Vpliv stresa na telo, razpoloženje in obnašanje

Simptomi stresa lahko močno vplivajo na naše zdravje, čeprav se veliko ljudi tega sploh ne zaveda. Ljudje velikokrat pomislimo, da so neprestani glavoboli, nespečnost in zmanjšana delovna produktivnost posledica kakšne bolezni. Vendar pa vse omenjene tegobe lahko povzroča prav stres.

Veliko delovnih mest je izredno stresnih, saj so zahteve delodajalcev vse večje in včasih skorajda nerealne. Stres na delovnem mestu se kaže predvsem v delovnih okoljih, kjer je delavec zasut s prezahtevnim delom, ki ga ne zmore opraviti in nadzorovati. Čeprav stres ni bolezen, lahko povzroči velike težave tako na psihični kot na fizični ravni in se začne pojavljati v različno dolgih obdobjih.

Simptomi stresa, ki vplivajo na zdravje

Simptomi stresa lahko vplivajo na naše telo, na naše misli ter občutke in tudi na naše vedenje. Če se naučimo prepoznati simptome stresa, ga lahko sčasoma začnemo tudi obvladovati. Stres, ki ga ne prepoznamo in tako nenadzorovano vpliva na naše telo, pa vodi k številnim težavam, kot so povišan krvni tlak, bolezni srca, debelost in diabetes.

Vplivi na telo Vplivi na razpoloženje Vplivi na obnašanje
glavobol tesnoba prenajedanje ali pomanjkanje apetita
napetost ali bolečine v mišicah vznemirjenost izpadi jeze
bolečine v prsih pomanjkanje motivacije in osredotočenosti zloraba drog in alkohola
izčrpanost občutek preobremenjenosti prekomerno kajenje
spremembe libida razdražljivost ali jeza umik iz socialnega življenja
trebušne težave žalost ali depresija manj pogosto ukvarjanje s športom
težave z nespečnostjo

Kako se spopasti s stresom?

Če pri sebi opazimo simptome stresa, je priporočljivo, da se ga naučimo načrtno obvladovati. Če se bomo naučili, kako se pravilno spopadati s stresom, bomo izredno dobro vplivali na svoje telo in naredili ogromno koristi za svoje zdravje.

Najuspešnejše strategije obvladovanja stresa so naslednje:

  • redno ukvarjanje s športom;
  • izvajanje različnih tehnik za sprostitev, kot so globoko dihanje, meditacija, joga, tai chi in masaža;
  • ohranjanje smisla za humor;
  • druženje z družino in s prijatelji;
  • vzeti si čas zase in za svoje hobije, na primer za branje knjige ali poslušanje glasbe.

Sami poiščite svoj način za obvladovanje stresa. Začnite se ukvarjati z eno od aktivnosti in kmalu boste ugotovili, kaj vam najbolj ustreza. Neaktivni načini za obvladovanje stresa, kot so gledanje televizije, brskanje po spletu in igranje videoiger, se zdijo sproščujoči, vendar pa dolgoročno gledano povečajo in lahko še poslabšajo simptome stresa.

Poskrbeti moramo tudi za dovolj spanca in za zdravo ter uravnoteženo prehrano. Izogibajmo se uživanju alkohola, kajenju cigaret, pretiranemu pitju kave ter uživanju vseh ostalih nezakonitih snovi.

Kdaj je potrebo poiskati pomoč?

Če nismo prepričani, da je vzrok za nastale zdravstvene težave, ki jih opažamo, stres, je dobro, da obiščemo zdravnika. Ravno tako je pomembno, da gremo do zdravnika takrat, ko preizkusimo različne tehnike obvladovanja stresa, vendar pa se simptomi še naprej kažejo in se težave nadaljujejo.

Dobro je tudi, da obiščemo psihoterapevta ali strokovnega svetovalca, ki nam bo pomagal prepoznati vir stresa in nas naučil stres odpravljati ter pokazal nova, boljša orodja za obvladovanje stresa.

Nujno pa moramo takoj poiskati pomoč, če opazimo bolečine v prsnem košu, še zlasti takrat, ko se istočasno pojavlja tudi zasoplost, bolečine v čeljusti ali v hrbtu, bolečina, ki se razlega od rame do roke, potenje, omotica ali slabost. To so namreč lahko opozorilni znaki za srčni infarkt in niso zgolj simptomi stresa.

S pravilnimi prijemi lahko stres obvlada vsakdo. Pomembno je, da ga pravočasno prepoznamo in se z njim soočimo na ustrezen način. Le tako bomo primerno poskrbeli za svoje zdravje in se počutili dobro, tako fizično kot tudi psihično.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close