Čevlji za bordanje: pogosta vprašanja in odgovori

Če deskate na snegu, zagotovo veste, da so čevlji za bordanje zelo pomemben del opreme. Za maksimalno udobje imajo mnogi deskarji pred izbiro ogromno vprašanj o tem, kako naj se čevlji prilegajo, in še marsičem drugem. Zato vam bomo na tem mestu odgovorili na nekatera najpomembnejša in najpogostejša vprašanja v zvezi z izbiro snowboard čevljev.

Čevlje za bordanje vedno težko obujem ali sezujem – so morda premajhni?

Ni nujno. Dobro prilegajoč čevelj za bordanje je še posebej na začetku težko obuti in sezuti. Če imate pri tem težave, to še ne pomeni, da so čevlji premajhni. Kljub temu da so deskarski čevlji udobnejši od smučarskih, pa jih je pogosto težje obuti. A ne skrbite, prvih nekajkrat je najtežje, potem pa bo obuvanje in sezuvaje vedno lažje.

Tu je nekaj nasvetov, s katerimi si boste olajšali obuvanje čevljev za bordanje:

  • Prepričajte se, da se nogavice lepo prilegajo vašim stopalom in niso prevelike.
  • Odvežite vse vezalke na čevlju.
  • Peto čevlja položite na tla tako, da je prst nagnjen navzgor pod kotom 45° in do konca izvlecite jezik čevlja. Nogo potisnite v čevelj in ko se prsti dotaknejo stopalnega dela čevlja, peto potisnite močno navzdol.

Medtem ko stojim, se prsti na nogi dotikajo sprednjega dela čevlja in so nekoliko utesnjeni – ali je to prav?

S tem ni nič narobe in je popolnoma prav, če s svojimi prsti čutite sprednji del čevlja, ko ga prvič obujete. A pri tem ne smete imeti občutka, kot da so fizično zviti nazaj. Zato lahko v tem primeru peto potisnete nazaj in ob tla ter svojo težo prenesete naprej. Pomembno je, da čevlji za bordanje maksimalno dobro opravijo svoje delo, ko deskate, in ne takrat, ko čakate v gondoli ali stojite v dvigalu.

Moški snowboard čevlji Burton Driver X
Moški snowboard čevlji Burton Driver X (Extremevital.com)

Ali naj kupim čevlje za bordanje v enaki velikosti kot nosim športne copate?

To je lahko zelo tvegana poteza. Večina ljudi (zlasti moških) kupuje klasične čevlje, ki so večji od velikosti stopal. Za športne copate ni s tem nič narobe, če je med čevljem in stopalom nekaj prostora. Vendar pa športni copati niso namenjeni temu, da nanje pripnete 10-kilogramsko desko. Zato je bolje izbrati čevlje za bordanje, katerih velikost je enaka velikosti vaše noge.

Ko stojim na prstih, čutim, da se peta dvigne – ali je to slabo?

Večina deskarjev pri deskanju poskrbi za dvig pete. In čeprav si želite, da je vaša peta popolnoma fiksirana, pa ni nič narobe s tem, če se dvigne, ko stopite na prste. Ko boste imeli čevlje za bordanje vpete v vezi, pet ne boste mogli tako enostavno dvigniti od tal. Če pa se še vedno dvigujejo, si boste verjetno želeli nekaj tesnejšega.

Ženski snowboard čevlji Salomon Ivy Boa
Ženski snowboard čevlji Salomon Ivy Boa (Extremevital.com)

S smučanja sem presedlal na deskanje na snegu – kako naj vem, da čevlji niso preveliki?

Glavni razlog, da so čevlji za bordanje udobnejši, je, ker je njihova zunanja lupina mehkejša. Mehkejši material se lažje upogiba in prilagaja, zato se v njih počutimo veliko udobneje. Če pa čutite, da vam peta poplesava ali da so prsti preveč oddaljeni od sprednjega dela čevlja, bi morali izbrati manjšo velikost čevljev za bordanje.

Po celodnevnem deskanju čutim bolečino pod stopalnim lokom – ali je s čevlji kaj narobe?

Bolečina pod stopalnim lokom je pogosto posledica preširokih čevljev, prešibkih gležnjev ali prevelikega prostora na vrhu stopal. Če še vedno menite, da imate pravo velikost in širino čevljev, je velika verjetnost, da imate šibke mišice stopal. Deskanje na snegu je namreč šport, ki zahteva veliko moči nog in gibljivost gležnjev, zato se pomanjkanje tega lahko hitro odraža v bolečinah stopalnega loka.

Otroški snowboard čevlji Deeluxe Junior multi
Otroški snowboard čevlji Deeluxe Junior multi (Extremevital.com)

Ali je potrebno biti pozoren na združljivost vezi in čevljev?

Načeloma velja, da so čevlji za bordanje združljivi s katerimi koli vezmi. Pri tem morate biti pozorni le na to, da je velikost vaših čevljev znotraj obsega velikosti vezi.

Kakšno življenjsko dobo imajo čevlji za bordanje?

Kako dolgo bodo čevlji za bordanje zdržali, je odvisno od mnogih dejavnikov, a najpomembnejši je zagotovo njihova kakovost. Čevlji z gostejšo penasto oblogo bodo zdržali dlje, a boste morali zanje odšteti tudi nekoliko več denarja.

Pri izbiri čevljev za bordanje je zato ključnega pomena, da pomislite na lastne potrebe in želje. Predvsem pa si morate odgovoriti na vprašanje, ali si želite večjega udobja ali zmogljivosti. Vse to vpliva na vaše deskarske čevlje in občutke, ki jih boste z njimi dosegli pri deskanju na snegu.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close