Vodič za nakup kolesarske čelade

Kolesarske čelade so ključnega pomena za večjo varnost na kolesu in so v nekaterih mestih po svetu celo določene z zakonom. Ne glede na to pa je vsekakor smiselno, da čelado nosite vedno, ko se odpravite na kolo.

Ko izbirate kolesarsko čelado, je pomembno, da izpolnjuje vse standarde za zaščito pred udarci, poleg tega pa morate razmisliti še o mnogih drugih dejavnikih.

 • Poskrbite, da izberete sebi primerno kolesarsko čelado. Slabo prileganje čelade ne ogrozi zgolj vaše varnosti na kolesu, ampak tudi vašo voljo, da jo nosite. Zato izberite pravo velikost in jo ustrezno prilagodite.
 • Poiščite kolesarsko čelado, ki ustreza vašemu načinu kolesarjenja. Različne kategorije kolesarskih čelad bistveno poenostavijo njihovo izbiro. Zato kolesarske čelade uvrščamo v tri skupine:
  • Rekreacijske kolesarske čelade so najbolj ekonomična izbira in zagotavljajo zaščito za priložnostno kolesarjenje.
  • Čelade za cestno kolesarjenje so zasnovane tako, da so lahke, aerodinamične in imajo učinkovit sistem prezračevanja.
  • Čelade za gorsko kolesarjenje imajo dober sistem prezračevanja, hkrati pa ponujajo večjo pokritost glave.
 • Pomislite na dodatne funkcije, ki si jih želite na kolesarski čeladi. Na tem mestu si morate odgovoriti na vprašanje, ali so najnovejše tehnologije in napredne oblike za vas pomembne. Prav tako razmislite o tem, ali potrebujete vgrajene nosilce za luč ali kamero, kar pa lahko poveča ceno čelade.

Udobje in prileganje kolesarske čelade

Pri izbiri kolesarske čelade je udobje na prvem mestu, saj jo boste nosili na vsakem kilometru vaše vožnje. Zato morate začeti z merjenjem obsega glave, na katerem temelji velikost kolesarskih čelad:

 • zelo majhna: pod 51 cm
 • majhna: 51–55 cm
 • srednja: 55–59 cm
 • velika: 59–63 cm
 • izjemno velika: nad 63 cm
 • univerzalna velikost: ima zelo nastavljiv sistem prilagajanja

Kolesarsko čelado si pravilno namestite in prilagodite v treh korakih:

 1. Mnoge čelade imajo na zatilju nastavitveno kolo, ki ga sprostite, da čelado položite na glavo. Nato kolo ponovno zasukajte, da se čelada popolnoma prilagodi vaši glavi.
 2. Nato zapnite in zategnite trakove pod brado, ki morajo med ušesi tvoriti črko V.
 3. Z zapetimi trakovi pod brado široko odprite usta – čelada se mora popolnoma prilegati vaši glavi. Če ne, rahlo privijte trakove in ponovite.

Dodatni nasveti za namestitev kolesarske čelade

Pri izbiri primerne velikosti kolesarske čelade upoštevajte, da se mere lahko razlikujejo med čeladami različnih blagovnih znamk. Zato je dobro, da čelado vedno preizkusite v trgovini.

Kolesarska čelada vam mora enakomerno ležati na glavi, s sprednjim robom 1 cm nad obrvmi. Če čelado potisnete v različne smeri, se ne sme bistveno premakniti. V kolikor se, morate ponoviti prilagajanje ali pa se odločiti za manjšo velikost čelade.

Kolesarske čelade ponujajo različne možnosti zaščite

Kolesarske čelade so primarno namenjene zaščiti pred poškodbam glave, ki so lahko posledica udarne sile pri padcu s kolesom. Zato je vsaka kolesarska čelada sestavljena iz dveh delov:

 • Plastična zunanja lupina, ki zagotavlja odpornost na udarce in omogoča, da čelada ob udarcu zdrsne.
 • Notranja podloga za čelado, ki je izdelana iz ekspandiranega poliestra oziroma visokokakovostnega stiroporja, ki ščiti glavo na takšen način, da ob udarcu upočasni in razprši udarne sile.

Ker pa lahko sile ob padcih povzročijo tudi poškodbe možganov, so proizvajalci razvili široko paleto različnih tehnologij za zmanjšanje rotacijskih sil med padci:

 • MIPS: Gre za tehnologijo večsmernega sistema za zaščito pred padci, ki jo najdemo v čeladah številnih blagovnih znamk. Odlikuje jo plast z nizkim trenjem, ki preusmerja rotacijske učinke tako, da se ob udarcu obloga iz pene rahlo vrti in na ta način absorbira udarec.
 • WaveCel: To tehnologijo srečamo na nekaterih kolesarskih čeladah in vsebuje posebno plast po vzoru čebeljega satja. Ta je zasnovan tako, da oponaša delovanje možganske tekočine in ustvari neke vrste cono zmečkanja, ki učinkovito absorbira primarne sile udarca.
 • SPIN: Tehnologijo SPIN odlikujejo posebne silikonske blazinice, ki se v primeru padca gibljejo tako, da preusmerijo rotacijske sile.

Kolesarske čelade ponujajo različne funkcije

Tehnologija kolesarskih čelad je z leti bistveno napredovala, zato vam najsodobnejši modeli danes ponujajo različne funkcije:

 • Prezračevanje: Odprtine na čeladi povečajo pretok zraka in vetra nad glavo, zato bo vaša glava ostala bolj sveža, kolesarjenje pa toliko udobnejše. Če ima kolesarska čelada več odprtin, je tudi bistveno lažja.
 • Vizir: Ščitnik za zaščito pred soncem imajo radi mnogi kolesarji, še posebej pa je priljubljen na kolesarskih čeladah za gorsko kolesarjenje.
 • Popolna zaščita obraza: Nekatere kolesarske čelade za gorsko kolesarjenje imajo lahko tudi popolno zaščito obraza, ki nudi tudi zaščito brade in zob.
 • Združljivost z nosilci: Nekatere kolesarske čelade so zasnovane tako, da lahko nanje brez težav namestite nosilce za lučko ali kamero.

Vzdrževanje kolesarske čelade

Če želite kolesarsko čelado dolgo uporabljati, morate zanjo tudi ustrezno poskrbeti.

 • Izogibajte se uporabi kemičnih topil za čiščenje čelade. Namesto tega uporabite zgolj mehko krpo ali gobico, milo in vodo.
 • Čelade ne shranjujte na podstrešju, v garaži ali na tistih mestih, ki so izpostavljeni prekomerni toploti. Ta lahko povzroči nastanek mehurčkov, zaradi katerih čelada ni več uporabna.
 • Kolesarske čelade ne posojajte drugim. Tako boste natančno vedeli, kaj se je s čelado dogajalo tekom njene življenjske dobe.

Kdaj je kolesarsko čelado potrebno zamenjati?

Vse kolesarske čelade so zasnovane tako, da absorbirajo en sam udarec. Če ste bili s čelado udeleženi v kakršnikoli nesreči, kjer je prišlo do udarca, je potrebno predpostavljati, da je poškodovana. Kolesarsko čelado zamenjajte, čeprav morda na prvi pogled še vedno izgleda v redu.

O zamenjavi kolesarske čelade je prav tako dobro razmisliti po petih letih, saj lahko tudi vremenski vplivi oslabijo njene ključne lastnosti. Prepričani smo, da boste z zgoraj omenjenimi nasveti izbrali zase najprimernejšo kolesarsko čelado.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close