3 napake pri izbiri smučarske čelade

Pri izbiri nove smučarske čelade je treba upoštevati predvsem velikost, sestavo, težo, prezračevanje ter kakovost podlage. Kupljena čelada mora zadoščati evropskemu standardu, saj ste samo v tem primeru lahko povsem mirni glede kakovosti izdelave. A to velja le do prvega hujšega padca oziroma udarca. Po njem strokovnjaki odsvetujejo nadaljnjo uporabo čelade. Prav tako je menjava čelade za smučanje priporočljiva po petih letih uporabe, in sicer zaradi staranja materialov.

Čeprav se na prvi pogled marsikomu zdi, da je nakup smučarske čelade povsem preprosta naloga, temu ni povsem tako. Na to kažejo številne napake kupcev. Oglejmo si najpogostejše.

1. Neustrezna velikost in teža

Pri izbiri smučarske čelade je velikost oziroma dobro prileganje glavi ključnega pomena. Večina kupcev niti ne ve, da si lahko obseg glave preprosto izmeri kar doma z metrskim trakom, približno dva centimetra nad ušesi in obrvmi. Ni nujno, da bo to omogočalo popolno prileganje, a večina čelad ima dodatne nastavitve za boljši oprijem.

Moška smučarska čelada Uvex Legend 2.0 (2023)
Moška smučarska čelada Uvex Legend 2.0 (Extremevital.com)

Nekateri modeli čelad imajo tudi avtomatske zračne blazine, ki zagotavljajo še boljše prileganje. Ob tem je treba pomisliti na smučarska očala, ki se morajo novi čeladi prav tako povsem prilegati. Kupci pogosto ne pozabijo samo na to, temveč tudi na pomen teže. Praviloma se priporočajo čelade s težo med 350 in 500 gramov. Seveda ni samo teža tista, ki vpliva na kakovost izkušnje na belih strminah. V tem primeru imata pomembno vlogo tudi podloga in prilagajanje.

2. Premalo znanja o prezračevanju

Precej smučarjev, predvsem začetnikov, se niti ne zaveda, kako pomembno je med spuščanjem po belih strminah dobro prezračevanje. Posledično niti niso pozorni na to, koliko zračnikov vključuje čelada. Smučarske čelade imajo lahko od pet do več kot dvajset zračnikov. Ta podatek bi moral biti pri nakupu zelo pomemben.

Ženska smučarska čelada Salomon Husk Pro (2023)
Ženska smučarska čelada Salomon Husk Pro (Extremevital.com)

Pomembno je tudi, da so zračniki prilagodljivi, kar pomeni, da se jih da zapreti. Pretok zraka skozi očala omogoča prezračevanje na sprednjem delu, kar preprečuje rosenje očal. Seveda vam to ne bo kaj dosti koristilo, če čelada ne bo dovolj udobna. Zadostno mero udobja pa lahko dosežete s primerno izbrano podlogo. Pametno je izbrati takšno, ki se lahko preprosto odstrani in opere.

3. Nepoznavanje osnovnih tipov smučarskih čelad

Če bi naključne kupce smučarske čelade v športni trgovini vprašali, kateri so osnovni tipi čelad, bi najverjetneje na to vprašanje pravilno odgovorila le peščica. Večina sicer ve, da obstaja več vrst čelad, to pa je navadno tudi vse. Še dobro, da pri izbiri pomagajo izkušeni in strokovno podkovani prodajalci, kljub temu pa se je o tej temi dobro pozanimati že pred vstopom v trgovino.

Otroška smučarska čelada Uvex Heyya Set
Otroška smučarska čelada Uvex Heyya Set (Extremevital.com)

Obstaja torej več vrst čelad, in prav vsaka ima svoj namen. V grobem jih lahko razdelimo na half-shell in full-shell. Za prvi tip je značilna polovična lupina oziroma školjka. Gre za najbolj uporabljene tipe čelad. Imajo mehke ušesne blazinice, ki so običajno odstranljive. Full-shell pa so čelade s polno lupino in imajo trde ušesnike. V kombinaciji z obraznimi ščitniki jih pogosto uporabljajo tekmovalci.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Najbolj brani prispevki
Close
Back to top button
Close
Close