Vrste smuči, ki jih morate poznati

Če sodite v skupino dobrih poznavalcev opreme za smučanje, ste morda seznanjeni tudi z vsemi lastnostmi različnih vrst smuči, ki jih lahko najdete na trgu oziroma občudujete na belih strminah. Vsi tisti, ki smučanje opazujete le od daleč, pa vas bo morda presenetilo dejstvo, koliko različnih smuči v resnici obstaja.

Četudi niste strasten oboževalec aktivnosti na snegu, je vendarle dobro, da ste seznanjeni z vrstami smučmi ter njihovimi osnovnimi karakteristikami. Nikoli se namreč ne ve, kdaj vas bo zamikala katera od mnogih zimskih rekreacij, pri kateri boste morali nadeti tudi primerne smuči.

1. All-round smuči

All-round smuči so namenjene zlasti smučarjem, ki radi uživajo na urejenih progah. Ta vrsta smuči uporabnikom omogoča, da lahko cel dan brez večjih težav povezujejo dolge in kratke zavoje v t. i. karving tehniki.

All-round smuči: K2 Charger
All-round smuči: K2 Charger + vezi M3 11 TCx (Extremevital.com)

Za večino all-round smuči je značilno, da vključujejo tehnologijo rocker; to pomeni podaljšano krivino smuči. Smučarjem so omogočeni lažji vhodi v zavoj. Smuči so bolj okretne ter vodljive pri nižjih hitrostih. Odlično se izkažejo v slabših razmerah, z njimi lahko dosegate večje hitrosti in stabilnost.

2. Freeride smuči

Freeride smuči so narejene za smučanje izven urejenih smučišč. Opremljene so z različnimi vrstami rockerjev. Ti prispevajo k njihovi plovnosti po celotni snežni površini.

Freeride smuči: Elan Ripstick 116
Freeride smuči: Elan Ripstick 116 (Extremevital.com)

Na trgu lahko izbirate med različnimi tipi freeride smuči. Za smučarje z več znanja so primernejše trše vrste, ki so ojačane s titanalom. Za mehkejšo varianto se bodo odločili smučarji, ki so pogosto v iskanju idealnega pršiča. Če se boste odločali zanje, je treba posebno pozornost nameniti tudi vezem, ki pa niso nujen del smučarskega seta.

3. Freestyle smuči

Freestyle smuči so namenjene smučarjem prostega sloga oziroma vsem tistim, ki smučanje povezujejo s skakalnicami, snežnimi kanali, parki ipd. Opremljene so z dvojno krivino, kar omogoča vožnjo naprej in nazaj. Ojačane so pod smučarskim čevljem, vezi so najpogosteje postavljene povsem na sredino.

Freestyle smuči: Völkl Revolt 95
Freestyle smuči: Völkl Revolt 95 (Extremevital.com)

Začetniki bi morali izbrati freestyle smuči z bolj poudarjenim stranskim lokom. Boljši freestylerji lahko izberejo daljše smuči za večjo stabilnost.

4. Racing smuči

Racing smuči so v prvi vrsti namenjene vrhunskim smučarjem z veliko izkušenj. Po njih zato pogosto posegajo tudi zahtevnejši rekreativci, učitelji smučanja in bivši tekmovalci.

Racing smuči: Fischer RC4 The CURV Ti
Racing smuči: Fischer RC4 The CURV Ti (Extremevital.com)

Na splošno jih delimo na slalomske in veleslalomske, vse pa vključujejo tehnologije, ki so bile razvite in preizkušene v sodelovanju s smučarji svetovnega pokala. Slalomske racing smuči so dobra izbira za smučarje, ki uživajo v krakih agresivnih zavojih; veleslalomske smuči pa so namenjene vsem, ki uživajo v večjih hitrostih ter daljših zavojih.

5. Turne smuči

Turne smuči so najprimernejša izbira za smučarje, ki na vrh poskušajo priti sami. Smuči so temu primerno lahke, da se uporabniki lahko lažje vzpenjajo po gori ter tako porabijo manj energije, ki bo potrebna za spust.

Turne smuči: Atomic Backland 85
Turne smuči: Atomic Backland 85 – ženske (Extremevital.com)

Če se boste odločili za nakup turnih smuči, predlagamo, da jih opremite še s turnimi vezmi ter kožami. Na ta način boste odlično pripravljeni na še tako zahtevne strmine. Zaradi varnosti vam svetujemo, da se na turno smučanje nikoli ne odpravljate sami.

6. Tekaške smuči

Če se boste kdaj odločili za nakup tekaških smuči, vas bo morda najbolj presenetilo to, da obstaja cela vrsta različic. Najprej pa se boste morali seveda vprašati, ali potrebujete rekreativne ali profesionalne tekaške smuči; jih boste uporabljali na urejenih ali manj urejenih progah; za klasičen ali prosti slog.

Tekaške smuči: Fischer RCS Skate Plus Me
Tekaške smuči: Fischer RCS Skate Plus Me

V specializiranih trgovinah lahko torej izbirate med različnimi tipi smuči za tek. To so race, sport, rekreativne, fitnes, otroške, ženske in back country. Najbolje bo, da se z vprašanji obrnete kar na prodajalca, ki vam bo znal svetovati, kaj bi bila v vašem primeru ustrezna izbira.

7. Smuči za smučarske skoke

Smuči za smučarske skoke so prav tako specifična vrsta smuči. Zanje je predvsem pomembno, da so prave dolžine. Ta je odvisna od višine tekmovalca ter indeksa telesne teže oziroma BMI.

Smuči za smučarske skoke: Slatnar Rise Junior 120
Smuči za smučarske skoke: Slatnar Rise Junior 120 (Slatnar.com)

Primer: tekmovalec z indeksom 21 lahko uporablja najdaljšo dovoljeno dolžino smuči, ki znaša 145 % njegove višine.

Seznanili smo vas z najbolj uporabnimi ter popularnimi vrstami smučmi ter njihovimi osnovnimi lastnostmi. Upamo, da smo s predstavitvijo koga izmed vas spodbudili h kateri izmed mnogih zimskih aktivnosti, ki bodo vašemu zdravju zagotovo dobro dela.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close