Katero vrsto električnega kolesa izbrati?

Za primerno izbiro električnega kolesa je potrebno odgovoriti na kar nekaj vprašanj. Ključno med njimi je, kje se boste z električnim kolesom najpogosteje vozili. Glede na to lahko izberete primeren tip.

Pomembno je poznati tudi odgovore na vprašanja, katero vrsto pogona izbrati za svoje električno kolo, kakšna so vaša pričakovanja glede na prevožene razdalje, katero vrsto okvirja izbrati, kako izbrati pravo velikost in podobno.

V tem prispevku se osredotočamo zlasti na prvo vprašanje. Predstavili vam bomo vrste električnih koles, na podlagi njihovih karakteristik pa se vam bo že pričelo svitati, katero bo za vas najprimernejše.

1. Električno mestno kolo

Mestno električno kolo je oblikovano tako, da je zagotovljen lažji dostop na kolo in da lahko na zadnjem prtljažniku prevažamo manjši tovor. Ima vgrajeno tačko, ki omogoča, da kolo enostavno postavimo nanjo. Lučke so običajno že vgrajene, vgradite pa lahko še prednjo košaro.

Električno mestno kolo Specialized Turbo Vado 3.0 (2023)
Moško električno mestno kolo Specialized Turbo Vado 3.0 (Extremevital.com)

Takšno prevozno sredstvo je najprimernejša izbira za vožnje po kolesarskih poteh in drugih asfaltnih površinah. Nič ne bo narobe, če z njim poganjate tudi po urejenih makadamskih poteh. Mestno e-kolo je torej več kot odlična izbira za vožnjo po mestu, v trgovino, v službo ali na bližnji izlet okrog jezera ali gozda.

Na voljo so mestna električna kolesa z manjšimi in večjimi platišči. Večina med njimi omogoča tudi izbiro velikosti okvirja ter uporablja zadnji električni pogon.

2. Električno treking kolo

Če si električno kolo želimo uporabljati za kar najrazličnejše namene, tudi za krajše ali manj zahtevne izlete, je najbolje poseči po treking različici. Takšno prevozno sredstvo pogosto označujejo kot športna različica mestnega e-kolesa. Tudi njegova oprema je podobna mestnemu.

Žensko električno treking kolo Scott Sub Tour eRIDE 20 (2022)
Žensko električno treking kolo Scott Sub Tour eRIDE 20 (Extremevital.com)

Na voljo so najrazličnejši modeli, ki so zasnovani posebej za ženske in moške. Obstaja tudi univerzalna različica električnega treking kolesa. Modeli imajo zadnji in centralni pogon. Za vas je torej takšna izbira kolesa na električni pogon najprimernejša, če si želite večino poti prevoziti po asfaltiranih cestah, kolesarskih stezah, makadamskih poteh ali drugih urejenih in manj zahtevnih poteh.

3. Električno cestno kolo

Cestno električno kolo je izdelano za dolge vožnje po urejenih cestah, ki so lahko gozdne, gorske, makadamske ali asfaltirane. Ta tip e-kolesa ima trd in nastavljiv okvir, zmogljiv motor in zavore. Z njim lahko premagujemo različne klance in daljše razdalje.

Cestno električno kolo Turbo Creo SL Comp Carbon (2022)
Moško cestno električno kolo Turbo Creo SL Comp Carbon (Extremevital.com)

Ker se cestna električna kolesa ponujajo v številnih podkategorijah, izbira ni tako preprosta. Vsak podtip je izdelan za določen namen ter za ljudi, ki točno vedo, kaj si želijo. Pri nas in tudi drugje po Evropi je nakup tovrstnih električnih koles močno v porastu. Počasi celo prehitevajo nakupe običajnih koles.

4. Prednjevzmeteno električno gorsko kolo

Med vsemi vrstami električnih koles je gorska različica daleč najbolj vsestranska. Z njim se lahko brezskrbno vozite po klancih, poljskih poteh, gozdovih, prav tako po cestah in kolesarskih stezah. Noben teren zanj ni prezahteven.

Žensko električno gorsko kolo Turbo Tero 3.0 ST (2023)
Žensko električno gorsko kolo Turbo Tero 3.0 ST (Extremevital.com)

Na voljo so najrazličnejši tipi. Med drugim prednjevzmeteno gorsko kolo. Pri izbiri te podkategorije lahko ob premagovanju vrhov dobimo odličnega skritega pomočnika. Ko je to potrebno, v trenutku priskoči na pomoč in uporabniku močno olajša delo, izlet pa postane tudi zato še lepši, prijetnejši in udobnejši. Posledično lahko naredimo še več kilometrov in vidimo več naravne lepote.

5. Polnovzmeteno električno gorsko kolo

Za aktivno podenje po hribih in strminah so odlična izbira električna gorska polnovzmetena kolesa. Pomoč, ki jo nudi vgrajeni elektro motor, je lahko nadvse dobrodošla v trenutku, ko jo nujno potrebujemo.

Električno gorsko kolo Specialized Turbo Kenevo Comp (2023)
Moško električno gorsko kolo Specialized Turbo Kenevo Comp (Extremevital.com)

S pomočjo omenjene podkategorije e-gorskega kolesa se naše avanture po naravi lahko zavlečejo v prave velike dogodivščine, ki si jih bomo zlahka privoščili pogosteje kot sicer. Tudi spusti po zahtevnejših gorskih poteh ne bodo predstavljali težave.

Že veste, katera vrsta električnega kolesa vam je pisana na kožo? Če da, sledijo druga vprašanja, na katera bo potrebno hitro najti primerne odgovore. Zato bo najbolje, da se odpravite v specializirano kolesarsko trgovino, kjer vam bodo strokovno podkovani zaposleni svetovali in pomagali pri izbiri kar najustreznejšega e-kolesa za vas.

Preverite tudi: 5 razlogov za nakup električnega kolesa

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close