6 pogostih napak pri nakupu smuči

Nakup popolnih smuči je včasih misija nemogoče, kar pa niti ne preseneča, saj proizvajalci ponujajo zelo širok razpon oblik in velikosti, kupec pa zato še toliko težje ve, kaj je najprimernejše zanj. Čeprav vam strokovnjak v specializirani trgovini s smučarsko opremo lahko zelo natančno svetuje, katere smuči izbrati, morate tudi sami razumeti razlike med različnimi vrstami smuči in biti pozorni na vrsto dejavnikov, ki vplivajo na končno izbiro.

V nadaljevanju boste spoznali šest napak, do katerih pri nakupu smuči prihaja najpogosteje. Pazite, da katere izmed njih ne zagrešite tudi sami.

1. Napačna dolžina smuči

Ključni dejavnik pri izbiri dolžine smuči je višina smučarja, pomembna pa je tudi raven sposobnosti smučanja.

  • Smuči, ki segajo do brade ali ust, so ustrezna izbira za začetnika.
  • Smuči, ki segajo do nosu, so najboljša izbira za smučarje s srednjim znanjem.
  • Dolžina smuči do obrvi je primernejša izbira za smučarje z več znanja in izkušnjami.
  • Za zelo izkušene smučarje se priporočajo smuči, katerih dolžina sega do vrha glave ali celo višje.

Kljub temu da je višina smučarja dobro izhodišče za izbiro ustrezne dolžine smuči, morate biti pozorni še na nekatere druge dejavnike, ki so prav tako povezani z značilnostmi vašega telesa.

Moške smuči Atomic Redster X9S Revoshock S
All-round moške smuči Atomic Redster X9S Revoshock S (Extremevital.com)

Krajše smuči so primernejše, če ste glede na svojo višino lažji. V nasprotnem primeru je pametno izbrati daljše smuči, ki omogočajo večjo stabilnost. Daljše smuči so prav tako dobra odločitev, če boste smučali pogosteje in se želite postopoma podati tudi na zahtevnejše terene.

2. Napačna širina smuči

Širina smuči vpliva na njihov odziv in delovanje. Meritev se praviloma izvaja na sredini smuči – na najožji točki pod smučarskim čevljem. Širše smuči omogočajo boljšo plovnost in so dobra izbira za teren z novo zapadlim snegom oziroma za neurejene terene, ožje smuči pa pripomorejo k boljši odzivnosti.

Pomemben dejavnik pri izbiri širine smuči je tudi spol smučarja. Navadno so ženske smuči ožje od moških – zaradi velikosti stopala ter mišičnih razlik. Seveda je izbira širine smuči v prvi vrsti odvisna zlasti od osebnih preferenc, prav tako od namena oziroma načina uporabe. Če se boste na primer odločili za nakup all-mountain smuči, so te na voljo v širini od 80 do 100 milimetrov.

3. Neupoštevanje profila in konstrukcije smuči

Podjetja, ki izdelujejo smučarsko opremo, veliko truda vlagajo v zasnovo smuči. Izbira primerne dolžine in širine še zdaleč ni zadostno merilo, da boste za svoje potrebe izbrali najprimernejši par smuči. Pri izbiri se zato usmerite tudi na razlike v konstrukciji in jih upoštevajte pri končni odločitvi.

Skoraj vse smuči vključujejo leseno sredico, ki pa ni povsod enaka. Nekatera jedra so zasnovana okoli lahkega lesa, ki omogoča boljšo plovnost, druga okoli izjemno prožnega lesa, ki povečuje udarnost na terenu. Slednje je značilno za smuči, zasnovane za prosti slog.

Ženske smuči Atomic Cloud C11 Light
All-round ženske smuči Atomic Cloud C11 Light (Extremevital.com)

Tudi kovinski sloji robnikov smuči se med seboj lahko precej razlikujejo. Nekatere smuči ne vključujejo plasti iz kovine, ki bi zagotavljale lahkoten in igriv občutek pri aktivnosti. Med drugim je ključno, kje se kovina v smučki nahaja, da lahko dovolj dobro zagotovi ojačitev.

Kje in v kolikšni meri imajo smuči stik s snežno podlago, ko jih plosko položite na tla, je odvisno od njihovega profila. Različni profili imajo različne namembnosti. Te lahko povsem spremenijo odzivnost smuči, kljub temu da so enake oblike.

  • Najboljšo stabilnost in oprijem robnikov ponujajo smuči s full camber profilom.
  • Za freeski smuči je najpogostejši rocker profil, ki omogoča dober oprijem pri vožnji in mehko zmogljivost.
  • Park rocker profil zagotavlja manjšo verjetnost zapenjanja robnikov med pristanki in triki na railih.
  • Nose rocker profil je zasnovan pretežno za direkcijsko smuko in omogoča odličen oprijem in zmogljivost na hitrih linijah.
  • Powder rocker profil pa omogoča rahel oprijem pod vezmi za smuko po smučišču ter dobro plovnost in veliko tekalno površino na konicah za smučanje v pršiču.

4. Nakup enakih smuči, kot jih ima prijatelj

Tudi pri nakupovanju smučarske opreme se pogosto oziramo za izdelki, ki jih kupijo naši prijatelji in znanci. Še posebej za tistimi, ki jih cenimo in upoštevamo njihova mnenja.

Čeprav ima prijatelj odlične smuči, pa še zdaleč ni nujno, da se bodo ujemale z vašo vrsto smučanja oziroma z željami. Če boste kupovali smuči po zgledu svojih prijateljev, je velika verjetnost, da jih boste primorani prej ko slej zamenjati, ker vam preprosto ne bodo ustrezale.

5. Nakup smuči na neprimernem mestu

Smuči ne kupujete kjer koli, na primer mimo grede na kakšnem sejmu, kjer vas bodo premamile ugodne cene. Morda bo vse skupaj na prvi pogled delovalo odlično, a ne boste točno vedeli, ali gre morda za poškodovano ali pa manj kakovostno smučarsko opremo.

Otroške smuči Elan Maxx JRS + vezi EL4.5 (2023)
Otroške smuči Elan Maxx JRS + vezi EL4.5 (Extremevital.com)

Smuči vedno kupujete na preverjenih mestih – v specializiranih trgovinah s smučarsko opremo, kjer vam bodo pri nakupu svetovali izkušeni in strokovno podkovani prodajalci. Svetujemo vam, da preverite trgovino Extreme Vital, ki ima na področju opreme za smučanje izjemno pestro ponudbo izdelkov priznanih proizvajalcev.

6. Nakup neprimerne opreme za smučanje

Še preden vso krivdo za slabo smuko pripišete smučem, raje pomislite, ali za to morda ni krivo kaj drugega. Lahko so to smučarski čevlji, ki so preveč upogljivi ali preveliki. Za slabo izkušnjo na snežni strmini so pogosto krive tudi predolge smučarske palice, morda pa celo vezi, ki imajo prenizko nastavitev DIN.

Preden se spustite po beli strmini, temeljito preglejte vso opremo in se prepričajte, ali je vse tako, kot mora biti. Kakovostno izbrane smuči torej nujno ne pomenijo popolne smuke, če se boste po z njimi spuščali denimo v neprimerno izbranih smučarskih čevljih.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close