Kako izbrati prava očala za snowboard?

Preden se podate na sneg s svojo desko, kjer boste preizkusili nekaj vragolij, boste seveda zavili še v trgovino z opremo za snowboard. Poleg oblačil in vsega ostalega, kar potrebujete to zimo, boste morda kupovali tudi očala za snowboard.

Očala so zelo pomemben del opreme vsakega deskarja, saj preprečujejo solzenje zaradi hladnega vetra, blokirajo morebitne snežinke in pri padcu dodatno zavarujejo obraz. Priznajmo si, na snowboardu se vendarle pogosteje znajdemo v snegu kot na smučeh.

Prileganje obrazu

Prvi korak pri izbiri očal za snowboard naj bo ustrezno prileganje vašemu obrazu. Tovrstna očala so navadno izdelana za manjše in večje obraze, vsekakor pa najdemo tudi modele za ženske in otroke. Specifika obraza po spolu in letih se vendarle razlikuje v tej meri, da proizvajalcem omogoča izdelavo dokaj prilegajočih se modelov.

Snowboard očala Oakley Fall Line L
Snowboard očala Oakley Fall Line L (Extremevital.com)

Neko splošno pravilo je, da so očala manjše velikosti namenjena otrokom in mladostnikom ter manjšim ženskim obrazom. Velikost M pa je najbolj primerna za mlade deskarje, starejše od 12 let, ženske in manjše moške obraze. Velikost L je za normalen do velik moški obraz. Kot zanimivost dodajmo še, obstajajo tudi azijska očala za ljudi z višjimi ličnicami in nizkim korenom nosu.

Kaj določa velikost?

Velikost očal določa točka, kjer se očala dejansko srečajo z obrazom in pritiskajo na orbitalno kost. Odvisno od velikosti lastnih očesnih votlin ali dejstva, da nosite očala z dioptrijo, boste morda potrebovali manjši ali večji par očal. Velikost leče določa velikost leče na očalih.

Snowboard očala Salomon Lo Fi Sigma (2023)
Snowboard očala Salomon Lo Fi Sigma (Extremevital.com)

Deskarska in smučarska očala so na voljo v različnih velikostih za različne oblike in velikosti obrazov. Pomembno je, da preizkusite očala na licu mesta v trgovini in da se vam ta pravilno prilegajo. V primeru, da niste povsem prepričani o končni izbiri, povprašajte za nasvet prodajalca.

Kaj pa barva leče?

Pri izbiri barve leče bo glavno poznati podatek, v kakšnih razmerah boste deskali in kje. Prav v luči tega imajo nekateri deskarji navadno na voljo vsaj dvoje različnih očal, čeprav veliko modelov omogoča tudi zamenjavo leč. To pomeni, da je treba kupiti zgolj različne leče in ne več celotnih očal.

Ženska snowboard očala Smith Showcase OTG
Ženska snowboard očala Smith Showcase OTG (Extremevital.com)

Najboljše leče za deskanje v normalnih pogojih so navadne temno sive, temno rjave ali temno rožnate leče, skupaj z zrcalnim premazom. Slednje poveča zaščito pred bleščanjem in zmanjša utrujenost oči, medtem ko sive, rjave ali rožnate barve dodajo kontrast. Kontrast pomaga videti vse izbokline in vdolbine snega v senci in zunaj nje, kar poglavitno vpliva na varnost.

Zračnost očal

Ko se topel zrak, ki je posledica vaše telesne toplote, sreča s hladnim zunanjim zrakom, lahko na leči očal nastane kondenz, ki pošteno vpliva na vid in pregled nad terenom. Aktivnost na snegu v tem primeru nemudoma postane manj zabavna, predvsem pa manj varna. Zato smučarska in snowboard očala uporabljajo različne pristope, da preprečijo rosenje.

  • Dvoslojne leče najdemo na skoraj vseh tovrstnih očalih, saj se ne rosijo tako intenzivno kot enoslojne leče. Pravilno zatesnjena očala ustvarijo toplotno pregrado, ki je bolj odporna na rosenje.
Otroška snowboard očala Salomon Aksium 2.0 Access JR
Otroška snowboard očala Salomon Aksium 2.0 Access JR (Extremevital.com)
  • Prevleke proti rosenju so vgrajene v skoraj vse leče za očala srednjega do višjega cenovnega razreda. Njihova naloga je, da preprečijo rosenje. Navadno jih boste v trgovini prepoznali po napisu Anti-Fog.
  • Odprtine za zračenje se nahajajo na zgornjem, stranskem in spodnjem delu očal in so ključne za pomoč pri nadzoru rosenja. Širše prezračevalne odprtine na splošno ustvarjajo boljši pretok zraka kot manjše. Slabosti? Vaš obraz se lahko ohladi, zlasti v ekstremnih vremenskih razmerah.
  • Ventilatorji morda sodijo v skupino »znanstvena fantastika«, a vendarle obstajajo. Nekatera vrhunska očala imajo na voljo majhne ventilatorje na baterije, ki pomagajo razpršiti vlago. Ventilatorje z različnimi nastavitvami lahko prilagodite celo za stanje v vrsti, vožnjo z gondolo/vlečnico ali spust po strmini.

Prepričani smo, da bo nakup snowboard očal zdaj vsaj nekoliko lažji.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close