4 nasveti za nakup smučarskih rokavic

Verjetno na smučišču ne boste videli niti enega smučarja brez rokavic. Gre za del smučarske opreme, ki je nujen, da nam ne pomrznejo roke, hkrati pa jih zaščitijo pred padci in različnimi udarci. Smučarske rokavice so lahko zelo različne, zato je ključnega pomena, da izberemo ustrezne.

Pri izbiri rokavic za smučanje je potrebno gledati na kvaliteto materiala in izdelavo, pa tudi na prileganje, saj je to ključno za držanje in obvladovanje smučarskih palic. Nenazadnje pa je seveda ena najpomembnejših nalog smučarskih rokavic, da so tople.

1. Na 5 prstov ali le na 1 prst?

Verjetno so tudi vam starši vedno kupovali rokavice na 1 prst, ki pa nas večina ni bila pretirano vesela. Otežena je bila izdelava kep in njihovo metanje, pri smučanju so se sicer kar v redu obnesle. In čeprav so danes takšne rokavice bolj priljubljene pri ženskem spolu, je jasno, da samo število prstov pri smučanju ne igra vloge.

Smučarske rokavice Black Diamond Spark Mitts (2023)
Smučarske rokavice Black Diamond Spark Mitts (Extremevital.com)

Dejstvo je, da so takšne rokavice toplejše in udobnejše, lažje pa jih je tudi nadeti. Rokavice s 5 prsti omogočajo nekaj več svobode, kljub vsemu pa jih je potrebno še vedno sneti, kadar si želimo odpeti ali zapeti bundo oziroma pri tem pomagati svojemu otroku.

2. Izbor velikosti

Da bodo smučarske rokavice opravljale svoje delo, se morajo popolno prilagajati našim rokam. Pomembna je dolžina prstov kot tudi sam kroj in objem dlani. Slednje vpliva na to, kako kvalitetno bomo lahko držali palice in kakšen občutek bomo imeli pri smučanju.

Velikost rokavic odloča tudi o toploti znotraj njih, saj bodo prevelike rokavice nekoliko bolj hladne. Enako se bo zgodilo, če bodo premajhne in pretesne, zato je treba izbrati takšne, ki pri koncu prstov omogočajo le še malenkost prostora. Rokavice pred nakupom testiramo tudi na smučarski palici.

3. Izbor materiala

Ni najbolj pomembno to, koliko prstov imajo rokavice, ampak iz kakšnega materiala so izdelane ter kako. Naloga smučarskih rokavic ni zgolj toplota, temveč tudi zaščita pred zunanjimi dejavniki, kot so na primer veter, dež, sneg in mraz. Obenem morajo nuditi tudi zaščito pred poškodbami v primeru padca ali zdrsa po ledeni površini, zato so na določenih delih posebej ojačane.

Smučarske rokavice Level Suburban (2023)
Smučarske rokavice Level Suburban (Extremevital.com)

Od smučarskih rokavic pričakujemo, da bodo vodoodporne, hkrati pa omogočale kvalitetno zračenje. Slednje je namreč pogoj za to, da se nam roke v rokavicah ne potijo, saj bi nas v tem primeru hitro pričelo zebsti. V ta namen proizvajalci uporabljajo posebno membrano, o kateri povprašajte prodajalca oziroma poiščite informacije v opisu izdelka.

4. Ustrezna podloga

Saj poznate tisti občutek, ko si nadenete rokavice s toplo podlogo, kajne? V največ primerih gre za topel flis ali volno. Na ta način je nošenje rokavic precej bolj prijetno. Obenem se topel zrak lažje obdrži v njih, saj se poveča izolativnost.

Dodatni nasveti za nakup smučarskih palic

Na trgu je ogromno različnih modelov smučarskih rokavic, ki sodijo v nižji, srednji ali višji rang. Tiste najbolj kvalitetne navdušujejo z materiali in izdelavo ter nudijo še nekaj dodatnih »sladkorčkov«. Nekatere imajo na zunanji strani posebne žepke na zadrgo, v katere se vstavi grelce za enkratno uporabo.

Ženske smučarske rokavice Reusch Tessa Stormbloxx (2023)
Ženske smučarske rokavice Reusch Tessa Stormbloxx (Extremevital.com)

Pred nakupom smučarskih rokavic preverite občutek držanja smučarske palice, pozanimajte se o materialu in prodajalca povprašajte za mnenje glede kvalitete in cene. Ne glede na to, ali smučate veliko ali zgolj nekajkrat na sezono, si takrat ne želite mrzlih prstov na rokah.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close