7 pogostih vprašanj o električnih kolesih

Električna kolesa postajajo vse bolj dostopna in zato si vse več posameznikov želi doma imeti svojega. Z njim namreč lahko prekolesarimo več kilometrov in se med kolesarjenjem veliko bolj zabavamo, saj se pri vožnji v hrib ne bomo tako zelo upehali.

Ker kupci električnih koles ne poznajo dobro, se na prodajalce obračajo z različnimi vprašanji. Na nekaj najpogostejših vprašanj smo se osredotočili tudi v spodnjem članku. Če razmišljate o nakupu električnega kolesa, vam vsekakor svetujemo, da si jih podrobno preberete.

1. Zakaj bi sploh kupil električno kolo?

Ker je zabavno! Ne glede na to, ali se želite odpeljati v službo in se pri tem ne potiti, ali potrebujete le dodatno pomoč, da se povzpnete na hrib, je na to vprašanje preprost odgovor. Električna kolesa so zelo zabavna. Vsakdo, ki ga je že imel možnost preizkusiti, se je po vožnji počutil izjemno. Električna kolesa so revolucionarna. So odlična alternativa avtomobilskemu prevozu v službo in odlična možnost za kolesarjenje v naravi.

2. Ali je na električnem kolesu potrebno potiskati pedale?

Da. Električna kolesa delujejo tako, da nam pri kolesarjenju malce pomagajo. Med vožnjo boste morali še vedno vrteti pedale, zato se boste kljub motorju dobro razgibali. Kolesa imajo različne načine za vklop motorja, kar pomeni, da boste lahko motor prilagodili glede na teren in stopnjo svoje pripravljenosti.

3. Zakaj se cene tako razlikujejo?

Cene električnih koles se razlikujejo predvsem zaradi motorja, baterije, izdelave in garancije. Glavni razlog za velike razlike v ceni je predvsem motor. Cenejše znamke imajo motor, ki se nahaja na zadnjem pestu. To lahko negativno vpliva na upravljanje kolesa zaradi njegove teže in lege, kar vpliva na kakovost vožnje. Motorji s srednjim pogonom so lažji in učinkovitejši, zlasti kar zadeva prestavno razmerje, ter omogočajo boljšo vodljivost kolesa. Ker pa zahtevajo posebej oblikovano kolo, so dražji.

Električno kolo Specialized Turbo Vado SL 4.0
Električno treking kolo Specialized Turbo Vado SL 4.0 (Extremevital.com)

Na ceno kolesa vpliva tudi baterija. Večjo moč, kot ima baterija, višja bo cena kolesa. Tudi tu morate biti pozorni na lokacijo baterije. Podobno kot motor tudi integrirane baterije nudijo boljše upravljanje na posebej zasnovanih kolesih. Baterija, ki je pritrjena zunaj, je povsem v redu za vašo pot na delo ali potovanje po mestu, toda pri daljših ali bolj grobih vožnjah je vgrajena baterija veliko boljša.

Pomembno je vedeti tudi to, da so kolesa, ki so bolje zasnovana in večkrat testirana, prijetnejša za vožnjo, zato je pomembno, da se pred nakupom posvetujete z izkušenimi prodajalci, ki vam bodo postregli z veliko dodatnimi informacijami.

4. Kaj moramo vedeti o bateriji? (moč, trajanje, dolžina vožnje)

Moč baterije električnih koles, ki so na voljo v večini trgovin s kolesi, se giblje od 300 Wh do 650 Wh. Večja, kot je baterija, dlje boste lahko prišli s kolesom. Povprečno lahko baterija opravi 100 kilometrov. Tiste boljše pa zdržijo tudi 160 kilometrov, kar je odlična novica za vse, ki bi radi s kolesom prekolesarili večje razdalje.

5. Kako hitro lahko kolesarimo?

Povprečna hitrost, ki jo doseže kolesar električnega kolesa, se giblje okrog 25 km/h. Čeprav se vam omenjena hitrost mogoče ne bo zdela hitra, je to povsem solidna hitrost za kolesarjenje po ravnih cestah.

Električno kolo Specialized Turbo Creo SL Comp Carbon
Električno kolo Specialized Turbo Creo SL Comp Carbon (Extremevital.com)

Kakovostna kolesa vas med vožnjo ne bodo obtežila. Baterija pa vas ne bo ovirala pri vzponih.

6. Ali električno kolo potrebuje vzdrževanje?

Vsako kolo potrebuje določeno vzdrževanje in tudi električno ni izjema. Pomembno je, da poskrbite za pravega serviserja, ki bo poskrbel za vaše kolo. Vsi serviserji koles se namreč ne spoznajo na vse elektronske sisteme. Preden kolo odpeljete do izbranega serviserja, se torej pozanimajte, ali ga bo znal ustrezno pregledati ali ne.

7. Ali lahko svoje običajno kolo spremenim v električno?

Strokovnjaki pravijo, da se to lahko opravi, vendar pa ni priporočljivo. Na voljo je ogromno možnosti, s katerimi lahko svoje običajno kolo spremenite v električno. Toda poznavalci tega ne priporočajo, saj so takšni elementi velikokrat nevarni.

Podvozje, okvirji in pesto električnega kolesa so zasnovani tako, da vzdržijo dodatno težo in se med kolesarjenjem odlično obnesejo. Dodajanje motorja na obstoječe kolo ni priporočljivo, saj vaše kolo ni zasnovano zanj, kar bo posledično vodilo do slabše kolesarske izkušnje in morebitnih težav.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close