5 športov na ledu – poznate vse?

Če so temperature v zimskem času dovolj nizke, nas poledenele površine kar same od sebe vabijo, da z drsalkami ali kar z zimskimi čevlji stopamo nanje. Pri tem previdnost nikakor ni odveč, najbolje pa se boste z njo spoprijateljili, če boste na ledu ustrezno opremljeni.

Poleg kakovostnih drsalk se boste morali zaščititi še s primernimi oblačili ter drugo opremo. Če vsega naštetega še nimate in vas je led premamil, da ga na različne načine preizkusite, je čas, da obiščete eno od specializiranih prodajaln s športno opremo, kjer se boste lahko opremili za pet najbolj priljubljenih športov na ledu.

1. Hokej na ledu

Hokej nekateri med vami spremljate zgolj po televiziji, kjer morda navijate za svojega favorita. Vse bolj pa vas mika, da bi se v njem preizkusili tudi sami. Na splošno je tovrstni šport na ledu izjemno priljubljen, še posebej v Kanadi, na Švedskem, v Rusiji in ne nazadnje tudi pri nas, kjer se kar dosti ljudi z njim ukvarja profesionalno.

Hokej na ledu
Hokej na ledu je izjemno priljubljen šport tudi v Sloveniji.

Če se boste odločili za rekreativno igranje hokeja na ledu, se boste morali ustrezno opremiti s kar nekaj kosi. Brez hokejskega paka verjetno ne bo šlo, prav tako tudi brez dobrih hokejskih drsalk ter palic. Kupiti si boste morali še primerna oblačila. Pri nakupu pa je najbolje, da vam pomaga izkušen prodajalec, ki vas bo opozoril še na vso pomembno zaščitno opremo za največjo mero varnosti na ledu.

2. Broomball ali metlomet

Broomball je priljubljena igra na ledu, ki še najbolj spominja na hokej, a v resnici sta aktivnosti med seboj precej različni. Slovenski izraz zanj je metlomet.

Metlomet
Broomball oziroma metlomet je pri nas precej nepoznan šport.

Igra poteka s pomočjo palice, metle ter majhne žoge. Njen cilj pa je zadeti čim več golov v nasprotnikova vrata. Vsaka ekipa ima po šest igralcev, ki so obuti v posebne gumijaste čevlje.

3. Umetnostno drsanje

Mnogim med vami je gledanje umetnostnega drsanja prava atrakcija. Pri njem lahko obenem občudujete atraktivne gibe drsalcev, poslušate prečudovito glasbo ter z zanimanjem opazujete bleščeča oblačila, v katera so odeti profesionalci.

Umetnostno drsanje
Umetnostno drsanje se lahko izvaja individualno ali v paru.

Ne glede na to, da niste vešči v umetnostnem drsanju, pa se za zabavo lahko tudi vi vsaj enkrat odenete v prečudovit kostim, obujete v drsalke ter odpravite na najbližje drsališče, ki vam ponuja tudi odlično glasbeno ozadje. Prav nihče vas ne bo gledal postrani, če boste svoje gibe na ledu izvajali nežno in previdno.

4. Hitrostno drsanje

Če niste pristaši umetnostnega drsanja, pa vas morda prevzame hitrostno drsanje, kjer sta v ospredju predvsem čim večja hitrost drsalca in izjemna natančnost. Hitrostni drsalci si namreč ne smejo privoščiti prav nobene napake, saj bi se tako ujeli na rob in izpadli iz igre.

Hitrostno drsanje
Pri hitrostnem drsanju drsalci dosegajo hitrosti, višje od 50 km/h.

Če menite, da ste dovolj vešči v drsanju in da lahko na ledu tekmujete v hitrosti, si lahko za zabavo privoščite tekmovanje s svojim prijateljem. Poskrbita, da pri tem ne bosta ovirala ostalih na drsališču ter se bosta za drsanje tudi ustrezno opremila in poskrbela za varnost.

5. Curling

Curling je na prvi pogled sestavljen zgolj iz pometanja ter podajanja kamnov, toda ko tovrstno igro na ledu pogledate nekoliko pobliže, je lahko veliko več kot to. Za prav vsako potezo igralcev se namreč skriva zelo premišljena taktika; kam postaviti kamen, kako kar najbolje odreagirati, kako močno »pometati« pred kamnom ipd.

Curling
Curling je vse bolj poznan in popularen šport, tudi v Sloveniji.

Sicer pa curling lahko predstavlja odličen način rekreacije na ledu, druženje in tudi doseganja novih ciljev. Odličen je za spoznavanje novih ljudi, odkrivanje sposobnosti in ne nazadnje za sproščanje negativne energije.

Že veste, v katerem izmed naštetih športov na ledu se boste preizkusili naslednjič, ko stopite na ledeno ploskev?

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close