Smučarska očala: pogosta vprašanja in odgovori

Oči so izjemno pomemben del našega telesa, zato morajo biti dovolj učinkovito zaščitene tudi v času smučanja. Smučarska očala so lahko sferna ali pa cilindrična. Njihova barva še dodatno vpliva na vidljivost ter širino samega pogleda. Pametno si je omisliti fotokromne leče. Te se namreč kar samodejno prilagajajo na različne svetlobne razmere.

Pri nakupu smučarskih očal se lahko pojavi še kopica drugih vprašanj. Poglejmo si, katera so najpogostejša. Nanja bomo seveda tudi podali odgovore.

1. Kakšna naj bo velikost okvirja?

Velikost okvirja pri smučarskih očalih bi se morala praviloma povsem ujemati z velikostjo glave in smučarske čelade. Če nosimo majhno čelado, je torej dobro razmisliti o uporabi manjšega okvirja in seveda obratno. Ključno je, da med očali in čelado ni praznega prostora. Očala prav tako ne smejo pritiskati na nos, saj to lahko povzroča oteženo dihanje.

2. Kako izbrati vrsto leče?

Pri smučarskih očalih so leče lahko ravne ali zaobljene oziroma cilindrične ali sferne. Za cilindrična stekla je značilno, da so ukrivljena samo vodoravno in se razprostirajo od ene do druge strani obraza, med čelom in nosom pa so ravna. Praviloma so takšna smučarska očala cenovno dostopnejša, ker imajo rahlo omejen periferni pogled. V nekaterih vremenskih pogojih lahko precej manj učinkovito uravnavajo odboj svetlobe.

Smučarska očala Poc Retina BIG Clarity Comp
Smučarska očala Poc Retina BIG Clarity Comp (Extremevital.com)

Po drugi strani pa so sferna stekla upognjena čez obraz, obenem pa tudi navpično med čelom ter nosom. Razmeroma dražja so, a omogočajo boljšo periferno vidljivost, manj popačen pogled in precej manj bleščanja.

3. Kakšna naj bo barva leče?

Pri očalih za smučanje je vsekakor ključna tudi izbira primerne barve leče. Nekatere namreč bistveno bolje delujejo v določenih vremenskih pogojih. Značilne barve za slabšo vidljivost so rdeča, rumena, modra in rožnata. Te barve omogočajo večjo prepustnost svetlobe, nekje od 60 do 90 %. Če se denimo kaže lepo vreme, je pametno uporabiti še temnejše leče z odsevnim premazom.

4. Kaj narekuje stopnja zatemnitve (VLT)?

Stopnja zatemnitve pri smučarskih očalih velja za zelo priročno zadevo. V prodajalnah se pogosto pojavijo oznake S, ki predstavljajo različne stopnje zatemnitve. S0 na primer pomeni, da je stopnja primerna za nočno smuko, S4 pa, da je primerna za smuko v visokogorju.

5. Kako pomembna je funkcija zračenja?

Med smučanjem pogosto prihaja do zarositve stekel. To navadno nastane zaradi hitro spreminjajočih se razmer. Pri nakupu smučarskih očal se je dobro prepričati, ali vključujejo dvojno lečo. Takšna očala so namreč precej bolj zračna in se redkeje zarosijo.

Smučarska očala Oakley Flight Tracker
Smučarska očala Oakley Flight Tracker (Extremevital.com)

Enako pomembno vlogo imajo še odprtine za zračenje, ki učinkovito poskrbijo za kroženje zraka. Kljub temu pa je treba paziti, da ni večjih odprtin. Te vas bodo namreč precej hitreje izpostavile mrazu, še posebej če radi smučate nekoliko hitreje.

6. S čim smučarska očala lahko še dodatno nadgradimo?

Dandanes ima večina smučarskih očal, tudi tista nižjega cenovnega razreda, 100 % UV zaščito. Takšna zaščita dobro preprečuje utrujenost oči in tudi trajno škodo. Dobrodošle so polarizirane leče, ki uspešno izničujejo odboj svetlobe, s tem pa izboljšujejo sliko.

Odlično nadgradnjo predstavljajo tudi fotokromne leče. Te se namreč samodejno prilagodijo vsem spreminjajočim se svetlobnim razmeram.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close