5 razlogov za uporabo tekaških palic

Uporaba tekaških palic med tekom je ponekod po svetu povsem običajna navada. Ljudje, ki radi tečejo po gorskih poteh, redno uporabljajo tekaške palice. Tek po brezpotjih je lahko otežen in na trenutke tudi nevaren, uporaba palic pa pomaga pri premagovanju vzponov ter omogoča večjo stabilnost tekača.

Tistim, ki se rekreirajo v manj hribovitih okoljih oziroma se odločajo za tek po ravninah, se zdi uporaba tekaških palic v večini primerov nesmiselna. Odločitev, ali izbrati tekaške palice ali ne, je torej odvisna od vas in vašega načina rekreiranja.

V prispevku smo za vas zbrali nekaj razlogov, zakaj izbrati tekaške palice in kako jih uporabljati.

5 razlogov za uporabo palic med tekom

Kakšne so prednosti uporabe tekaških palic? Če niste povsem prepričani, ali palice za tek dejansko potrebujete, predlagamo, da preberete spodnji sestavek. Pripravili smo 5 razlogov, zakaj je med tekom palice smiselno uporabljati.

1. Podpora pri vzpenjanju po strmih gorskih poteh

Če si boste pri teku pomagali s tekaškimi palicami, bo vzpon po strmih gorskih poteh enostavnejši in hitrejši. Omogočajo vam namreč dodatno oporo in ravnotežje; tekaške palice vas bodo pri teku dodatno usmerjale, zato bo rekreacija učinkovitejša in bolj zabavna.

2. Manjša utrujenost nog in večji prihranek energije

Pri teku po brezpotjih in strminah se lahko hitro utrudite. Noge postanejo boleče, motivacija za gibanje pa prične upadati. Prav tekaške palice vas bodo dodatno spodbudile, z njihovo pomočjo pa boste lažje nadaljevali tek po gorskih poteh.

Tekaške palice Raidlight Avatara Hybrid Carbon
Tekaške palice Raidlight Avatara Hybrid Carbon (Extremevital.com)

Palice predstavljajo dodatno oporo prav pri vzponih in spustih: tako bo vaše telo prihranilo kar nekaj energije, ki bi jo sicer potrebovalo za premagovanje napora pri vzponu in spustu – zaradi tega boste lahko tekli dlje časa.

3. Vzdrževanje tekaškega tempa

Če med tekom uporabljate tekaške palice, vam le-te lahko pomagajo narekovati ritem in tempo teka. Tako boste ustrezno podprti tudi pri premagovanju daljših razdalj.

4. Podpora pri ohranjanju ravnotežja pri spustih

Tekaške palice vas bodo podprle, ko se boste spuščali po strminah. Uporaba palic vam bo omogočala dodatno stabilnost in ravnotežje. To vam bo še posebej v pomoč, kadar bo pred vami spolzka strmina ali pot, posuta z grobim kamenjem.

Tekaške palice Dynafit Ultra Pro Carbon
Tekaške palice Dynafit Ultra Pro Carbon (Extremevital.com)

Vseeno pa bodite na razgibanih terenih zelo pozorni: tekaške palice se lahko namreč zataknejo ob ovire, npr. med skale ali veje, obnje se lahko tudi spotaknete. Smiselno je, da ste nanje še posebej pozorni oziroma jih, kadar jih ne potrebujete več, zložite in pospravite.

5. Zagotavljanje prostora na množičnih tekmah

Tekači, ki se udeležujete raznih tekmovanj, še kako dobro veste, da na tekaških progah lahko pride do velike gneče. Ostali tekači, tekmovalci, pa vas lahko pri samem teku ovirajo. Z uporabo tekaških palic si tako preprosto začrtate pot, zagotovite osebni prostor ter lažje pridete do zastavljenega cilja. Prav tako vam palice pomagajo, da ne zaidete na stranpoti.

Nasveti za uporabo tekaških palic

Za konec navajamo še nekaj nasvetov za varno in učinkovito uporabo tekaških palic.

  • Kupite lahke tekaške palice. Mogoče se vam na prvi pogled zdi, da teža palic ni tako pomembna, vendar ko ste več ur aktivni, je nujno, da je nahrbtnik lahek, teža, ki jo prenašate z rokami, pa čim manjša. Privoščite si torej palice, ki so lahke in kvalitetne.
  • Izberite zložljive palice. Z zložljivimi palicami boste prihranili prostor v nahrbtniku, obenem pa jih boste z lahkoto pospravili, ko jih na terenu ne boste več potrebovali.
  • Ko palic ne uporabljate, jih nosite v eni roki. Pozorni bodite na to, da jih boste nosili tako, da bo koničast del obrnjen naprej. Tako boste poskrbeli za svojo varnost in varnost tekačev za vami – če nosite obe palici v eni roki, s koničastim delom naprej, ne more priti do nesreče, pri kateri bi poškodovali tekača, ki teče za vami.

  • Pri uporabi palic bodite pazljivi. Med tekom po strminah lahko s tekaškimi palicami nehote poškodujete drugega udeleženca. Hitro se namreč zgodi, da se kdo spotakne in pade, poškodbe, ki so posledica takšnih nesreč, pa so lahko zelo hude. Prav tako bodite pozorni, da se sami ne spotaknete čez palice koga drugega.
  • Pozorni bodite na uporabo palic med tekom. Ko tečete po strminah, lahko naletite na neroden teren, poln vej in kamenja. Pozorni bodite na to, kam postavite palico – lahko se namreč zgodi, da se zagozdi med skale ali korenine, pri čemer se lahko del palice celo zlomi. Prav tako bodite pozorni na ostale udeležence teka – zgodi se, da palica pristane na stopalu drugega tekača, kar je lahko zelo nerodna in boleča situacija.
  • Sočasen ali izmenjujoč vbod palic? Je palice smiselno uporabljati izmenično in na takšen način ustvariti tempo teka? Ali je bolje, da obe palici sočasno postavljate predse? Pri premagovanju vzponov je vsekakor lažje, če se odločite za sočasno uporabo palic – tako boste imeli večjo oporo in zagon. Pri manj strmih delih poti pa je smiselna izmenjujoča uporaba palic, ki narekuje ritem in vas tako pri teku dodatno podpre.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close