Kako zdrava je koleraba? (8 koristi)

Kolerabo uvrščamo v družino križnic, torej v družino zelja, cvetače, brokolija in ohrovta. Je izjemno priljubljena zelenjava, ki jo lahko jemo surovo ali kuhano, kot prilogo, v solati ali v raznih zelenjavnih juhah. Izkazalo se je, da se lahko pohvali tudi s številnimi koristmi za zdravje.

Koleraba je zelo cenjena zelenjava v številnih državah, ne le zaradi svoje raznolikosti pri kuhanju, ampak tudi zaradi hranilnih snovi in mineralov. Gre za zelenjavo, ki vsebuje kalcij, kalij, magnezij in železo, poleg njih pa še vitamine C, B-kompleks, A in K. Prav tako pa je bogat vir prehranskih vlaknin in antioksidantov.

Popolnoma jasno je, da ima zato koleraba številne zdravstvene koristi. Pa si poglejmo, katere velja še posebej izpostaviti.

1. Izboljšanje prebave

Podobno kot večina zelenjave iz družine križnic je tudi koleraba dober vir prehranskih vlaknin. Te izboljšajo prebavo, zmanjšujejo zaprtje, preprečujejo napihnjenost in na splošno izboljšajo stanje celotnega gastrointestinalnega sistema.

2. Lažje vzdrževanje idealne telesne teže

V nekaterih raziskavah so avtorji označili kolerabo za popolno zelenjavo za dieto, s katero želimo izgubiti odvečno telesno težo. Glavni razlog za to je, da je nizkokalorična, bogata z vlakninami in polna koristnih hranil. Zaradi tega vam daje koleraba občutek sitosti, zato je manjša verjetnost, da boste posegali po dodatnih prigrizkih in vmesnih obrokih.

3. Povečanje ravni energije

Ker je koleraba bogata s kalijem, to močno vpliva na delovanje mišic in živcev v telesu. Kalij je tisti mineral, ki ima pomembno vlogo, da se lahko premikamo, dihamo, reagiramo in opravljamo vsakodnevna opravila. Koleraba lahko tako postane odličen dodatek k vaši prehrani, saj boste z njenim rednim uživanjem vedno polni energije.

4. Uravnavanje krvnega tlaka

Raziskave pa so pokazale, da kalij deluje tudi kot učinkovit vazodilatator. To pomeni, da z lajšanjem napetosti krvnih žil in arterij zmanjšuje obremenitev srčno-žilnega sistema. Posledično temu se bistveno poveča cirkulacija krvi po telesu, zato v naše celice vedno dobimo dovolj kisika. Z uživanjem kolerabe boste tako zmanjšali tveganje za srčno-žilnimi boleznimi, kot sta možganska kap ali srčni infarkt.

5. Preprečevanje anemije

Naslednji pomemben mineral, ki ga vsebuje koleraba, je železo. Kot je že znano, železo pomaga povečati število rdečih krvničk, ki so ključnega pomena za preprečevanje anemije oziroma slabokrvnosti. Pomanjkanje železa se običajno odraža v slabem počutju, utrujenosti, glavobolu, želodčnih motnjah in splošni odpovedi imunskega sistema, zato boste s kolerabo tovrstne težave preprečili.

6. Povečanje kostne gostote

Običajen pojav v procesu staranja je, da naše kosti slabijo zaradi vedno redkejše kostne gostote. Posledično temu so zlomi kosti v obdobju pozne starosti zelo pogosti. Ker pa je koleraba bogata s številnimi minerali, kot so mangan, železo in kalcij, je ključnega pomena za močne kosti.

7. Pozitiven učinek na oči

Nekatere raziskave so pokazale, da je koleraba tudi bogat vir karotenoidov. Med njimi je tudi zelo pomemben beta-karoten, ki v telesu deluje kot antioksidant, še posebej v predelu oči. V kolerabi pa je tudi zelo pomemben vitamin A, ki preprečuje degenerativne spremembe rumene pege in na ta način upočasni pojav sive mrene.

8. Izboljšanje imunskega sistema

Hranila, ki so prisotna v kolerabi, so na splošno koristna za naš imunski sistem. Znano je, da je bogata z vitaminom B6, ki sodeluje pri tvorbi belih krvničk, te pa so ključnega pomena pri obrambnem mehanizmu telesa proti virusom in bakterijam. Dodatno k temu pripomore tudi visoka vsebnost vitamina C, ki je že tako eden najučinkovitejših vitaminov v boju zoper različne bolezni.

Kolerabe se boste zagotovo razveselili vsi tisti, ki imate radi raznovrstno hrano. Uporabite jo lahko na različne načine, zato se je ne boste nikoli naveličali. Še toliko pomembneje pa je, da boste z njenim rednim uživanjem veliko storili za svoje zdravje, zato je nikar ne izpustite s tedenskega jedilnika.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close