7 ključnih funkcij kolesarskega števca

Podobno kot zaslon na armaturni plošči avtomobila nam tudi kolesarski števec pove vse o naši vožnji in zmogljivostih. In ker so mnogi kolesarji zelo radovedni glede svojih meritev, je danes to obvezen del kolesarske opreme.

Mnogi se ob svojih kolesarskih podvigih sprašujejo, ali kolesarski števec resnično potrebujejo. Če se aktivno ukvarjate s kolesarjenjem na tekmovalni ravni ali želite z njim vplivati na svojo telesno pripravljenost, je kolesarski števec zagotovo pomemben del vaše opreme. Ker pa je tehnologija danes izjemno napredovala, ga lahko nadomestite tudi s pametnim telefonom ali športno uro.

Toda, ker je kolesarski števec namenjen namestitvi na krmilo kolesa, je njegova uporaba precej bolj praktična. Zato je njegov nakup vreden tehtnega razmisleka, sploh če vemo, da so nam danes na voljo kolesarski števci z najrazličnejšimi funkcijami. Zato si je v prvi vrsti potrebno odgovoriti na vprašanje, katere od njih so za vas najpomembnejše.

1. Funkcija GPS

Najbolj osnovni in tudi najcenejši kolesarski števci ne podpirajo funkcije GPS. Globalni sistem pozicioniranja (GPS) omogoča prikaz podatkov o prevoženi razdalji, hitrosti in nadmorski višini, poleg tega pa ponuja navigacijske zmogljivosti.

Kolesarski števec Garmin Edge 130 Plus
Kolesarski števec Garmin Edge 130 Plus (Extremevital.com)

Z najbolj dovršenimi kolesarskimi števci, ki se povežejo z satelitskimi sistemi GPS, dobimo tudi natančna navodila za pot, zato so za najbolj zagrete kolesarje več kot dobrodošli.

2. Kolesarske funkcije

Večin kolesarskih števcev ponuja prikaz osnovnih podatkov, kot so hitrost, prevožena razdalja in čas trajanja aktivnosti. Z naprednejšimi modeli pa lahko spremljamo tudi nadmorsko višino, kadenco in moč. Za to so potrebni dodatni senzorji, ki so namenjeni spremljanju tovrstnih podatkov, vendar se v večini primerov prodajajo v kompletu s kolesarskim števcem.

3. Brezžična tehnologija

Če je bila nekaj let nazaj povezljivost izjemno pomemben dejavnik, pa danes skoraj vsi kolesarski števci komunicirajo brezžično. Povežete jih lahko s senzorji, merilnikom moči, telefonom in drugimi napravami. Večina deluje na osnovi že utečenih komunikacijskih protokolov, vključno z Bluetoothom, zato to običajno pri nakupu ne igra pomembne vloge.

4. Navigacija

Osnovnejši modeli kolesarskega števca nudijo osnovno sledenje in vas opozorijo takoj, ko zgrešite smer. Najbolj izpopolnjeni števci pa vam zagotavljajo podobne funkcije kot navigacijski sistemi za v avtomobile.

Kolesarski računalnik Garmin Edge 530
Kolesarski računalnik Garmin Edge 530 s funkcijo navigacije (Extremevital.com)

Z njimi lahko vnesete cilj ali pa si določite kolesarsko traso, nato pa sproti dobite navodila, kdaj in v katero smer zaviti.

5. Funkcije za gorsko kolesarjenje

Največja prednost nekoliko bolj izpopolnjenih kolesarskih števcev je povezljivost z aplikacijo Trailforks, ki je vodilna na področju gorskega kolesarjenja. Z njeno pomočjo dobijo kolesarji vse informacije o MTB poteh, predvidijo vreme in v skrajnih situacijah celo rešijo življenje. Poleg tega so gorskim kolesarjem na voljo tudi podatki o skokih, času in težavnosti spusta.

6. Kakovost zaslona

Kakovost zaslona je največkrat povezna s ceno. Osnovni modeli imajo črno-bele zaslone, najbolj izpopolnjeni kolesarski števci pa se lahko pohvalijo z jasnimi barvnimi zasloni na dotik. Večina kolesarskih števcev vam omogoča prilagodljivost zaslona. To pomeni, da si lahko individualno prilagodite, kateri podatki naj bodo prikazani na zaslonu.

7. Funkcije merilnika srčnega utripa

Funkcija merilnika srčnega utripa zagotavlja podatke o srčnem utripu in intenzivnosti treninga enako kakovostno kot najboljše športne ure, s katerimi običajno merimo telesno pripravljenost. Za prenos podatkov o srčnem utripu na vaš kolesarski števec se morate povezati zgolj z naprsnim trakom ali senzorjem na zapestju.

Kolesarski števec Polar M460 HR
Kolesarski števec Polar M460 HR z merilcem srčnega utripa (Extremevital.com)

Če se lotevate nakupa kolesarskega števca, je vsekakor priporočljivo temeljito razmisliti o njegovih funkcijah. Pri tem pa je ključnega pomena, kakšne so vaše želje, potrebe in cilji na kolesu.

Tistim, ki se s kolesarjenjem aktivno ukvarjate in vam je to svojevrsten izziv, se v nakup kolesarskega števca zagotovo splača vložiti nekoliko več denarja. V nasprotnem primeru izbirajte med osnovnejšimi modeli, ki vam prikazujejo dovolj podatkov, da bo kolesarjenje še vedno zanimivo.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close