Kako izbrati ustrezno gorsko kolo?

Za kolesarje, ki želijo od svojih kolesarskih avantur nekaj več kot le vožnjo po ravni cesti, je velikokrat prva izbira prav gorsko kolo. A gorskih koles je kar nekaj vrst, zato je še kako pomembna odločitev o tem, kakšne vožnje si kolesar želi. Seveda pa se izbira tudi tu še ne konča.

Vsa gorska kolesa, ki vam jih predstavljamo v nadaljevanju, so na voljo v kolesarski trgovini Extreme Vital. Če vas bodo zanimale podrobnosti, si jih lahko ogledate na spletnem naslovu:

Odgovore na vprašanje o tem, kako izbrati ustrezno gorsko kolo, vam bomo skušali predstaviti v naslednjih vrsticah. Pa pričnimo pri izbiri vrste gorskega kolesa.

Nekaj za ljubitelje spustov

Če sodite med kolesarje, ki uživajo v atraktivnem spustu po gorskih kolesarskih poteh, boste verjetno želeli poseči po gorskem kolesu, ki ga imenujemo downhill. Gre za gorsko kolo, ki se pri vožnji v hrib ne izkaže najbolje, je pa zato odlično za spust.

Downhill kolo Specialized Demo Expert 29
Downhill kolo Specialized Demo Expert 29 (Extremevital.com)

Zaradi obilice hoda omogočajo izjemne hitrosti celo pri najbolj zahtevnih spustih. Je pa znano, da se downhill kolesarji na izhodišče spusta navadno pripeljejo s sedežnico, saj se urejene kolesarske proge za »spustaše« velikokrat nahajajo na smučiščih.

Želite cenovno ugodnejše gorsko kolo?

Če ste kolesar, ki ne stremi po ekstremnih izkušnjah ne pri vožnji v hrib niti ne v kakšnih divjih spustih, si boste verjetno omislili gorsko kolo vrste hardtail.

Hardtail kolo Scott Scale 940
Hardtail kolo Scott Scale 940 (Extremevital.com)

Gre za cenovno bolj dostopna gorska kolesa, ki so precej enostavna za vzdrževanje. Na sprednjih vilicah imajo nameščeno vzmetenje in se dobro znajdejo tako pri vožnji v klanec kot tudi pri spustih.

Kaj pa all mountain ali full suspension?

Pri all mountain vrsti gorskih koles gre za nekakšno mešanico ali hibrid dveh vrst gorskih koles, ki vam bo omogočala udobno vožnjo po neravnih terenih, lažje premagovanje vzponov in zanesljivo spuščanje v dolino.

All mountain kolo Norco Sight A2 29
All mountain kolo Norco Sight A2 29 (Extremevital.com)

Full suspension, kot nekako že samo ime pove, pa je vrsta gorskega kolesa, ki ima nameščene blažilce tresljajev tako spredaj kot zadaj oziroma pod samim sedežem.

Izberite ustrezno velikost kolesa

Če smo nekaj več pozornosti doslej namenili izbiri ustrezne vrste gorskega kolesa, glede na slog vožnje in vaše potrebe, pa je čas, da povemo nekaj malega še o izbiri idealne velikosti kolesa. Slednja je namreč izjemno pomembna, ko govorimo o tem, kako se boste na kolesu počutili.

Full suspension kolo Scott Spark RC 900 WC
Full suspension kolo Scott Spark RC 900 WC (Extremevital.com)

Napačna velikost kolesa lahko povzroči kup nevšečnosti, ki se pričnejo z nelagodjem med vožnjo, kasneje pa se konča celo z bolečinami v različnih delih telesa in odporom do kolesarjenja. Zaradi nepravilne drže na kolesu vas bo pričela boleti hrbtenica, na udaru je tudi trtica, nesorazmerja med napori na kolesu pa se lahko izrazijo tudi z bolečinami v vratu, ramenih, kolenih in drugod.

Kako izbrati ustrezno velikost gorskega kolesa?

Veliko ljudi ob tem vprašanju sprva pomisli na svojo višino. Morda so nam včasih dejali, da se na ta način izbira velikost kolesa, a resnica je nekoliko drugačna. Če to še nekako velja za otroška kolesa, pa je pri kolesih za odrasle bolj pomembno izmeriti višino razkoraka.

Gre za višino med tlemi in položajem, kjer se bo nahajal vaš sedež v položaju rahlega razkoraka. Izmerjena dolžina do tal bo nato vaše izhodišče za izračun velikosti kolesa. Višino razkoraka boste namreč pomnožili z 0,65, rezultat pa bo dejansko velikost okvirja vašega novega kolesa, izražena v centimetrih.

Žensko hardtail kolo Giant Liv Tempt 1 GE
Žensko hardtail kolo Giant Liv Tempt 1 GE (Extremevital.com)

Omeniti velja, da je tovrstna izbira velikosti kolesa primerna za kolesarje, ki si želijo neke klasike med gorskimi kolesi. Za tiste bolj zahtevne pridejo v račun še nekateri drugi podatki, vključno s tem, da se pri merjenju razkoraka obleče kolesarske hlače. Predvsem pa je pomembno tudi za katero vrsto gorskega kolesa se odločate, saj se na nekaterih sedi višje, na drugih pa nekoliko nižje.

Izbira okvirja

Kot je to navadno pri vseh kolesih, je seveda tudi pri gorskih zelo pomembno, iz katerih materialov je izdelan okvir kolesa. Ko govorimo o okvirju, seveda mislimo tudi na samo težo le tega. Pri izbiri okvirja kolesa precejšnjo vlogo odigra konča cena. Okvirji iz lažjih materialov bodo seveda kar precej dražji kot tisti nekoliko težji.

Lažji okvirji so izdelani iz aluminija ali karbonskih vlaken, pri čemer pa pri obeh velja, da gre za nekako podobno težo okvirjev. Bistvene razlike se pokažejo šele pri sami vožnji, in sicer skozi uvijanje okvirja pod močnejšimi pritiski na pedala, ter pri občutkih prenosa informacij s podlage na samega kolesarja.

Okvirji, narejeni iz aluminija, so nekoliko cenejši od karbonskih, a imajo tudi eno veliko pomanjkljivost v primerjavi s slednjimi. Če za okvirje iz karbonskih vlaken velja, da jih je moč popravljati ob morebitnih poškodbah, pa bi za tiste iz aluminija to težko trdili. V primeru počenega okvirja, izdelanega iz aluminija, najpogosteje sledi zamenjava kolesarskega okvirja.

Na kratko ponovimo …

Pa povzemimo še enkrat ključne točke na vprašanje o tem, kako izbrati ustrezno gorsko kolo:

  • Odločite se za vrsto gorskega kolesa glede na to, kakšne vožnje si želite.
  • Pripravite si okvirni proračun, namenjen za nakup kolesa.
  • Vprašajte se, kako pogosto boste kolesarili in kakšni so vaši cilji za sezono.
  • Bodite pozorni pri izbiri prave velikosti kolesa.
  • Posvetujte se s strokovnjakom na prodajnem mestu.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close