4 prednosti uživanja proteinskih ploščic

Beljakovine so pomembno makrohranilo, ki je v podporo različnim strukturam človeškega telesa. Najdemo jih v jajcih, mesu, ribah in oreščkih, mnogi pa se zanašajo tudi na številne proteinske dodatke, s katerimi si skušajo zagotoviti priporočeno dnevno količino beljakovin.

Med tovrstnimi dodatki so vse bolj priljubljene proteinske ploščice, katerih uživanje ima različne prednosti. V nadaljevanju preverite, katere so glavne štiri.

1. Proteinske ploščice so lahko dobra alternativa obroku

Številne diete – zlasti tiste, ki v ospredje postavljajo visoko vsebnost beljakovin – se za nadzor nad porcijami in zmanjšanje kalorij zanašajo na proteinske ploščice, ki nadomeščajo obrok. Tovrstne ploščice vsebujejo veliko količino beljakovin in vlaknin, zato boste po njih ostali dalj časa siti, skupaj z ostalimi vitamini in minerali pa tako zagotavljajo uravnoteženo prehrano.

Vendar pa je potrebno biti pri tem previden, saj je takšno nadomeščanje obrokov s proteinskimi ploščicami z namenom izgube telesne teže učinkovito le, če je to del dobro zaokrožene prehrane. Zavedati se morate, da se na takšno nadomeščanje obrokov ne morete vedno zanašati, saj proteinske ploščice ne vsebujejo vseh hranil in antioksidantov, ki jih najdemo na primer v sadju, zelenjavi in polnozrnatih žitaricah.

2. Proteinske ploščice so zdrav prigrizek med obroki

Uživanje proteinskih ploščic med obroki lahko zmanjša prenajedanje med posameznimi obroki. Na trgu lahko zasledimo številne ploščice z različnimi okusi, kot so čokolada, arašidovo maslo, piškotek ali limona, ki na ta način zadovoljijo tudi tiste nekoliko večje sladkosnede.

Doma pripravljene proteinske ploščice
Okusne proteinske ploščice si lahko pripravite kar doma.

Toda prednost proteinskih ploščic je ravno v tem, da kljub temu da so po okusu sladke, ne povzročajo sunkovitega dviga krvnega sladkorja in porušenja njegovega ravnovesja, kot je to na primer pri drugih sladkarijah. S tem se boste izognili težavi, da bi vaše telo odvečni sladkor pretvorilo v maščobo, kar bi sicer lahko pripeljalo do povečanja telesne teže.

3. Proteinske ploščice so odlična podpora vadbi

Da boste najbolje izkoristili svojo vadbo, je telo potrebno ustrezno oskrbeti tudi z vsemi potrebnimi hranili. Če boste zaužili proteinsko ploščico pred vadbo, vam bo le-ta med vadbo zagotavljala stalno energijo.

Tudi če boste proteinsko ploščico zaužili po vadbi, ima za vaše telo mnogo pozitivnih učinkov. Aminokisline, ki jih najdemo v proteinskih ploščicah, pomagajo zagotoviti prepotrebne gradnike, ki jih telo potrebuje za ustvarjanje novega mišičnega tkiva in hkrati obnavlja mikroskopsko majhne mikro poškodbe, ki so sestavni del vsake vadbe.

4. Proteinske ploščice so priročne za uporabo

Dodatna prednost proteinskih ploščic je v tem, da so izjemno priročne za uporabo. So majhne in jih lahko pospravite v vsak žep, primerne pa so za vsakogar, ne glede na to, ali ste zgolj rekreativec ali profesionalni športnik.

Proteinske ploščice so tako odlična alternativa obrokom ali prigrizkom za vse tiste, ki jim primanjkuje časa za načrtovanje in pripravo obrokov. Za razliko od različnih proteinskih napitkov v obliki praškov beljakovinske ploščice ne zahtevajo odmerjanja ali mešanja z vodo, ampak jih lahko zaužijete kjerkoli in kadarkoli želite.

Kakšne proteinske ploščice je najbolje izbrati?

V množici različnih proteinskih ploščic je potrebno biti pri njihovi izbiri tudi nekoliko previden, saj vam ne bodo dale želenih učinkov, če boste izbrali napačne.

V kolikor boste izbirali kalorične proteinske ploščice, se bo to hitro poznalo na povečanju telesne mase, prav tako pa se izogibajte tistim ploščicam, ki vsebujejo veliko sladkorja, maščob in natrija. Pomembno je, da izberete beljakovinske ploščice, ki imajo manj kot 140 mg natrija in vsebujejo vire dodanega sladkorja, kot so saharoza, med, sirup iz rjavega riža in koruzni sladkor z veliko fruktoze.

Bodite pozorni tudi na to, da ženske vnos sladkorja omejite na 25 g na dan in moški na 37,5 g na dan. Zato poskrbite, da proteinske ploščice ne bodo že same po sebi prekoračile dovoljene dnevne količine sladkorja.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close