Vrste BMX koles in njihove karakteristike

Vse bolj priljubljena BMX kolesa so kolesa z manjšimi, robustnimi okvirji, ki so bila ob izdelavi mišljena za otroško uporabo in kot priprava na prehod na motokros. Njihova zasnova namreč omogoča razvoj posebnih sposobnosti vožnje in izvajanja trikov. Danes gre za zelo razvit šport, kar se pozna tudi v razvoju koles in vedno nove opreme.

BMX kolesa so primerna za vse, ki si želijo adrenalinske vožnje, izvajanja trikov in nekaj več od običajne vožnje s kolesom po gladkih ali malo manj gladkih podlagah. Poznamo različne vrste koles, ki so prilagojena različnim načinom vožnje. V osnovi pa lahko rečemo, da kolesa BMX delimo na tista, ki so namenjena treningu in izvajanju freeesytle trikov, ter tista, ki so namenjena za dirke na posebno oblikovanih progah.

Nasvet za začetnike

Če se v BMX svet šele podajate, je morda dobro, da si izbere kolo, ki je zasnovano za bolj univerzalno uporabo. Tako se boste lahko srečali z osnovnimi stopnjami različnih načinov vožnje, hkrati pa se z velikim denarnim vložkom ne boste že vnaprej omejili le na eno specializacijo, preden bi odkrili še druge načine. Dopustite si raziskovati raznolikost stilov, prav ti so namreč bistvena posebnost BMX koles, in idej, ki jo ta šport podpira.

1. Street BMX

Street kolesa do primerna za tako imenovano urbano vožnjo. Kot nalašč so za tiste, ki se raje kot po posebno izoblikovanih poligonih preizkušajo na mestnih objektih. Street vozniki so kot kolesarske urbane ninje, ki si pasti in prepreke ustvarjajo z lastno domišljijo. Potrebno pa je seveda v takšnih okoliščinah posebno paziti na lastno varnost in varnost drugih.

2. Park BMX

Za tiste, ki večino prostega časa preživijo v skate parkih, so primerna t. i. park BMX kolesa. Izdelana so iz močnega ogrodja kolesa, ki so osnova za izvajanje trikov, hkrati pa so narejena tako, da so padci oziroma udarci ob spustu na tla kar se da dobro absorbirani. Tako je vožnja udobnejša, prepreči pa se tudi marsikatera poškodba.

BMX kolo Flybikes Neutron 20.75" LHD (2021)
BMX kolo Flybikes Neutron 20.75″ LHD (Extremevital.com)

Pritisk na telo ob tako močnih silah bi lahko brez dodatne blažitve povzročil marsikatero poškodbo, zato trikov ne izvajajte z običajnim kolesom. S tem kolesom torej izvajate freestyle discipline. Jekleno ogrodje se dobro poda k rampam, skakalnicam, klančinam in drugim objektom v skate parku, kjer se boste ob športu družili tudi s somišljeniki.

3. Flat BMX

Za tiste, ki trike raje kot na klančinah, skakalnicah ali rampah izvajate na ravninah, ki jih omogočajo igrišča ali včasih kar domača dvorišča, so primernejši modeli flat BMX koles. Ta disciplina in kolesa omogočajo boljšo izrabo moči telesa, brez dodatnih zunanjih dejavnikov, ki bi olajševala izvedbo trika.

BMX kolo VerdeBikes A/V 20" (2022)
BMX kolo VerdeBikes A/V 20″ (Extremevital.com)

Kolo je zasnovano tako, da omogoča kar najboljšo povezavo telesa voznika s kolesom. Na ta način je nadzorovanje enostavnejše, hkrati pa je dovršen prenos moči in energije. Kolesar sam je namreč odgovoren, na kakšen način bo dvignil kolo, kako bo obremenil točko kolesa, da bo izvedel želeni trik.

4. Dirt BMX

Gre še za eno vrsto BMX kolesa, ki omogoča izvajanje trikov, a potrebno je vedeti, da se dirt kolo koncentrira na omogočanje visokih skokov. Med temi skoki, ki trajajo dlje in so višji kot običajno, vozniki izvajajo trike v zraku.

Dirt kolo Norco Rampage 1 (2021)
Dirt kolo Norco Rampage 1 (Extremevital.com)

Za visoke skoke in hkrati ublažen pristanek na tleh, ki je zaradi doseženih višin še trši kot pri običajnih trikih, sta ključni sestavni dirt BMX kolesa dobro razvito vzmetenje ter široke pnevmatike. Potrebna pa je tudi zaščitna oprema.

5. Race BMX

Race kolesa so oblikovana za disciplino, ki izvira iz motokrosa. Ker tu poudarek ni na težkih pristankih ali divjih trikih v zraku, je sam okvir lažji, struktura pa nekolik manj robustna. Kljub temu mora biti zasnova močna, zato so okvirji pogosto izdelani iz trdega aluminija ali pa iz lahkih, a močnih ogljikovih vlaken.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close