje med blaženjem, stabilnostjo in občutkom na tleh.

5. Fleksibilnost tekaške obutve

Fleksibilnost je lastnost tekaških čevljev, ki je pogosto spregledana. Pove nam, kako prožen oziroma trd je tekaški čevelj, na kar vpliva predvsem njegov vmesni in zunanji podplat. Večja prožnost vam omogoča boljšo oporo stopala in večjo stabilnost med tekom, pri čemer je pomembno tudi to, za katero vrsto teka izbirate obutev.

Moški trail tekaški čevlji Raidlight Dynamic 2.0
Moški trail tekaški čevlji Raidlight Dynamic 2.0 (Extremevital.com)

Prožnost tekaške obutve namreč pomeni izjemno zmogljivost in brezhibno tekaško izkušnjo. Pri izbiri bodite pozorni na to, da imajo tekaški čevlji prilagodljiv oprijem podplata in zasnovo zaklepanja pete, ki zagotavlja najboljšo stabilnost na različnih površinah.

Zdaj ko veste, katere lastnosti so pomembne pri izbiri tekaške obutve, se opogumite in izberite par, ki kar najbolj ustreza vašim potrebam. Na ta način boste zagotovo poskrbeli za večjo zmogljivost, varnost in udobje teka. Seveda pa se z dodatnimi vprašanji obrnite na prodajalca v športni trgovini, ki vam bo podal vse informacije in vam svetoval pri izbiri.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close