6 razlogov, zakaj pričeti s tekom

Tek je odlična priložnost, da se lahko povsem sprostite in popolnoma pozabite na svoje težave. Vsekakor pa vam tek lahko prinese še veliko več. V nadaljevanju vam bomo posredovali kar šest odličnih razlogov, zakaj se vam izplača pričeti ukvarjati z rednim tekom.

1. Velika poraba kalorij

Med tekom porabite veliko kalorij. Povprečna odrasla oseba naj bi v samo eni minuti pokurila nekaj več kot 12 kalorij, če bo tekla s hitrostjo 10 kilometrov na uro. Če boste prišteli še veter v prsi ter vse pretečene klance, potem bo poraba kalorij še bistveno večja.

2. Tek proti stresu

Številni tekači menijo, da je tek za njih prava sprostitev. Med njim rešujejo številne težave in povsem pozabijo na čas. Za tek si je namreč potrebno odšteti kar nekaj časa. Le tako se boste lahko povsem odklopili od stresnega življenja. Nekateri menijo, da je tek pot sreče, saj se med to dejavnostjo v telesu izloča endorfin. Po njem se boste zato zagotovo počutili veliko bolje.

3. Tek za zdravo srce

Tek velja za kralja kardio treninga. Priporočamo vam, da vsak dan vsaj 10 minut počasi tečete. S tem boste namreč zelo dobro vplivali na zdravje. Zmanjšalo se vam bo tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja. Raziskave so pokazale, da imajo ljudje, ki redno tečejo, kar 50 % manj možnosti, da bodo umrli zaradi bolezni srca.

4. Tek za krepitev sklepov

Pomembna študija, ki je nastala pod okriljem vrhunskih strokovnjakov, je dokazala, da tek ne vpliva na nastanek osteoartritisa. Zelo malo tekačev namreč trpi zaradi osteoartritisa kolen, sploh pa v primerjavi s tistimi, ki veliko hodijo.

5. Tek za zdrav zadetek

Znano je, da možgani med tekom dobivajo zelo močni kemikaliji, ki neverjetno dobro vplivata na vaše počutje. To sta endorfin ter endokanabinoid. Endorfin proizvaja telo in je kot nekakšna droga, ki omami na podoben način kot marihuana. Endokanabinoid pa vam bo pomagal k večji sproščenosti.

6. Tek ne zahteva nobenega predznanja

Če za večino drugih oblik športnih aktivnosti velja, da je za pričetek potrebna določena količina znanja oziroma predznanja, vam moramo povedati, da pri teku za začetek ni potrebno vedeti prav veliko. Vsekakor je dobro obvladati posamezne tehnike, a je začeti teči veliko lažje kot se pričeti ukvarjati s katero koli drugo športno dejavnostjo. Poleg tega za tek ne potrebujete nobenega notranjega prostora.

Tek torej ponuja številne prednosti, ki jih velja izkoristiti. Upamo, da vas je današnji članek dovolj navdušil, da se ga boste lotili tudi vi. Prepričani smo, da se boste z rednim tekom kmalu počutili bolje, izboljšali kondicijo ter pozitivno vplivali na svoje splošno zdravje.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close