Kako se pred tekom dobro ogreti?

Veliko ljudi se v želji po boljši kondiciji ter zdravem življenju resno loteva teka. Ta vrsta športa učinkovito pripomore k boljši kondiciji kot tudi k bolj trdemu zdravju. Tek je namreč odličen za srce in ožilje, mišice, krvni tlak in še za marsikaj drugega.

Kljub koristim, ki nam jih prinaša tek, pa po drugi strani obstaja kar nekaj pasti, ki hitro privedejo do poškodb ali neprijetnih bolečin. Da bi to v veliki meri preprečili, se je pred tekom potrebno ustrezno ogreti. Tudi zato bo aktivnost bistveno varnejša in koristna za telo.

Ogrevanje pred tekom za pravilno ogrete mišice

Ogrevanje pred tekom je dobro tako za mišice kot srce. Mišice so s kakovostnim ogrevanjem pravilno ogrete, kot takšne pa dobro založene s potrebnim kisikom in pripravljene na napore, ki jih prinaša vadba. Za ogrevanje pa niso hvaležne samo mišice, temveč tudi srce. Z ogrevanjem postopoma zvišujete srčni utrip. V nasprotnem primeru je to lahko prevelik šok za srce.

Koliko se je pred tekom potrebno ogrevati?

Še preden pričnete teči, je torej na vrsti ogrevanje. Dovolj je 10 minut. Do lokacije štarta za tek lahko nekoliko hitreje hodite. S tem boste pospešili utrip srca, mišice pa bodo pričele svoj cikel ogrevanja pred vadbo. Hodite povsem enakomerno, roke privzdigujte – kakor da imate v njih palice.

Ogrevanje s poskoki na stopnicah
Sonožni poskoki na stopnicah kot odlična vaja za ogrevanje pred tekom.

Na startnem mestu se otresite ter naredite nekaj vaj za vse sklope mišic. Približno 10 sonožnih poskokov ali 10 počepov je dovolj za začetek. Nato naredite kakšnih 20 metrov izpadnega koraka. Med hojo eno nogo potisnite močno naprej, upognite koleno ter spustite boke. Enako ponovite z drugo nogo.

Pri ogrevanju ne hitite

Za ogrevanje pred tekom si vzemite dovolj časa. Pomembno je, da ne hitite. Pomislite na prav vse mišice ter dele svojega telesa, ki so med tekom še zlasti obremenjeni. Nogo pokrčite tako, da jo lahko primete z roko okoli gležnja. Stopalo potegnite proti zadnjici. V tem položaju zdržite vsaj nekaj sekund. Enako ponovite še z drugo nogo ter nato znova zamenjajte.

Preden pričnete z resnim tekom, tecite najprej v rahlem skipingu. Poskakujte, udarjajte s petami ob zadnjico, nihajte z boki v levo in desno. Na ta način lahko vsak tekač začuti, kdaj je njegovo telo povsem pripravljeno na aktivnost.

Zapomnite pa si, da sta dolžina ogrevanja in njegova intenzivnost predvsem odvisni od tega, kako naporen in kako dolg tek načrtujete. Če boste tekli dlje, mora biti ogrevanje primerno daljše.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Najbolj brani prispevki
Close
Back to top button
Close
Close