6 napak pri nakupu cestnega kolesa

Kolesarjenje postaja vedno bolj priljubljena oblika rekreacije, hkrati pa tudi prevozno sredstvo, predvsem zaradi neprecenljivih razgledov, doživetij ter višjih cen goriva in kolesarjem prijaznejših mest. Če šele začenjate s kolesarjenjem ali pa ste že izkušen kolesar, ki želi nadgraditi svoje znanje, veste, da je izbira primernega cestnega kolesa zahtevna in da zanjo potrebujete čas.

Berite dalje in si nekoliko olajšajte delo: naštevamo 6 najpogostejših napak in prilagamo nasvete, kako se jim pri izbiri kolesa izogniti, da boste lahko izbrali kolo, ki vam bo ustrezalo.

1. Ne zavedate se, da je mesto nakupa pomembno kot kolo samo.

Trgovina s kolesi je več kot le kraj za nakup kolesa. V nasprotju z mnogimi trgovskimi verigami dobra neodvisna prodajalna ponuja pakete za vzdrževanje, široko paleto mehansko sestavljenih koles in ima dobro usposobljeno strokovno osebje, ki je vedno pripravljeno nuditi individualno pomoč.

Številne trgovine organizirajo tudi kolesarske klube ali dogodke, kar je lahko za začetnike odličen način za spoznavanje drugih kolesarjev.

2. Izgled kolesa vam je pomembnejši od njegove funkcionalnosti.

Veliko ljudi kupuje in izbira napačne vrste koles zgolj zaradi njihovega lepega videza. Toda vožnja s kolesom na drugačen način, kot je bilo zasnovano, lahko poškoduje kolo in je za kolesarja neprijetna.

Izbira cestnega kolesa
Pri izbiri cestnega kolesa se osredotočite predvsem na kakovost komponent.

Pri izbiri kolesa zato obvezno najprej upoštevajte vrsto vožnje, ki jo želite opravljati. Ali nameravate premagovati razgibane poti in hribe? Potem boste potrebovali gorsko kolo. Razmišljate o tem, da bi se podali na daljšo cestno vožnjo ali se začeli ukvarjati s cestnimi dirkami in triatloni? Oglejte si cestna kolesa s tankimi kolesi in spuščenimi ročaji, ki so izdelana za hitrost in dolge razdalje.

3. Izberete kolo, ki se vam ne prilega.

Da bi se prepričali, ali vam kolo ustreza, se posvetujte s strokovnjakom v trgovini s kolesi, ki je usposobljen za pravilno namestitev kolesa. Čeprav je treba pri prilagajanju na novo kolo na začetnih vožnjah pričakovati tudi nekaj bolečin v mišicah, so odrevenelost v rokah, ramenih ali predelu sedla ter bolečine v kolenih in/ali hrbtu znaki, da se vam cestno kolo ne prilega pravilno.

4. Kolesa pred nakupom ne preizkusite.

Vsako kolo se posamezniku prilega nekoliko drugače, zato je testna vožnja ključnega pomena. V večini trgovin vam bodo z veseljem dovolili, da se zapeljete okoli bloka ali celo najamete kolo, da ga preizkusite. Ko najdete cestno kolo, ki vam je všeč, lahko na njem opravite potrebne prilagoditve, kot sta višina in položaj sedla, da se vam cestno kolo popolnoma prilega.

Izbira pravega okvirja kolesa se običajno začne s preverjanjem stojne višine, vendar se geometrija kolesa razlikuje glede na znamko in slog, zato je najboljši način za izbiro pravega kolesa, da preizkusite nekaj različnih modelov in v sodelovanju z dobro usposobljeno kolesarsko trgovino poiščete najboljše cestno kolo zase.

5. Cestno kolo izberete prehitro in nepremišljeno.

Kolesarji začetniki si včasih ne vzamejo dovolj časa za nakup kolesa in se pogosto odločijo za kolo zaradi začetnega udobja. S tem tvegate, da boste na koncu dobili cestno kolo, ki vam ne ustreza ali pa z njim preprosto ne boste zadovoljni.

Čeprav nakup kolesa ni nujno dolgotrajen in stresen proces, se tako kot pri drugih stvareh splača biti potrpežljiv in dobro raziskati celotno ponudbo. Pred nakupom pobrskajte po spletu in vprašajte izkušene kolesarje za nasvete ter priporočila.

6. Za kolo nočete zapraviti “preveč” denarja.

S cenovno ugodnostjo in varčnostjo ob nakupu kolesa le goljufajte sami sebe. Čeprav nikakor ni nujno, da že na začetku kupite vrhunski model, imejte v mislih, da boste z nakupom vedno dobili tisto, kar boste plačali. Cena in kvaliteta cestnega kolesa sta namreč sorazmerni.

Ne pozabite, da je kakovostno cestno kolo sicer naložba, ki vam lahko nekoliko izprazni žepe, vendar se dolgotrajno izplača, vaše cestno kolo pa bo delovalo bolj gladko in zdržalo veliko dlje kot poceni kolo.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close