Dolžina smuči: osnove, ki jih morate poznati

Če ste tik pred nakupom novih smuči, boste morali paziti tudi na izbiro primerne dolžine. Najverjetneje ste že kdaj slišali, da je idealna dolžina smuči tista, ki vam sega nekje med brado in vrhom glave. V resnici je določanje primerne dolžine odvisno še od drugih dejavnikov, in torej ne samo od vaše telesne višine.

Lahko rečemo, da je izbira pravilne dolžine smuči zelo individualna zadeva. Poleg višine imajo pomembnejšo vlogo še teža smučarja, raven znanja smučanja in vrsta terena, po katerem se nameravate spuščati s smučmi. Čeprav se vse skupaj morda sliši zapleteno, lahko s pomočjo koristnih nasvetov hitro najdete povsem pravo dolžino smuči za svoje potrebe.

Daljše ali krajše smuči?

Splošno pravilo o primerni izbiri dolžine smuči je: konice smuči morajo segati nekje od brade do vrha glave. Na voljo so številne tabele, ki določajo velikosti smuči, a te so namenjene samo kot izhodišče za izbiro. Ali si boste raje izbrali večje ali krajše smuči, je odvisno predvsem od vaših preferenc.

Moške smuči Elan Amphibio 14 Ti Fusion X
All-round moške smuči Elan Amphibio 14 Ti Fusion X + vezi EMX 11.0 GW (Extremevital.com)

Krajše smuči so primernejša izbira za začetnike in smučarje z nižjo težo. Omogočajo lažje manevriranje in hitrejše zavoje. Daljše smuči pa pogosteje izberejo bolj izkušeni ali težji smučarji. So torej primernejše za boljše in agresivnejše smučanje. Omogočajo daljše zavoje in so bolj stabilne.

Dolžina smuči glede na teren smučanja

Za urejena široka smučišča izberite visokozmogljive ozke smuči. Takšne smuči zagotavljajo enostavno izpeljavo dolgih lokov ter kratkih zavojev. Primerno dolžino boste seveda izbrali glede na najpogostejši način smučanja, praviloma pa so smuči v tem primeru od 5 do 15 cm krajše v primerjavi z vašo višino. Veleslalomske so lahko daljše – kot je vaša višina.

Ženske smuči Völkl Flair SC
All-round ženske smuči Völkl Flair SC + vezi vMotion 11 GW (Extremevital.com)

Za urejena smučišča so dobrodošle tudi vsestranske smuči, ki so v sprednjem delu nekoliko širše. Njihova dolžina je od 10 do 15 cm krajša od višine smučarja. Brezskrbno smuko v različnih razmerah – tudi izven urejenih smučišč – vam lahko ponudijo all mountain smuči oziroma smuči za vse terene. Optimalna dolžina smuči je v tem primeru približno 10 cm manj od telesne višine smučarja.

Na voljo so tudi smuči za freeride oziroma za prosto smučanje. Njihova dolžina mora biti vsaj enaka višini smučarja, saj morajo biti smuči za prosto smučanje dovolj plovne.

Dolžina smuči glede na sposobnost

Pomemben kriterij pri izbiri dolžine smuči je znanje smučanja:

  • Za smučarje začetnike so najprimernejše smuči, ki so od 10 do 20 cm krajše od višine smučarja.
  • Povprečno dobri smučarji lahko izberejo smuči, od 5 do 15 cm krajše od njihove višine.
  • Zelo dobri smučarji naj izberejo smuči, od 10 cm krajše do 10 cm daljše v primerjavi z njihovo višino.
  • Za vrhunske smučarje pa so najboljša izbira smuči, ki so od 15 cm krajše do 20 cm daljše od njihove telesne višine.

Dolžina pri izbiri otroških smuči

Predolge smuči so za otroka zelo težko vodljive. Tudi prekratke otroku ne morejo ponuditi optimalnega položaja, obenem upočasnjujejo njegov napredek pri učenju smučanja. Ravno zato je tudi pri izbiri smuči za otroke pomembno vedeti, ali kupujete opremo za popolnega začetnika ali za otroka, ki ima že nekaj izkušenj ter znanja.

Otroške smuči Elan Sky JRS
Otroške smuči Elan Sky JRS + vezi EL4.5 – 100-120cm (Extremevital.com)

Če je otrok v smučanju popoln začetnik, so zanj primerne smuči, ki so do 20 cm krajše od njegove višine. Če pa ima mladi smučar že nekaj prevoženih kilometrov po belih strminah, mu lahko izberete smuči, ki so od njega krajše samo nekaj centimetrov.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close