Kako se spopasti s tinitusom?

Znano je, da se vsaka četrta oseba spopada z nadležnimi hrupi v ušesih, ki pa po mnenju nekaterih strokovnjakov nimajo tehtnega vzroka za pojavljanje. To vrsto težave imenujemo tinitus. V večini primerov zvoki in hrupi izginejo kar sami od sebe, pri drugih pa se lahko iz občasnih težav razvije kronična oblika tinitusa. Trajno piskanje v ušesih pa ima v ozadju vendarle kar nekaj možnih vzrokov, kot so stres, preobremenjenost, dolga izpostavljenost hrupu, mehanska okvara in vnetje.

Ker je tinitus lahko tudi resno obolenje (v primeru, ko šumenje v ušesih traja dlje kot 24 ur), vam bomo zaupali, kako se z njim lahko spopadete na različne načine. Na srečo je na voljo kar nekaj metod in terapij za odpravo nastalih težav.

1. Zvoke se lahko naučite preslišati

Če se tudi sami spopadate s tinitusom ali pa se z njim spopada kdo od vaših bližnjih, potem je ena od rešitev ta, da motečih zvokov sčasoma ne slišite več, vendar pa je v to potrebno vložiti kar nekaj truda in energije.

Posamezniki s to obliko bolezni zase lahko naredijo ogromno. Če so pod stresom ali utrujeni, imajo občutek tesnobe, potem so težave bistveno večje. Težav pa lahko sploh ne zaznajo, če so v dobri družbi prijateljev ali pa se ukvarjajo z dejavnostmi, ki so jim ljube.

2. Naročite se na pregled pri otorinolaringologu

V primeru, da se spopadate z nadležnim tinitusom, je pomembno, da se čimprej naročite na strokovni pregled. Pred pregledom z zdravnikom opravite obsežnejši pogovor, kjer se boste z njim pogovorili o zgodovini težav s tinitusom, drugih boleznih, poškodbah, predhodnih operacijah, o težavah s sluhom v družini in jemanju zdravil.

Pregled sluha pri specialistu
Nikar se ne obotavljajte in se čimprej naročite na pregled sluha pri specialistu.

Pogovoru sledi otorinolaringološki pregled, in sicer z natančnim pregledom sluhovoda in bobničev. Takoj za tem se naredijo še testi notranjega ušesa. Prej kot se boste naročili na pregled pri specialistu, več možnosti bo, da bo tinitus odpravljen.

3. Pomagajte si s slušnim aparatom

Pri tinitusu si lahko uspešno pomagate tudi s slušnim aparatom. Aparat vam bo pomagal ojačati frekvence, ki jih slišite slabše. Z različnimi nastavitvami aparata si torej lahko olajšate vsakdanje težave, ki jih povzročajo različni zvoki v ušesih in glavi.

4. Pomagajte si z zdravili za boljšo prekrvavitev

Pri lajšanju težav s tinitusom si lahko pomagate tudi z zdravili, ki izboljšujejo prekrvavitev ter oskrbo z drugimi snovmi notranjega ušesa in centralnega živčevja. Seveda se pred njihovim jemanjem posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali farmacevtom.

5. Najpomembnejša je samopomoč

Mnogi strokovnjaki so mnenja, da je pri tej vrsti težave najpomembnejša samopomoč, ki je organizirana pod strokovnim okriljem. Sestavljena je iz dveh delov. Pacient se najprej udeleži predavanja, kjer zdravnik razloži, zakaj do tinitusa sploh pride.

Nato se pacientom pokažejo posebne sprostitvene tehnike. Z njimi ljudje lahko svoje misli preusmerijo na nekaj drugega. Obenem se naučijo tudi aktivno počivati. Lahko se odločijo še za dodatno individualno obravnavo pri psihologu, saj je tinitus pogosto povezan s psihosomatskimi težavami.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close