10 nasvetov za začetnike drsanja na ledu

Drsanje postaja tudi v Sloveniji vse bolj priljubljeno. V zadnjih letih se odpirajo nova drsališča, ki vsako leto privabijo ogromno obiskovalcev. Če razmišljate o drsanju na ledu, a ste v tej športni aktivnosti še popoln začetnik, vam priporočamo, da si preberete spodnjih 9 nasvetov. Pomagali vam bodo, da boste odpravili začetno zadrego in pridobili potrebno samozavest.

1. Ne glejte navzdol

Neverjetno je, koliko ljudi, ki začnejo drsati, preživi ves čas tako, da gleda svoje noge, namesto da bi gledali v smer, ki ji gredo naproti. Glavo torej dvignite in poglejte predse, da se izognite morebitnim trkom z drugimi drsalci.

2. Kupite si dobre drsalke

Poskrbite, da boste imeli obute dobre drsalke. Če se odpravite drsati le enkrat ali dvakrat na leto, si boste drsalke zagotovo izposodili. Če pa drsališče obiščete večkrat, je priporočljivo, da si kupite kvaliteten par drsalk, ki bodo zdržale več let in se odlično prilegale vašim podplatom.

3. Drsalke si pravilno zavežite

Tudi najbolj kvalitetne drsalke, ki se vam bodo odlično prilegale, ne bodo primerne za vaše noge, če ne bodo pravilno zavezane. Prepričajte se, da drsalke niso pretesne in da vam preveč ne zatiskajo nog. Če bodo drsalke preveč ohlapne, pa vam ne bodo nudile ustrezne opore, ki jo za varno drsanje potrebuje vaš gleženj.

4. Na začetku se počasi ogrejte

Glede na to, da drsanje običajno poteka v hladnem prizorišču, so mišice na začetku hladne. Pred drsanjem tako ni dobro, da nogo daste kar na pregrado in jo raztegnete. Raztezanje v hladnem okolju lahko privede do raztrganih mišic, zato je nujno potrebno, da se pred drsanjem dobro pretegnete in raztegnete. Toplo se oblecite, nato pa začnite z vajami za raztezanje trupa.

5. Najemite zasebnega inštruktorja

Če resnično želite poznati osnove drsanja, je najbolje, da si najamete inštruktorja. Pomembno je, da imata nekaj skupnih učnih ur, da se boste na ledu počutili samozavestno. S seboj lahko pripeljete tudi prijatelja, ki vas bo spodbujal in bodril ter vam pomagal premagati vse strahove.

6. Naučite se pravilno ustaviti

Ena od pomembnejših osnov je, da se naučite pravilno zaustaviti, saj lahko hitro dobite hitrost, ki je ne morete več obvladati. Zato je pomembno, da veste, kako se lahko hitro ustavite, če je to potrebno. Ko se želite ustaviti, upognite kolena, obrnite prste stopal navznoter, pete obrnite navzven in nanje usmerite težo. To vas bo upočasnilo in ustavilo ter preprečilo, da bi se zaleteli v drugega drsalca na ledeni ploskvi.

7. Ne nagnite se preveč nazaj

Če se boste med drsanjem držali preveč nazaj, vas lahko hitro spodnese. Tako boste pristali na zadnjici ali hrbtu. Najboljši nasvet je, da kolena upognete, težo pa prenesete naprej. Roke iztegnite pred seboj in jih na široko odprite, da boste ostali v ravnotežju.

8. Drsajte v pravo smer

Čeprav sprva smer, v kateri drsate, morda ni po vaši izbiri, je pomembno, da jo upoštevate. Običajno velja pravilo, da se drsa v smeri urinega kazalca ali obratno. Ne skušajte drsati v napačni smeri (npr. po črtah na ledu), saj lahko poškodujete sebe ter ostale udeležence. Preverite, katere so najpogostejše poškodbe pri drsanju na ledu.

9. Izkoristite začasna drsališča

Če nimate te sreče, da bi bilo drsališče v bližini vašega doma, je pametno, da izkoristite prednost začasnih drsališč, ki so na voljo po vseh večjih mestih Slovenije. Božič je odličen za omenjene obiske ter za preizkušanje različnih drsalnih poti. Ravno v tem času se vedno najde kakšno drsališče, ki ga je potrebno nujno preizkusiti.

10. Učenja ne jemljite preveč resno

Če se zgodi, da padete, se temu le nasmejte in nadaljujte pot. Zagotovo ni dobro, da preveč resno vzamete učenje drsanja oziroma drsanje samo. Tudi najboljši drsalci občasno padejo na zadnjico, zato se morate vsakemu padcu iz srca nasmejati in nadaljevati v slogu.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close