Tehnika veslanja na veslaški napravi

Ste se že kdaj spraševali, zakaj v fitnes dvoranah ljudje vadijo na veslaških napravah? Če odgovora na to še niste poiskali, zapišimo, da gre pri tovrstni vadbi za delovanje celotnega telesa in velikega dela mišic. V kolikor torej iščete kardio vadbo, ki bo obenem dobra tudi za moč, ste jo našli.

Med veslanjem krepimo srčno-žilni sistem, povečamo mišično vzdržljivost in izboljšamo moč jedra. Gre za vadbo, pri kateri se bodo v istem času krepile noge, hrbet, rame in bicepsi. Da o boljši telesni vzdržljivosti sploh ne govorimo.

Pomen pravilne izvedbe gibov

Čeprav je veslanje več kot očitno zelo zdrav šport, ki v enem zamahu poskrbi za večji del telesa, pa je potrebno dodati, da zgolj v primeru pravilnega izvajanja gibov. V nasprotnem primeru lahko pride tudi do neprijetnih poškodb. Ker pri veslanju deluje veliko mišic, jih je veliko tudi izpostavljenih morebitnim poškodbam.

A naj vas to nikakor ne odvrne od te fantastične vadbe, ki vam bo omogočila, da boste porabili do 50 % več kalorij, močno napredovali v telesni vzdržljivosti in več kot opazno razvili večje in lepše mišice. Le določenih nasvetov se bo treba držati za varno izvedbo vaj.

Pravilen začetni položaj

Preden začnete veslati, se usedite na veslaški sedež in položite noge na stopalke. Sedite vzravnano, pokrčite kolena in drsite naprej, da stopala v celoti postavite na stopalke. Za pritrditev nog na pedala uporabite nastavljive trakove.

Če stopalka vaše naprave to podpira, uporabite regulator dolžine stopala, da bo občutek stopala karseda udoben. Nato telo nagnite rahlo naprej z ravnim hrbtom in iztegnite roke, da zgrabite ročaj. Vaše roke morajo imeti ohlapen, a stabilen oprijem krmila.

1. korak: odriv z nogami

Vadbo na veslaški napravi pričnite z nogami. Z zadnjo polovico stopala se odrinite in potisnite svoje telo nazaj, medtem ko roke držite ravno pred seboj in trdno držite za krmilo. Pri potisku z nogama upoštevajte, da nog ne smete v celoti zravnati. Kolena namreč ne smejo biti v celoti iztegnjena, saj lahko na ta način med vadbo pride do poškodbe kolen, vezi ali kit.

2. korak: poteg krmila

Tik preden končate s potiskom z nogo, začnite vleči krmilo in pri tem pokrčite komolce. Začnite se rahlo nagibati nazaj, medtem ko držite glavo in vrat naravnost ter vlečete z rokami.

3. korak: zaključek zaveslaja

Uporabite mišice hrbta in bicepsov ter povlecite palico na predel med popkom in spodnjim delom prsi. Ko končate poteg, držite komolce ob telesu. Rahlo nagibanje nazaj pomaga potegniti veslaško vrvico nekoliko dlje, kar ustvari močnejši veslaški zaveslaj in več koristi za mišice in telo.

4. korak: vrnitev v začetni položaj

V četrtem koraku se pripravite za vrnitev v začetni položaj. Najprej iztegnite roke, rahlo se nagnite naprej, medtem ko ohranjate pokončno držo. Nato pokrčite kolena, da potisnete veslaški sedež naprej v začetni položaj. Ko se vračate v začetni položaj, morate najprej iztegniti roke, šele nato pokrčite kolena. Če tega ne storite, se lahko s krmilom udarite v kolena.

Dobro je vedeti …

Da bo vadba na veslaški napravi maksimalno izkoriščena, imejte v mislih, da mora potekati gladko in neprekinjeno. Poustvariti boste morali svoj ritem, podobno kot to vidimo pri profesionalnih veslačih. Uskladite potege z dihanjem, pred pričetkom vadbe pa se ne pozabite ogreti.

Pravilna tehnika veslanja
Pomembno je, da čim hitreje izpopolnite svojo tehniko veslanja.

Bolj kot zagnanost naj vas na začetku vodi misel na izpopolnjevanje tehnike veslanja. Šele ko bo ta izpiljena, boste lahko iz naprave in sebe potegnili maksimum. Težavnost in razdaljo dodajajte postopoma, da ne bo vadba zaradi bolečin ali poškodbe že na samem začetku prekinjena.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close