Priprava na turno smučanje: kaj morate vedeti?

Turno smučanje ni le vrsta športa oziroma rekreacije, ampak marsikomu predstavlja način življenja. V turni smuki nadvse uživajo ljudje, ki cenijo svobodo in neokrnjeno naravo, kjer pri gibanju veljajo zanje posebna pravila. Tista, ki si jih postavijo sami, a ob zavedanju, da je navkljub lepotam narave na preži vedno tudi nevarnost.

Turni smučar je v gorah velikokrat popolnoma sam, zato je nujno, da se tja odpravi v celoti pripravljen in podkovan z znanjem turne smuke ter pozna in zna uporabljati varnostno opremo, spremlja vremenske razmere in se v vsakem trenutku zaveda potencialnih nevarnosti.

Kaj vse zajema turno smučanje?

Turni smučar s svojim delom prične že v dolini. Poleg ustrezne opreme potrebuje varovalno opremo, ustrezna smučarska oblačila in informacije o vremenskih ter snežnih pogojih na lokaciji, kamor se odpravlja. V tem pogledu je najbolje spremljati radarsko sliko v živo, ki precej natančno napoveduje spremembe vremena.

Turni set: smuči K2 Wayback 84 (2024) + vezi Marker Tour F10 90mm + kože
Turni set: smuči K2 Wayback 84 (2024) + vezi Marker Tour F10 90mm + kože (Extremevital.com)

Turni smučar je hkrati hribolazec in alpinist, saj se na vrh gore, s katere se bo spustil, odpravi sam, brez sedežnic in vlečnic ali druge pomoči. Že sama misel na to nam govori, da mora imeti takšna oseba precej moči ter ustrezno znanje in izkušnje iz sveta gorništva.

Fizična priprava je ključnega pomena

Turno smučanje zahteva od smučarja izjemno fizično pripravljenost, saj se mora soočiti z dvema ključnima izzivoma, vzponom in spustom. Pri vzponu je smučar obremenjen z vso opremo, vključno s smučmi, nahrbtnikom, derezami, cepinom in lavinsko opremo. To pomeni, da je potrebno z vso opremo premagati vzpone v snegu, ki je navadno globok in precej fizično naporen. Fizična pripravljenost pa je seveda pomembna tudi pri spustu.

Smučanje v različnih snežnih pogojih, od rahlega do tršega snega, zahteva nenehno prilagajanje gibanja in hitrosti. Dodatno obremenitev predstavlja oprema za turno smučanje, saj je kompletna oprema precej težja od tiste za alpsko, kar zahteva dodatno moč in vzdržljivost.

Lavinski nahrbtnik Deuter Alproof Tour 38 + 5L
Lavinski nahrbtnik Deuter Alproof Tour 38 + 5L (Extremevital.com)

Za varno in prijetno turno smučanje je nujno, da smučar redno izvaja vaje za izboljšanje splošne kondicije, moči in ravnotežja. Le tako bo kos vsem fizičnim izzivom, ki jih prinaša ta zahtevna oblika smučanja. Poleg tega je treba posebno pozornost nameniti tudi pravilni prehrani in hidraciji, saj sta to zelo pomembna dejavnika pri vzdrževanju energije med dolgimi turnimi avanturami.

Poznavanje tehnike smučanja

Turno smučanje se precej razlikuje od alpskega, zato mora turni smučar poznati osnove te tehnike, še preden se poda v gore. Tehnika turnega smučanja predstavlja znanje, ki močno vpliva na učinkovitost in varnost smučarja med vzponom in spustom. Pomembno je, da se smučar že pred odhodom na turno avanturo dobro seznani z osnovnimi principi tehnike. Pridobivanja znanja se lahko loti na urejenih smučiščih, kjer bo lažje obvladoval osnove in pridobil potrebno samozavest.

Turni smučarski čevlji Dynafit Radical (2025)
Turni smučarski čevlji Dynafit Radical (2025) (Extremevital.com)

Smučar se mora naučiti pravilnega gibanja v različnih pogojih, prilagajanja hitrosti in kontrole na strminah ter spretnega manevriranja v gozdu. Prav tako se je priporočljivo udeležiti tečajev turnega smučanja, ki jih organizirajo izkušeni inštruktorji. Ti tečaji zajemajo različne stopnje znanja, od začetnikov do bolj izkušenih turnih smučarjev, ter ponujajo praktična navodila in nasvete za izboljšanje tehnike.

Priprava opreme za turno smučanje

Turne smuči so prilagojene za vzpon, kar pomeni, da imajo nameščene vezi, ki omogočajo, da so pete odpete med hojo navzgor. Ta funkcija pomaga prihraniti energijo in omogoča lažje premagovanje strmin. Tudi turne palice so posebej zasnovane za ta namen, običajno so teleskopske, da se lahko prilagajajo različnim strminam in situacijam. Ustrezna dolžina palic omogoča smučarju učinkovito uporabo pri vzpenjanju in spustu.

Turne palice Salomon MTN Carbon S3 (2024)
Turne palice Salomon MTN Carbon S3 (2024) (Extremevital.com)

Nahrbtnik je nujen za prenašanje dodatne opreme, kot so rezervna oblačila, hrana, voda, telefon in druga pomembna oprema. Pri izbiri nahrbtnika je nujno, da je dovolj prostoren za vse, kar smučar potrebuje, a hkrati lahek in udoben, saj ga bo nosil ves čas vzpona in spusta. Izberite takšnega, ki na zunanji strani omogoča pripenjanje palic, ki vas tako ne bodo ovirale med hojo, ko jih ne boste potrebovali.

Nenazadnje pa turni smučar ne sme pozabiti na varnost. Pri tem mora imeti v mislih plazovni trojček, ki je sestavljen iz plazovne žolne, sonde in lopate. Plazovna žolna je radijski oddajnik, ki reševalcem pokaže, kje je oseba zakopana pod snegom v primeru, da jo je zasul plaz. Razmislite tudi o cepinu. Pomembno je, da se o opremi za turno smučanje poučite doma, jo natančno pregledate in jo znate pravilno uporabljati.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close