Z vložki za tekaško obutev do teka brez bolečin

Bolečino v stopalu izkusi večina tekačev, pa naj gre za začetnike ali izkušene športnike. Bolečina lahko nakazuje le na utrujenost stopal ali nepričakovano krčenje mišic, a ta bolečina hitro izzveni. Pozorni bodite predvsem, če vaša bolečina vztraja, se stopnjuje in se morda celo seli v druge dele telesa, na primer v spodnji del hrbtenice. Ta bolečina namreč nakazuje na neustreznost vaših čevljev. Par tekaških čevljev, ki ga uporabljate je lahko kvaliteten, a ni popolnoma prilagojen vaši obliki stopala in načinu koraka.

Dobro je vedeti, da za tek brez bolečin ne potrebujete nujno novih čevljev. Za boljše prilagajanje lahko poskrbite s kakovostnim parom vložkov za tekaško obutev. Za izbiro ustreznih vložkov morate poznati svoje stopalo, saj sodobne tehnologije vložkov ne stremijo le k čim večjemu udobju, temveč so vložki zasnovani tako, da bodo vaše stopalo podpirali tam, kjer je najbolj pomembno.

Izvor bolečin

Tudi sodoben način življenja vpliva na to, da se danes že večina sooča z eno vrsto deformacije stopal. Pri tem ne gre nujno za hujše oblike, a posebno pri teku, kjer na stopala delujejo dodatne sile, se lahko poznajo že manjša odstopanja od optimalne oblike. Če pogledate svoje tekaške čevlje: ali so bolj obrabljeni na zunanji ali notranji strani? Na ta način lahko določite, ali ste bolj nagnjeni k prekomerni pronaciji oziroma zvračanju stopal med premikanjem navznoter ali supinaciji oziroma zvračanju stopal navzven.

Boleča stopala med tekom
Bolečino v stopalih med tekom odpravite z ustreznimi vložki za čevlje.

Prirojena deformacija, naj bo minimalna ali bolj opazna, ključno vpliva na neenakomerno porazdelitev sil med treningom. Prav to je tisto, kar lahko povzroča bolečine med tekom ter celo trajnejše poškodbe. Neustrezna postavitev stopal namreč dodaten napor prenaša na druge sklepe, kar seveda za daljše časovno obdobje ni dobro. A ne samo sklepi, tudi mišični sklopi so na ta način izpostavljenim višjim napetostim in malim poškodbam, ki se lahko stopnjujejo v resnejše zdravstvene zaplete.

Izbor učinkovitih vložkov

Posebej oblikovani vložki za tekaško obutev so na voljo v večini specializiranih trgovin. Izboljšali bodo prileganje obutve ter ponudili boljše pogoje za dobro tekaško izkušnjo. Kvalitetni vložki lahko celo podaljšajo življenjsko dobo čevljev, saj bodo zaščitili pred prekomerno porabo zunanje ali notranje strani podplata. Ko izbirate vložke za tekaško obutev, se osredotočite na tri osnovne prednosti, ki jih vložki prinašajo.

Morda ne potrebujete drugega kot nekoliko več udobja med tekom. Tekaški copati so včasih trdi, z vložkom pa lahko sami nadzorujete mehkobo in udobje čevlja. Kljub udobju pa mora čevelj (in vložek) zagotavljati tudi stabilnost stopala med premikanjem. Le pravilna poravnava bo namreč preprečila stopnjevanje pritiskov na specifične točke na stopalu in v sklepih nog. Podpora pa je tista, ki bo poskrbela za blaženje tresljajev. Dober čevelj lahko v vrhunskega spremenite že s kvalitetnim vložkom.

Tekaški vložki Sidas

A vsak vložek ne bo ustrezal vsem. Izdelovalci vložkov Sidas 3Feet Run Protect se tega dobro zavedajo, zato so ustvarili tri modele, s katerimi omogočajo optimalno podporo različnim tekačem. Vložki v treh barvah so prilagojeni glede na višino stopalnega loka posameznika.

Vložki za tekaške čevlje Sidas
Vložki za tekaške čevlje Sidas 3Feet Run Protect: MID / HIGH / LOW (Extremevital.com)

Za zelen vložek, imenovan MID, se bodo odločili tisti s srednjim stopalnim lokom, rumen vložek HIGH je namenjen osebam z visokim stopalnim lokom, tistim z nizkim pa bo ustrezal moder vložek LOW. Ne glede na specifične prilagoditve, vse Sidas vložke za tekaške čevlje zaznamuje sodobna tehnologija oblikovanja, ki zagotavlja dober prenos energije med peto in prsti.

To pomeni, da bo izkoristek energije boljši, kar v končni fazi vpliva tudi na boljše rezultate. Visoko stopnjo podpore boste začutili v obliki stabilnosti. Tej se pridružuje tudi udobje. Vložek namreč ponuja dober sistem zračenja s perforiranim delom, da se vaše stopalo ne bo potilo. Gel, ki je nameščen na predelu pete, pa deluje kot »amortizer« in poskrbi za absorpcijo sil, ki med tekom delujejo pomnoženo.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close