5 napak pri izbiri smučarskih čevljev

Eden od osnovnih kosov smučarske opreme so smučarski čevlji ali pancerji. Brez njih ne morete stopiti in svojih nog pritrditi na smuči. Ja, to so tisti trdi čevlji, ki se jih težko obuje, še posebej, če ste jih čez noč pozabili v hladnem avtu. Toda prav njihova trdnost je tista, ki vašim nogam zagotavlja varnost ter omogoča optimalno nadzorovanje drsenja smuči po snežnih strminah.

Izbira smučarskih čevljev zagotovo predstavlja svojevrsten podvig. Nanj se je dobro pripraviti in si vzeti dovolj časa, ki smo ga namenjeni vložiti v izbor zgolj tega dela smučarske opreme. Smučarski čevlji niso poceni, prava izbira pa vam bo služila dolga leta.

Če ste zbrali pogum in čas, da se podate v lov za kakovostnimi smučarskimi čevlji, je tu nekaj najpogostejših napak, ki lahko usodno vplivajo na izbiro. Ko skrite zanke enkrat poznate, se jim je lahko izogniti.

1. Osredotočate se na mnenje prijateljev in znancev

Ko ljudje okoli vas izvedo, da iščete nove smučarske čevlje, bodo verjetno vsi želeli pomagati z nasveti, kakšen stil čevlja izbrati, katera blagovna znamka najbolj ustreza njim ali katero posebno tehnologijo potrebujejo vaša stopala. Pri tem je pomembno vedeti, da čevlji, ki ustrezajo eni osebi, ne bodo nujno ustrezali tudi drugi, pa čeprav imata ti dve osebi morda isto veliko stopalo. Izbira smučarskih čevljev je stvar posameznika.

Moški smučarski čevlji Dalbello DS AX 120
Moški smučarski čevlji Dalbello DS AX 120 (Extremevital.com)

Čevlji se morajo dobro prilegati obliki stopala in specifikam ter nuditi zadostno mero udobja. Višja cena izdelka ali bleščeče ime še ne pomeni nujno najboljše izbire za vas. Prijateljem, ki delijo svoje nasvete, se nasmehnite in lepo zahvalite, zase pa poiščite čevlje, ki bodo ustrezali vam.

2. Nakupujete preko spleta

Čevlje za prosti čas ali copate verjetno lahko kupite preko spleta brez večjih tveganj, če poznate blagovno znamko in svojo velikost. Ko pa gre za nakup smučarskih čevljev, v katerih boste preživeli osem ur na strmih pobočjih, se je dobro odpraviti v fizično trgovino, kjer boste čevlje lahko preizkusili tudi na lastnih nogah in se prepričali o prileganju.

Če smučarskih čevljev, ki jih naročate preko spleta, še niste preizkusili, se lahko slepo nakupovanje konča z bolečinami in dvigom tveganja poškodb med rekreacijo. Seveda to v primeru, da si boste čevlje sploh lahko obuli.

3. Nošenje neustreznih nogavic med preizkušanjem

Dobro, odpravili ste se v fizično trgovino, kjer boste preizkusili smučarske čevlje. Kakšne nogavice nosite? Tiste vsakdanje iz tanke tkanine? To bi lahko pomenilo ključno napako pri izbiri. Smučarske čevlje je potrebno preizkušati v posebnih nogavicah, v katerih boste tudi smučali. Vsak čevelj se stopalu prilega drugače, odvisno od vrste in debeline nogavic. Z nošenjem smučarskih nogavic med preizkušanjem čevlja boste lahko obudili čim bolj realen občutek prileganja obutve.

Ženski snowboard čevlji Nordica Sportmachine 65
Ženski snowboard čevlji Nordica Sportmachine 65 (Extremevital.com)

Na ta način se boste izognili tudi izbiri premajhnih smučarskih čevljev. Premajhna številka pomeni neudobje ter neprijetno stiskanje in pritisk na stopalo, ki lahko sčasoma preraste tudi v bolečino. Kljub zahtevanemu dobremu prileganju mora biti vaše stopalo še vedno dovolj svobodno ter imeti v čevlju prostor za minimalne premike.

4. Izbira prevelikih smučarskih čevljev

Medtem ko nekateri strokovnjaki še lahko poskrbijo, da z manipulacijo nekoliko raztegnejo in s tem povečajo premajhne smučarske čevlje, je obraten postopek praktično nemogoč. Če izberete preveliko številko smučarskih čevljev, te napake ne bo mogoče popraviti z nikakršnimi manevri. Potrebno se je zavedati, da prevelik čevelj ne bo pomenil večje svobode stopalu.

Pravzaprav lahko stopalo ogrozi, saj ga spravlja v nevarne pozicije. Če so smučarski čevlji preohlapni, lahko to vodi v povečane pritiske na določenih predelih stopala, saj oprijem ni enakomerno in stalno porazdeljen. Vodi pa lahko tudi do mrzlih nog ter krčev v stopalih, ki so izredno neprijetni, ko se morate enkrat z vrha spustiti v dolino.

5. Izogibanje osebnim prilagoditvam

Včasih se zgodi, da smučar prebrodi že celotno trgovino, preizkusi vse modele in različne velikosti, pa še vedno ne najde smučarskih čevljev, ki mu ustrezajo. Drugi si želijo popolnega prileganja specifikam njihovih stopal za optimalen nastop in užitek.

Moški turni smučarski čevlji Scarpa Maestrale
Moški turni smučarski čevlji Scarpa Maestrale (Extremevital.com)

Pri izbiri smučarske obutve je dobro premisliti tudi o investiciji v profesionalno oblikovanje oziroma prilagajanje smučarskih čevljev po meri. Postopek se navadno začne s fizičnim pregledom stopala ter meritvami, nato pa strokovno izobražen kader oblikuje smučarske čevlje po meri. Na ta način lahko svoje skrbi popolnega prileganja predate v roke profesionalcev.

Preberite tudi: Smučarski čevlji in FLEX

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close