Kako se pripraviti na kolesarjenje v zimskih mesecih?

V času zimskega mraza ste številni kolesarji postavljeni pred dilemo, kako trenirati v nekoliko slabših pogojih. Nekateri med vami preklopite kar na tek in hojo v hribe, drugi se zaprete v klet in nadaljujete s kolesarjenjem na sobnem kolesu, spet drugi pa si vzamete čas za premor in v hladnejšem obdobju trenirate nekoliko manj kot sicer.

V nadaljevanju pa vam predstavljamo nekaj trikov, kako se lahko na najboljši možen način pripravite na kolesarjenje v hladnejših mesecih.

Dobra priprava načrta

Izkušeni kolesarji se zavedajo, da zimsko kolesarjenje ne more biti tako zabavno kot tisto, ki poteka v toplejšem času. Ravno zato si že pred začetkom zime naredijo poseben načrt, v katerem upoštevajo, da pozimi ne morejo trenirati oziroma kolesariti v enakem obsegu kot v drugih letnih časih.

Načrt kolesarjenja naj upošteva tudi to, da se boste v veliki meri posvečali svojim slabostim in upoštevali okolje, v katerem boste trenirali. Ker se boste posvetili slabostim, boste verjetno veliko raje delali na koordinaciji, spretnosti in moči. Prav tako boste z različnimi oblikami treninga ostali povsem motivirani.

Poiščite primerne trase

Že pred zimo morate najti primerne trase, ki so lahko makadamske ceste ali gozdne poti ali morda manjše krožne poti, zaščitene pred vremenskimi vplivi. Na takšnem terenu boste lahko kolesarili tudi pozimi in v nekoliko težjih razmerah.

Primerno kolo za zimski čas

Pozimi je najbolje, da pri kolesarjenju uporabljate ciklokros ali gorsko kolo, ki je namenjeno ravno temu letnemu času. Lahko pa si priredite tudi svoje staro cestno kolo.

Nanj lahko namestite širše gume za slabše cestne podlage. Dodajte mu še ustrezen blatnik ter luči. Tako boste popolnoma pripravljeni na zimske treninge s kolesom. Vsekakor pa bo zimsko kolesarjenje veliko krajše ter prilagojeno vremenskim razmeram.

Pomembna so tudi oblačila ter ostali dodatki

Za zimsko obliko kolesarjenja morate prilagoditi tudi oblačila ter vse, kar sodi k tej rekreaciji. Priskrbite si ustrezno zimsko jakno, anorak, galoše, rokavice in kapo, ki jo boste imeli nameščeno pod obvezno čelado.

Najpomembneje je, da ste v naravi

Če so zimske razmere res prehude in se nikakor ne morete odpraviti na kolesarjenje, pa je najbolje, da se odločite za hojo v hribe. Verjetno je prav ta oblika rekreacije najboljša alternativa zimskemu kolesarjenju. Med hojo v hribe namreč obremenjujemo tako noge kot tudi srce in pljuča. Ravno tako kot na kolesu.

Takšno obliko rekreacije vam priporočamo tudi med tednom, ko lahko takoj po službi skočite na najbližji hrib. To je najbolj kakovosten trening za vaše telo in dušo. Čez vikend pa si vzemite nekoliko več časa in skupaj s svojimi najbližjimi odidite na kakšno daljšo turo v hribe.

Odlična podpora kolesarjenju sta tudi tek na smučeh in drsanje. Ne smemo pa pozabiti omeniti niti alpskega smučanja. Pravi športniki dobro veste, da je možnosti še veliko več. Izberite si tisto, ki vam je najbolj pri srcu in po kateri se tudi najbolje počutite.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close