7 razlogov za nakup kolebnice

Če vam je vaša dosedanja vadba postala dolgočasna, je dodajanje intervalov s kolebnico odličen način, da jo popestrite. Kakovostna kolebnica je namreč najboljša naložba v zdravje in telesno pripravljenost, saj ima številne prednosti.

Kolebnica je zelo učinkovita kardio vadba, ki ne zahteva veliko prostora in časa, da dosežete želeni rezultat. Gre za vadbo, ki vključuje vse naše mišične skupine in pospeši naš srčni utrip, s čimer se povečata poraba kisika in kalorij.

Če ste eden od tistih, ki še vedno ne veste, ali se nakup kolebnice splača, naj vam povemo, da gre za izjemno uporaben vadbeni pripomoček. V nadaljevanju spoznajte kar sedem razlogov, zakaj bi morali razmisliti o nakupu kolebnice – če je še nimate, seveda.

1. Skakanje preko kolebnice izboljša koordinacijo

Skakanje preko kolebnice je ciklična aktivnost, kar pomeni, da jo praviloma izvajate v enakomernem ritmu oziroma frekvenci poskokov. Posledično temu se izboljša koordinacija in usklajeno gibanje celotnega telesa.

2. Kolebnica poveča prožnost mišic spodnjega dela nog

Krepitev mečnih mišic z dvigovanjem na prste je zelo učinkovita vadba. Vendar pa v primeru, ko so mišična vlakna preveč napeta, lahko to bistveno poveča tveganje za poškodbe spodnjega dela nog, vključno z nategom ahilove tetive in vnetjem stopalnega loka.

Vadba s kolebnico
Skakanje preko kolebnice je odlična vadba za ohranjanje vitalnosti.

Redno skakanje s kolebnico izboljša elastičnost kit in ovojnic, ki obdajajo mišična vlakna mečne mišice, kar pomeni, da bistveno zmanjšate tveganje za poškodbe.

3. Skakanje s kolebnico izboljšuje kognitivne funkcije

Skakanje preko kolebnice spodbuja učenje novih motoričnih vzorcev, kar pomeni, da izboljša komunikacijo med živčnim sistemom in možgani na eni strani ter mišicami rok in spodnjega dela nog na drugi. Redno skakanje vsekakor pripomore k izboljšanju kognitivnih funkcij, kar je še toliko pomembneje, ko se staramo.

4. Vadba s kolebnico povečuje intenzivnost treninga

Če že izvajate klasične vaje za moč, zelo učinkovito skrbite za krepitev mišic. Če pa vadbi dodate nekaj ponovitev s kolebnico, boste poskrbeli tudi za večji srčni utrip in aktiviranje kardio respiratornih funkcij. To pa še ni vse. Skakanje preko kolebnice spodbuja kurjenje kalorij, kar se hitro pozna na manj kilogramih.

5. Kolebnice so izjemno praktične

Kolebnico uvrščamo med drobne športne pripomočke, saj jo lahko pospravite v torbo, potovalko ali nahrbtnik, pri tem pa vam ne zavzame veliko prostora. Zato jo lahko brez skrbi odnesete s seboj na počitnice ali poslovno potovanje in proste trenutke izkoristite za vadbo. Ne dovolite, da vam pogosta potovanja pokvarijo utečen urnik vadbe in si priskrbite kolebnico za na pot.

6. S kolebnico lahko opravite vadbo v naravi

Zaradi svoje prenosljivosti lahko kolebnico odnesete praktično kamor koli želite. Zato jo lahko uporabite tudi za vadbo v naravi ali pa z njo popestrite sprehod oziroma tekaški trening.

Številni parki so danes opremljeni z različnimi fitnes napravami, ki služijo vadbi moči za celotno telo in s kolebnico lahko takšno vadbo zelo preprosto popestrite. Vanjo enostavno vključite nekaj minutne intervale poskokov in rezultat ne bo izostal.

7. Kolebnica omogoča učinkovito kardio vadbo

Če želite izvajati kardio vadbo kar v udobju svojega doma, je kolebnica vse, kar potrebujete. No, potrebujete še prostor, ki je dovolj velik, da z njo ne boste udarjali ob steno ali pohištvo, in seveda obilo dobre volje in zagnanosti.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close