Energijski geli: zdravje in učinkovitost

Za športnike, zlasti tekače in kolesarje, so energijski geli pomemben del prehrane. Telesu omogočajo takojšen dostop do energije, hkrati pa zagotavljajo pomembna hranila in elektrolite. Toda kako natančno energijski geli vplivajo na zdravje?

Kako učinkoviti so pri zagotavljanju potrebnih hranilnih snovi tekačem? V nadaljevanju bomo podrobneje obravnavali odgovore na ta vprašanja, da se boste na podlagi informacij lažje odločili, ali energijske gele vključiti v svojo prehrano ali ne.

Kaj so energijski geli?

Energijski geli so majhna in priročna pakiranja, napolnjena s koncentrirano tekočo formulo ogljikovih hidratov, ki športnikom zagotavlja takojšnjo energijo – na licu mesta, takrat ko jo potrebujejo. Ogljikovi hidrati, ki jih vsebujejo energijski geli, se v telesu hitro absorbirajo in športnikom omogočajo, da dlje časa delujejo na najvišji ravni.

Nekatere športne trgovine, ki imajo v svojem prodajnem asortimanu opremo za tek in kolesarjenje, so v svojo ponudbo vključili tudi energijske gele. Ena izmed takšnih je denimo Extreme Vital, kjer so na voljo energijski geli Science In Sport, High5 ter Enervit. Na voljo so geli, ki se jih zaužije z vodo, ter takšni, ki omogočajo zaužitje brez dodatnih napitkov.

Večina energijskih gelov vsebuje tudi elektrolite, kot so natrij, kalij, kalcij in magnezij, ki pomagajo ohranjati hidracijo telesa med samo vadbo ali tekmo. Nekatere vrste energijskih gelov vsebujejo tudi beljakovine, ki lahko pomagajo pri izgradnji mišične mase in skrajšajo čas okrevanja po vadbi.

Ali so energijski geli zdravi?

Zagotovo najpogostejše vprašanje vsakega športnika, ki je že slišal zanje, a ni še nikoli segel po njih. Na splošno je odgovor pritrdilen. Energijski geli so vsekakor lahko koristni za športnike, ki se ukvarjajo z intenzivno telesno dejavnostjo, če jih uživajo v zmernih količinah in kot del uravnotežene prehrane. Vendar je treba opozoriti, da vse vrste energijskih gelov vendarle niso zdrave.

Energijski geli High5: EnergyGel 32ml
Energijski geli High5: EnergyGel 32 ml (Extremevital.com)

Nekatere blagovne znamke vsebujejo precej sladkorja, ki je nezdrav, če ga zaužijete v večjih količinah. Poleg tega določeni izdelki vsebujejo umetna sladila, kot je aspartam, ki so povezana z nekaterimi zdravstvenimi tveganji, če se jih pogosto in dolgo uživa. Zato je pomembno, da skrbno preberete drobni tisk na embalaži, preden izberete energijski gel.

Koliko in kako pogosto jih uživati?

Količina energijskega gela, ki jo morate zaužiti, bo odvisna od vaših individualnih potreb in ciljev, seveda pa tudi od trajanja in intenzivnosti vaše vadbe. Na splošno velja, da za večino dejavnosti, ki trajajo do dve uri, zadostuje zaužitje ene vrečke na uro.

Energijski gel Science In Sport Go Isotonic Gel 60ml
Energijski gel Science In Sport Go Isotonic Gel 60ml (Extremevital.com)

Če pa se ukvarjate z intenzivnejšimi treningi ali dejavnostmi, ki trajajo dlje kot dve uri, je priporočljivo vnos ustrezno povečati. O tem se posvetujte s prodajalcem. Pomembno je vedeti še, da lahko prevelika količina zaužitega energijskega gela povzroči prebavne težave, zato je najbolje začeti počasi in vnos prilagoditi glede na odziv telesa.

Pravilno uživanje energijskih gelov

Da bi telesu med naporno vadbo zagotovili dovolj energije v pravem trenutku, je potrebno temu ustrezno prilagoditi čas in količino zaužitega gela. Prav tako ne pozabite, da jih je v večini primerov treba zaužiti z vodo. Da bi telo uspelo predelati pridobljene ogljikove hidrate, namreč potrebuje vodo.

Energijski geli Enervit Sport Gel
Energijski geli Enervit Sport Gel (Extremevital.com)

V nasprotnem primeru lahko pride celo do dehidracije. So pa v trgovinah s športno prehrano na voljo tudi energijski geli, ki vsebujejo več vode, kar pomeni, da dodatna ne bo potrebna. To je še posebej prikladno, ko se gel zaužije kar med tekom ali vožnjo s kolesom.

Energijski gel: DA ali NE?

Na splošno lahko zaključimo, da so energijski geli, če se jih jemlje odgovorno in so del uravnotežene prehrane z drugimi hranljivimi živili, kot sta sadje in zelenjava, za športnike odličen način, da se pred ali med telesno dejavnostjo dobesedno napolnijo z gorivom.

Pazite le, da pozorno preberete etikete in da pri določanju količine zaužitega gela začnete počasi, saj lahko prevelika količina povzroči želodčne težave. Verjetno so naštete informacije dober začetek za to, da se boste lažje odločili pravilno. Še več informacij poiščite na športnih forumih, še posebej na tistih, kjer svoja mnenja objavljajo tekači in kolesarji.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close