6 najpogostejših napak pri uporabi kolebnice

Če nimate časa odpeljati se do telovadnice ali fitnesa, doma lahko poskusite vadbo s kolebnico. Najenostavnejše stvari so včasih najučinkovitejše. Dokaz za to je prav uporaba kolebnice. Vadba z njo vam vzame samo 15 minut, v eni minuti pa lahko pokurite do 15 kalorij. Za piko na i je ta pripomoček za vadbo še izjemno priročen. Vedno ga imate lahko s seboj, obenem za aktivnost ne potrebujete dosti prostora.

A še preden kolebnica postane vaša vsakodnevna spremljevalka, je dobro, da spoznate najpogostejše napake pri njeni uporabi. Tako se jim boste lahko izognili in dosegli kar največje koristi in učinkovitost.

1. Previsoko skakanje

Na prvi pogled se zdi, da če s kolebnico skočite višje, skočite bolje. Seveda to ne drži. Pri preskakovanju s kolebnico so ključni nizki in hitri poskoki. Previsoko skakanje namreč vodi do nižje hitrosti, kar izniči namen pospeševanja srčnega utripa.

S kolebnico pričnite skakati le nekaj centimetrov visoko. Zagotovite si več skokov na minuto in povečajte zmogljivost, visoke skoke pa raje prihranite za kakšno drugo priložnost.

2. Nepravilna postavitev telesa

Čez kolebnico lahko skačete na najrazličnejše možne načine, a se morate naučiti pravilne tehnike. Telo mora biti zravnano – hrbet raven, prsni koš izbočen oziroma dvignjen, jedro napeto, pogled usmerjen naprej, brada dvignjena.

Položaj telesa pri skakanju s kolebnico
Bodite pozorni, da bo položaj telesa pri skakanju s kolebnico pravilen.

Komolce morate držati ob telesu ter pod pravim kotom, ramena naj bodo sproščena. Kolena morajo biti rahlo upognjena oziroma pokrčena.

3. Nepravilna izbira vrvi

Pri izbiri kolebnice pazite, da ta vključuje vrv, ki je dovolj nežna, torej da vas ne more poškodovati, čeprav boste z njo skakali bosi. V nasprotnem primeru vas vrv lahko hitro stisne za prste na nogah ali ob gležnjih.

Za intenzivne in hitre poskoke je najbolje izbrati t. i. speed kolebnico z jekleno žico. Ponuja lahkotno nihanje kolebnice, uporabljate pa jo lahko pri različnih tipih preskakovanja. Paziti pa morate, da pri zunanji rabi pripomoček uporabljate na gladki površini.

4. Neprilagojena velikost

Tako kot to velja za vso drugo fitnes opremo, ni vseeno, kakšno kolebnico boste izbrali. Predvsem morate biti pozorni pri velikosti, saj mora biti vrv, čez katero skačete, ravno prav dolga.

Ustrezno dolžino kolebnice preverite tako, da jo primete za ročaja in z eno nogo stopite na njeno sredino. Na obeh straneh mora biti enaka dolžina. Ročaja kolebnice morata biti v višini prsnega koša oziroma pazduhe. V nasprotnem primeru jo je treba skrajšati ali podaljšati.

5. Neuporaba športnega modrčka

Trup ženske se med vadbo giblje v različnih smereh in z različno hitrostjo. Dojki nimata mišic, zato je njuna notranja opora omejena. Njuno gibanje lahko učinkovito zmanjšuje športni modrček oziroma drugo primerno podporno oblačilo.

Uporaba kolebnice in športni modrček
Z uporabo športnega modrčka bo skakanje čez kolebnico mnogo udobnejše.

Pri teku lahko športni nedrček na razdalji nekaj kilometrov bistveno izboljša tehniko teka. Nič drugače ni pri uporabi športnega nedrčka pri skakanju čez kolebnico. Preskakovanje bo pri ženskah zagotovo bolj ekonomično v primerjavi s skakanjem v klasičnem modrčku.

6. Skakanje s kolebnico ne postane rutina

Če s kolebnico mislite poskakovati le nekajkrat na mesec, ne smete pričakovati posebnih rezultatov. Enako velja za vse druge športne aktivnosti.

Vidne rezultate lahko opazite samo v primeru, če kolebnico uporabljate dovolj pogosto – najbolje kar vsak dan po petnajst minut. Med drugim boste z dosledno in pravilno vadbo poskrbeli za izboljšanje koordinacije in povečanje kostne gostote.

Preberite tudi: 7 razlogov za nakup kolebnice

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close