6 dodatkov za kolesarski trenažer Tacx

Kolesarski trenažerji so postali nepogrešljivi pripomočki za kolesarje, ki želijo ohranjati kondicijo in vaditi tudi v neprimernih vremenskih razmerah ali kadar nimajo dovolj časa za vožnjo na prostem. Gre za naprave, ki omogočajo simulacijo vožnje na kolesu znotraj udobja domačega prostora. S pomočjo trenažerja lahko kolesarji ohranjajo svojo formo, izboljšujejo moč in vzdržljivost ter se pripravljajo na dirke ali dolge kolesarske izlete.

Trenažerji nudijo števine prednosti vadbe, npr. prilagodljivost in udobje, saj omogočajo individualno prilagajanje intenzivnosti vadbe in izbiro različnih programov terenske simulacije. Podpirajo tudi sledenje statistikam, kot so srčni utrip, kadence pedaliranja in poraba kalorij, kar omogoča natančno spremljanje napredka in dosežkov med vadbo. Poleg tega pa si lahko omislite še nekaj dodatne opreme, ki bo izboljšala in popestrila kolesarsko izkušnjo doma.

1. Podstavek za sprednje kolo

Trenažer je naprava, v katero vpnemo zadnje kolo in nam pomaga simulirati vožnjo na prostem, tako da oteži poganjanje pedal. Ker pa je s tem zadnji del kolesa nekoliko dvignjen, sedenje na kolesu ni najbolj prijetno. V resnici smo ves čas nagnjeni nekoliko naprej.

Opora sprednjega kolesa Tacx Skyliner
Opora sprednjega kolesa Tacx Skyliner (Extremevital.com)

Da bi kolo spravili v karseda naraven položaj, na pomoč priskoči enostaven podstavek, v katerega se vpne prvo kolo in se s tem celotno kolo postavi v naraven položaj. Slednje pozitivno vpliva na izkušnjo med treningom in poskrbi, da prednje kolo ne zdrsava.

2. Znojnik

Gre za pripomoček oziroma dodatno opremo, ki še kako koristi pri zaprtih treningih doma, ko se kolesar na kolesu pošteno spoti. Ker znoj kaplja na kolo, lahko povzroči rjavenje, kar seveda ni dobra novica za lastnika kolesa.

Znojnik za kolesarski trenažer Tacx
Znojnik za kolesarski trenažer Tacx (Extremevital.com)

V tem primeru boste znojnik povsem enostavno namestili med krmilo in sedež ter tako preprečili, da bi znoj prišel v stik s kolesom. Znojnik je izdelan iz vpojnega materiala, obenem pa si lahko omislite tudi takšnega, ki ima na zgornjem delu prostor za pametni telefon in si tako še nekoliko popestrite vadbo z gledanjem priljubljenih posnetkov.

3. Podloga

Trenažer doma postavimo v prostor, ki nam je na voljo za domače treninge. Če je to mogoče, ga postavimo v kletni prostor (zaželeno, da je dobro prezračen), morda v dnevno sobo ali na hodnik. V tem primeru lahko poškodujemo laminat ali parket, zato je še kako dobro pod napravo namestiti podlogo.

Podloga Tacx Rollable Trainer Mat
Podloga Tacx Rollable Trainer Mat (Extremevital.com)

Podloga za kolesarski trenažer pa ne bo le zaščitila tal pred praskami, pač pa bo poskrbela tudi za blaženje tresljajev in dušenje različnih zvokov ter preprečila, da bi znoj kapljal po tleh. Podloga je sicer vsestranska in jo lahko uporabimo tudi za telovadbo ali izvajanje joge.

4. Plašč

Trening na kolesarskem trenažerju je lahko precej glasen, prav tako pa se na njem obrabljajo plašči. Da bi izboljšali izkušnjo treninga doma, so proizvajalci izdelali poseben plašč za trenažer.

Plašč za kolesarski trenažer Tacx
Plašč za kolesarski trenažer Tacx (Extremevital.com)

Ta seveda ni primeren za uporabo na zunanjih površinah, zato pa pri treningu na trenažerju zagotavlja precej boljšo izkušnjo. Izdelan je iz posebne gumijaste zmesi, ki minimalizira pregrevanje, hrup, ne zdrsava in se niti ne obrablja na takšen način kot klasični plašči.

5. Nosilec za tablico

Če bi radi popestrili trening na trenažerju, si lahko omislimo tudi nosilec za tablico. Tega namestimo na krmilo kolesa in uživamo v multimedijskih vsebinah, ki nas bodo še nekoliko bolj motivirale.

Nosilec za tablični računalnik Tacx T2092
Nosilec za tablični računalnik Tacx T2092 (Extremevital.com)

Lahko pa tablico povežemo tudi z namenskimi aplikacijami (če vrsta trenažerja to omogoča) in imamo ves čas pred seboj vse potrebne podatke ali celo virtualno traso, po kateri kolesarimo.

6. Premične plošče

Da bi dosegli še bolj realen občutek kolesarjenja, lahko uporabimo premične plošče. Te namreč omogočajo bolj realistično večsmerno gibanje od leve proti desni in dajejo občutek, kot bi resnično kolesarili na prostem.

Premične noge Tacx Neo Motion Plates
Premične noge Tacx Neo Motion Plates (Extremevital.com)

Takšne plošče se enostavno pritrdijo na spodnjo stran kompatibilnega trenažerja in omogočajo skoraj neslišno delovanje. Zagotovljena varna vožnja, brez motenj stoječega položaja.

Se zanimate za nakup trenažerja za kolo Tacx ali ga morda celo že imate? Razmislite o nakupu dodatkov, s katerimi boste izkušnjo kolesarjenja še dodatno izboljšali ter si s tem zagotovo povečali tudi motivacijo za reden trening.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close