5 zdravju najprijaznejših vrst mesa

Dejstvo je, da meso v raznih hamburgerjih in predelani obliki ni najbolj idealna izbira. Na voljo so še druge vrste mesa. Čeprav na pogled prav tako niso videti škodljive, pa je resnica precej drugačna. Katero in kakšno meso pa je potem sploh dovolj zdravo?

Preden odgovorimo na zastavljeno vprašanje oziroma predstavimo pet zdravju prijaznih vrst mesa, pa velja poudariti še, da se tudi pri uživanju zdrave vrste mesa priporoča zmernost. Večina ljudi še vedno zaužije več mesa, kot ga telo dejansko potrebuje.

1. Bivolje meso

Čeprav je belo meso lahko izjemno okusno in slastno, še vedno hrepenimo po rdečem mesu. Med najbolj zdrave rdeče vrste mesa sodi bivolje meso. V primerjavi z govejim mesom je precej bolj prijazno do našega zdravja, ima namreč manj maščobe. Bivoli se večinoma hranijo s travo, kar seveda pomeni bolj zdravo obliko mesa.

Bivolje meso
Bivolje meso sodi med zdravju najprijaznejše vrste rdečega mesa.

Medtem ko klasični hamburger vsebuje približno 9 gramov maščobe, burgerji z bivoljim mesom vsebujejo kar za polovico manj maščob; to je približno 4 grame. Kljub temu meso velja za izjemno okusnega. K sreči lahko to vrsto mesa dandanes dobite že v vseh dobro založenih trgovinah z živili oziroma mesnicah.

2. Svinjina

Svinjina je pogosto označena kot ena od najbolj nezdravih ter škodljivih vrst mesa. Ampak, ali je to sploh res? Kar 60 % strokovnjakov za prehrano je povsem drugačnega mnenja, toda z nekaj opozorili.

Svinjsko meso
Svinjsko meso je bogato z beljakovinami, vitamini in minerali.

Porcija svinjine vsebuje 20 gramov beljakovin, prav tako je bogata z minerali in vitamini. Je odličen vir cinka. Z enim samim zrezkom tako lahko zaužijete skoraj 20 % dnevnih potreb po cinku. Svinjina je prav tako bogata z vitaminom B12. Ta skrbi za zdravo rast las, nohtov ter umirja naše živčevje. Z eno porcijo tako lahko zaužijete okoli 15 % odstotkov dnevnih potreb po omenjenem vitaminu.

3. Piščanec

Piščanec je lahko odlična alternativa rdečemu mesu. Vsebuje namreč zelo malo maščobe; seveda piščančje meso brez kože. Meso piščanca je izjemno okusno, če je primerno pripravljeno. Je odličen vir beljakovin, v primerjavi z govedino je praviloma cenovno dostopnejše.

Piščančje meso
Piščančje meso je odličen vir beljakovin in vsebuje le malo maščobe.

Kljub temu da piščanec na sploh velja za zdravo vrsto mesa, morate biti izjemno previdni pri pripravi in shranjevanju, saj je meso precej občutljivo. Vedno se prepričajte, da je dovolj skuhano oziroma pečeno.

4. Puranje meso

V svojo prehrano ne smete pozabiti vključiti meso purana. Priporočajo ga tudi strokovnjaki za prehranjevanje. Ta vrsta mesa namreč vsebuje aminokislino, ki preprečuje, da bi v možganih nastajala škodljiva vnetja. Ta pa, kot vemo, povzročajo bolezni, na primer multiplo sklerozo.

Puranje meso
Puranje meso je zelo pusto, zato je priljubljena izbira športnikov.

S pomočjo puranjega mesa je bilo torej potrjeno, da lahko zaužita hrana vpliva na vnetne procese v našem centralnem živčnem sistemu. Kar uživamo, lahko vpliva na zmožnost bakterij v črevesju, da proizvajajo majhne molekule, ki zmorejo potovati vse do možganov.

5. Ribe

Ustrezno pečen kos ribe je lahko ravno tako zadovoljiv kot odličen zrezek. Sicer pa so številne vrste rib, zlasti na primer losos in tuna, polne maščobnih kislin omega 3, ki jih povezujejo z zmanjšanimi stopnjami bolezni srca in ožilja.

Meso lososa
Meso lososa vsebuje veliko zdravju prijaznih omega 3 maščobnih kislin.

A tudi pri uživanju rib je treba biti previden. Velike ribe, kot je denimo tuna, lahko vsebujejo visoke ravni živega srebra, kar pa je za naše telo seveda strup.

Preberite tudi: Kako pogosto jesti ribe in zakaj?

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close