Oprema za tek na smučeh: kaj kupiti?

Če ste slučajno v fazi odločanja, kaj morate kupiti za svoj novi podvig, ki se imenuje tek na smučeh, potem vam moramo zaupati, da ste se znašli na pravem mestu ob pravem času. V današnjem prispevku vam bomo namreč navedli prav vse, kar potrebujete za eno od najbolj priljubljenih zimskih športnih aktivnosti.

Ne glede na to, ali se boste ukvarjali s tekom na smučeh ljubiteljsko ali profesionalno, vam trg ponuja veliko artiklov, med katerimi boste zagotovo našli prave zase. Pred nakupom pa je pomembno, da med seboj primerjate različne ponudbe in se odločite za tisto, ki bo za vas najprimernejša tudi s finančne plati.

Izbira palic za tek na smučeh

Palice za tek na smučeh - LekiOprema za tek na smučeh vključuje tekaške smuči, palice in raznovrstne dodatke. Posebno pozornost je treba nameniti izbiri ustreznih palic. Pomembna je njihova višina, ki je odvisna predvsem od tehnike teka in od vaše višine. Če se boste posluževali drsalne tehnike, potem je najbolje, da se odločite za nekoliko daljše palice. Točno dolžino lahko določite tako, da svojo višino pomnožite z 0,9. Če boste pri teku na smučeh uporabljali klasično tehniko, pa naj bodo vaše izbrane palice nekoliko krajše. Segajo naj vam približno do ramen. Najbolje je, da svojo višino pomnožite s faktorjem 0,85. Tako si boste zagotovili povsem ustrezno velikost palic.

Pri izbiri palic pomembno vlogo igra tudi material, iz katerih so narejene. Za začetnike so najprimernejše aluminijaste palice. Zanje je značilno, da so nekoliko težje. Za smučarske palice narejene iz karbona pa velja, da so trše in lažje. Med tekom se ne zvijajo.

Vrste tekaških smuči

Pri nakupovanju smuči za tek boste prišli do zanimivih spoznanj. Glede na to, da v osnovi ločimo dve vrsti tehnike teka na smučeh, je od tega odvisno tudi, katere vrste smuči si boste izbrali. Sicer pa vam trg ponuja naslednje različice:

  • smuči za klasično tehniko,
  • narebrene smuči,
  • smuči s posebno oblogo za prijem,
  • smuči za mazanje z oprijemalnimi mažami,
  • smuči za drsalno tehniko.

Tudi pri izbiri čevljev in vezi za tek na smučeh vam bodo izkušeni trgovci ponudili dve različici, in sicer čevlje za klasično tehniko ter čevlje za drsalno tehniko.

Tekaška oblačila

Če spadate v skupino rekreativnih in manj zahtevnih tekačev, bodo za vas zadoščala že povsem običajna oblačila. Uporabite lahko oprijeto zimsko športno oblačilo, podloženo trenirko, tanjše smučarsko perilo, brezrokavnik, vetrovko, kapo, tanjše rokavice s prsti ter sončna očala.

Če se boste vključili v skupino zahtevnejših tekačev, pa boste morali poskrbeti za nakup povsem novih tekaških oblačil. V obeh primerih boste morali upoštevati načelo »pravilnega« oblačenja. Oblecite se v tanjša oblačila, ki jih boste po potrebi zlahka slekli, po vadbi pa se boste vanje lahko ponovno hitro oblekli.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close