Kako pravilno izvajati sklece?

Sklece so vaje, ki so vključene skorajda v vsako vadbo. So namreč izjemno učinkovite, ne zahtevajo posebne opreme in jih lahko izvajate kjer koli in kadar koli. Potrebujete le malo prostora. Vse to pa še zdaleč ne pomeni, da so za izvajanje lahke. Morda je potrebno kar nekaj vaje, preden jih pravilno oziroma dovolj učinkovito izvajate.

Če sklec do sedaj še niste izvajali in ste na tem področju začetnik, verjetno ne veste, kako se jih pravzaprav lotiti. V nadaljevanju tudi nekaj koristnih nasvetov o tem, na kakšen način se jih izvaja pravilno.

Zakaj redno izvajati sklece?

Največja prednost sklec je, da je to vaja za celo telo in ne samo za prsi, roke in ramena. Vsi omenjeni deli so seveda pri izvajanju sklec aktivni, a morate hkrati vključiti tudi hrbet in noge, skratka celo telo.

Na sploh pa sklece omogočajo:

  • boljšo srčno-žilno funkcijo telesa,
  • izogibanje poškodbam,
  • boljšo postavo.

Glavne mišice, ki so torej pri tej vaji aktivne, so prsne mišice in mišice rok ter ramen. Pri tej vaji krepimo še mišice trupa, da se lahko telo ohranja v pravilni poravnavi. Sicer pa vam sklece v hipu lahko pomagajo dvigniti nivo energije.

Če se počutite počasne, utrujene, se spravite na tla in poskusite narediti vsaj nekaj sklec. S tem boste namreč učinkovito pospešili cirkulacijo in obenem dobro ogreli svoje telo. Za sklece vam bodo izjemno hvaležni tudi možgani in srce. Nanje namreč vpliva prav vsaka vadba. Hkrati pa dobro poskrbite še za svoje kosti, saj so sklece vaje za moč, to pa seveda ohranja močne kosti.

Osnovna pravila za pravilno izvajanje sklec

Najprej se postavite v začetni položaj za sklece. Dlani so pod rameni ter obrnjene naprej. Roke morajo biti približno v širini ramen. Noge so skupaj, samo s prsti na nogah ste na tleh. Stopala morajo biti eno ob drugem ter aktivna. Pete ne smejo lesti k tlom.

Sklece pričnite izvajati z iztegnjenimi rokami. K tlom se spuščajte kot deska, in to brez zvijanja. Tal se lahko dotaknete le s prsnim košem ter s stegenskimi mišicami. Komolce pokrčite pod kotom 45 stopinj in jih imejte blizu telesa. Sklece je potrebno dokončati s celotnim iztegom roke.

Izjemno pomembno je, da je položaj telesa pri izvedbi vaje pravilen.

Sklece ste do sedaj verjetno obravnavali kot le eno od osnovnih vaj. V resnici pa jih marsikdo izvaja povsem narobe. Pravilno narejena skleca je lahko izjemno velik podvig ter zahteva določeno moč zgornjega dela telesa, prav tako tudi moč trupa, da lahko vajo izvedete povsem pravilno.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close