8 zanimivih dejstev o curlingu

Nepoznavalcem se curling morda zdi nenavaden šport s čudnimi metlami in nenehnim pometanjem po ledu. Toda če spoznate osnove tega zimskega športa, lahko zelo enostavno razumete, zakaj toliko ljudi z vsega sveta navdušujejo njegove strategije in vzdržljivost, ki je potrebna za zmago.

V nadaljevanju vam predstavljamo 8 zanimivih dejstev o curlingu, ki vas bodo morda spremenila v pravega curling navdušenca.

1. Nastal je na Škotskem, v 16. stoletju

Zimski šport curling, ki izvira iz Škotske, je bil uveden že davnega leta 1511. Prve igre so se igrale na zamrznjenih ribnikih in jezerih s preprostimi kamni za curling, narejenimi iz različnih vrst materialov in kamnin.

Leta 1838 ustanovljeni Grand Caledonian Curling Club je bil prvi sodobni klub za curling na Škotskem. Člani in odbor kluba so bili odgovorni za ustrezno organizacijo igre in pisanje prvega uradnega pravilnika s standardizirano opremo in kamni za curling. Klub se je pozneje preimenoval v Royal Caledonian Curling Club, ko mu je kraljica Viktorija leta 1843 podelila kraljevo listino, saj je ta šport konec 19. stoletja postajal vse bolj priljubljen v Evropi in Kanadi.

2. Kamni za curling so izdelani iz redkega granita

Obseg vsakega kamna za curling je cca. 30 cm, višina pa dobrih 11 cm. Teža kamna se giblje med 17 in 20 kg, odvisno od stopnje tekmovanja. Vsak kamen za curling je izdelan iz redkega granita, ki je poliran in oblikovan.

Kamen za curling
Kamen za curling, izdelan iz redkega granita, tehna približno 20 kg.

Pravzaprav sta na svetu le dva kamnoloma, v katerih se nahaja ta granit: škotski otok Ailsa Craig in granitni kamnolom Trefor v Walesu. Ker je granit, ki se uporablja, zelo redek, obstaja možnost, da bo v kamnolomih v prihodnosti zmanjkalo materiala za izdelavo novih kamnov za curling.

3. Na olimpijskih igrah je debitiral 74 let prej, preden je postal uradni šport

Curling je na prvih zimskih olimpijskih igrah v Chamonixu v Franciji debitiral leta 1924, na naslednjih olimpijskih igrah leta 1928 pa je bil izpuščen. Nato je curling med letoma 1932 in 1992 občasno potekal zgolj kot demonstracijski šport, kar pomeni, da je bil predstavljen le za ozaveščanje o športu, nobena od osvojenih medalj pa dejansko ni štela v končni seštevek države.

Potem ko je bil na zimskih olimpijskih igrah v Lake Placidu leta 1932, Calgaryju leta 1988 in Albertvillu leta 1992 curling prestavljen kot demonstracijski šport, sta se moški in ženski curling leta 1998 v Naganu uradno pridružila programu. Leta 2006 pa se je Mednarodni olimpijski komite odločil, da medalje v curlingu s teh prvih olimpijskih iger leta 1924 za nazaj nadgradi z demonstracijskih v uradne medalje. Poleg tega je na zimskih olimpijskih igrah leta 2018 v Pyeongchangu v Južni Koreji debitiral nov curling za mešane dvojice.

4. Curling je razvil svoj jezik sporazumevanja

Tako kot številni športi ima tudi curling svoje izrazoslovje in pravila, ki ga delajo edinstvenega. Cilj igre je zbrati največ točk, ko se med drsenjem kamni vrtijo v smeri urinega kazalca ali v nasprotni smeri urinega kazalca. Kamni pa se torej po metu običajno zavrtijo v levo ali desno, zato se ta šport imenuje curling.

Dve ekipi s po štirimi igralci izmenično lučata po osem kamnov (skupaj 16) v časovnem obdobju, ki se imenuje »end«. Ekipe, ki so najbližje sredinski točki kroga oz. hiše, se dodeli točka. Če ima ta ekipa več kamnov blizu središča (gumb), dobi dodatno točko za vsak kamen. Ekipa, ki ima po desetih »endih« največ točk, zmaga igro. Med igro lahko ekipe tudi »odstranijo« nasprotnikove kamne iz hiše, in sicer tako, da jih spravijo iz igre in tako dosežejo več točk, ali pa jim z blokiranjem pred krogom preprečijo doseganje točk.

6. Curling je dobil vzdevek »igra z rjovenjem«

Curling je dobil vzdevek »rjoveča igra« prav zaradi ropotajočega zvoka, ki ga proizvaja kamen za curling, ko ga igralec zaluča in ko ta drsi po hrapavem ledu. Glasen pa je tudi zvok igralnih palic oz. metel, ki besno odmetavajo in topijo led, da vodijo kamen do središča hiše.

Poleg tega ta šport velja tudi za šah na ledu, saj zahteva veliko strategije in potrpežljivosti, da se premaga nasprotnika.

7. Igralci morajo med igro nositi dve različni vrsti čevljev

Vsi igralci curlinga morajo med igro nositi dve različni vrsti obutve. En čevelj se imenuje »slider« in je izdelan s teflonskim podplatom. Nosi se na stopalu za drsenje in se uporablja za drsenje po začetnem odrivu.

Drugi čevelj se imenuje »gripper« in se nosi na stopalu za potiskanje iz »hacka«, torej iz točke, kjer se igralec na začetku odrine. Pometači uporabljajo čevelj z oprijemalom za boljši oprijem na ledu, da lahko pometajo hitreje in učinkoviteje.

8. Vljudnost je prioriteta

Dobro športno vedenje in vljudnost sta zelo pomemben del zimskega športa, ki je znan kot duh curlinga. Ekipe pogosto čestitajo nasprotnikom za dobre strele in pametno strategijo, medtem ko se igralcem odsvetuje, da bi se posmehovali in zmerjali drug drugega.

Poleg tega je popuščanje sprejemljiv del igre. Če ekipa meni, da nima možnosti, da bi nadoknadila zaostanek ali zmagala, lahko odstopi kadar koli po šestem »endu«, kar velja za častno športno dejanje in ne za znak šibkosti. Zmagovalne ekipe so znane tudi po tem, da po tekmah, zlasti na najvišjih ravneh tekmovanja, poraženi ekipi plačajo rundo pijače.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close