5 napak pri izbiri snowboard obutve

Vsako zimo deskarji in smučarji komaj čakajo proste ure za preživljanje vznemirljivih trenutkov na belih pobočjih. Nič ne presega občutka svobode in adrenalina, ko drsimo po snegu, se spuščamo po strmih pobočjih ali izvajamo trike v snežnem parku. Toda kljub vsem navdušujočim trenutkom, ki jih ponuja snowboarding, se veselje lahko spremeni v grenko izkušnjo, če napačno izberemo snowboard opremo.

Zagotovilo za lepe trenutke na snegu je vsekakor pravilna izbira snowboard obutve. Napačno prileganje, neustrezna togost ali pomanjkanje podpore lahko hitro uničijo dan na smučišču. Zato v nadaljevanju preverimo, kako se izogniti pogostim napakam, ki jih deskarji na snegu storijo pri nakupu snowboard čevljev.

1. Neustrezna velikost snowboard čevljev

Ena najpogostejših in obenem enostavno izogibljivih napak pri nakupu snowboard obutve je izbira napačne velikosti. Neskladnost med velikostjo stopala in velikostjo čevlja lahko hitro spremeni dan na snegu v neprijetno izkušnjo. Preveliki čevlji lahko povzročijo pomanjkanje nadzora nad desko, utrujenost in nezadovoljstvo. Nasprotno pa premajhni čevlji lahko pomenijo bolečino, zmanjšajo prekrvavitev in povzročijo mravljinčenje v nogah.

Moški snowboard čevlji Deeluxe Spark XV (2024)
Moški snowboard čevlji Deeluxe Spark XV (Extremevital.com)

Pri izbiri pravilne velikosti snowboard obutve je ključnega pomena, da posvetite pozornost dejanskim meram svojih stopal. Nikoli ne bi smeli izbrati čevljev le na podlagi svoje običajne velikosti čevljev, saj se velikosti različnih blagovnih znamk in modelov pogosto razlikujejo.

Priporočljivo je, da si izmerite dolžino stopala in uporabite to meritev kot osnovo pri izbiri velikosti čevlja. Prav tako je pametno preizkusiti več različnih snowboard čevljev in blagovnih znamk ter se prepričati, da se čevlji pravilno prilegajo in nudijo dovolj prostora za prste brez prekomernega drsenja v čevlju.

2. Neupoštevanje lastne ravni izkušenj

Neupoštevanje lastne ravni znanja in izkušenj pri izbiri snowboard obutve pomeni, da deskarji na snegu pogosto izberejo čevlje, ki ne ustrezajo njihovemu smučarskemu znanju in veščinam.

Ženski snowboard čevlji Salomon Pearl BOA (2023)
Ženski snowboard čevlji Salomon Pearl BOA (Extremevital.com)

To lahko vodi do velikih težav, saj lahko preveč napredni čevlji otežijo vožnjo za začetnike, medtem ko čevlji za začetnike ne nudijo dovolj podpore in zmogljivosti za izkušene deskarje. Pravilna izbira snowboard čevljev, ki ustreza ravni izkušenj, omogoča boljši nadzor, večje udobje in več smučarskega užitka na snegu.

3. Neustrezna togost snowboard obutve

Togost čevlja se nanaša na njegovo trdnost, kar pomembno vpliva na prenos moči s stopala na desko ter odzivnost čevlja na vaše gibe. Če izberete čevlje z premehko školjko in manšeto, se boste morda soočali s pomanjkanjem podpore in nadzora pri visokih hitrostih in ostrejših zavojih.

Izkušeni deskarji potrebujejo bolj trdne čevlje za dober prenos moči in boljši odziv na gibe. Nasprotno, če začetnik izbere pretrde čevlje, se mu lahko zdijo neprijetni, manj prilagodljivi in težje obvladljivi. To lahko privede do težav pri učenju osnovnih deskarskih veščin.

Moški snowboard čevlji K2 Aspect (2023)
Moški snowboard čevlji K2 Aspect (Extremevital.com)

Deskarji, ki se ukvarjajo s prostim slogom, običajno potrebujejo bolj gibljive in manj trde čevlje za lažje izvajanje trikov in manevriranje, medtem ko alpski deskarji potrebujejo trdnejše snowboard čevlje za večji nadzor pri visokih hitrostih.

4. Slaba kakovost snowboard čevljev

Cena naj ne bo nikoli poglaviten način izbire snowboard obutve ali katerega koli drugega dela opreme. Na snegu si želite varnosti in udobja, zato je treba dati prednost priznani blagovni znamki in izbiri čevlja glede na stil, ki ga gojite, ter glede na raven vašega znanja.

Po drugi strani pa se zavedajte dejstva, da dražji čevlji za bordanje ne pomenijo nujno tudi višje kakovosti. Vsekakor boste naredili najbolje, če boste v trgovini s snowboard opremo preizkusili več modelov obutve ter izbrali par, ki vam je povsem prav in v katerem se počutite udobno.

5. Ignoriranje strokovnih nasvetov

Radi smo sami svoj mojster, a v tem primeru raje prisluhnite strokovnjaku, ki dela na oddelku za prodajo snowboard opreme. Zagotovo poseduje veliko znanja, verjetno pa tudi izkušenj s terena, zato bo pravi naslov za vsa vaša morebitna vprašanja.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close