15 nasvetov za varno kolesarjenje

Kolesarjenje tako v Sloveniji kot tudi marsikje drugje po svetu sodi med eno od najbolj priljubljenih športnih aktivnosti. Žal pa se premalo kolesarjev zaveda, da se je tudi pri tej dejavnosti potrebno držati nekaterih pravil, ki so vezana predvsem na varnost.

V današnjem prispevku vam bomo navedli kar 15 pomembnih nasvetov, ki jih velja upoštevati. Še posebej se jih držite takrat, ko kolesarite po cesti, kjer so udeležena tudi druga vozila.

Držite se naslednjih pravil za varno kolesarjenje:

 1. Upoštevajte vsa prometna pravila, sploh pa tista, ki so namenjena kolesarjem.
 2. Kolesarite samo po kolesarskem pasu ali ob desnem robu cestišča.
 3. Nikoli ne kolesarite po levi strani cestišča, saj bi tako ogrožali sebe in druge.
 4. Uporabljajte luči in bodite vidni. Spredaj je primerna bela luč, zadaj rdeča. Prav tako je pomembno, da nosite svetla in odsevna oblačila, najbolje kar odsevne telovnike.
 5. Vedno uporabljajte kolesarsko čelado.
 6. Prilagajajte hitrost vožnje. Nesreče se najpogosteje dogajajo ravno zaradi neobvladanja kolesa. Še posebej bodite pozorni na hitrost pri spustu po klancu navzdol, v ovinkih ter na mokrih in spolzkih cestiščih.
 7. Nikoli ne kolesarite vzporedno.
 8. Pri zavijanju vedno nakažite smer vožnje z roko. Pomembno je tudi, da vzpostavite očesni kontakt z drugimi udeleženci v prometu.
 9. Pred pričetkom kolesarjenja preverite tehnično brezhibnost kolesa. Posebno pozornost namenite delovanju zavor in luči ter napolnjenosti pnevmatik.
 10. Nikoli ne kolesarite pod vplivom alkohola, drog ali drugih psiho-aktivnih snovi.
 11. Med kolesarjenjem ne uporabljajte mobilnih telefonov ali drugih podobnih naprav.
 12. Prtljago namestite na ustrezen nosilec, v košaro ali kolesarsko torbo.
 13. Če dežuje, uporabljajte kolesarsko pelerino. Nikoli ne uporabljate dežnika.
 14. Poskrbite za varnost svojih otrok na kolesu. Obvezno naj imajo čelado, četudi so kot potniki v posebnih sedežih ali prikolici.
 15. Ves čas vožnje s kolesom bodite pozorni na pešce in se prilagajajte njihovemu ravnanju.

Našteli smo vam pomembna pravila, ki jih morate kot kolesarji nujno upoštevati. Če se jih boste držali redno in dosledno, boste vsekakor pripomogli, da bo na cestah manj nesreč, v katerih so vse pogosteje udeleženi tudi kolesarji.

Vir: https://www.amzs.si/motorevija/mobilnost/promet/2016-04-06-varno-kolesarjenje

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close