Kako ublažiti krče v nogah?

Prav zagotovo ste se že srečali z nadležnimi in bolečimi mišičnimi krči. V danem trenutku morda niste znali pravilno odreagirati in če se vam je to pripetilo že ničkolikokrat, ste se gotovo pozanimali, kako tako težavo omiliti ali povsem opraviti.

Zanimiv je podatek, da se s krči v nogah srečamo skoraj vsi ljudje na svetu oziroma da je samo nekaj odstotkov takih, ki tega nikoli ne doživijo. Ker je torej velika verjetnost, da se boste slej ko prej tudi vi enkrat znašli, če se še niste, v taki situaciji, vam bomo zaupali nekaj nasvetov, kako krče v nogah hitro in učinkovito ublažiti. Najprej pa si preberite, zakaj do njih sploh pride.

Mišični krči kot posledica utrujenosti mišic

Mišični krči v nogah se lahko pojavijo tudi pri povsem zdravih ljudeh. Ti najpogosteje nastanejo zaradi predhodne obremenjenosti. So posledica dejanja, ko se skeletna mišica ali le del mišice nehote skrči.

Krč v nogah lahko traja le nekaj sekund in je ponavadi zelo boleč. Pri nekaterih lahko traja celo do nekaj minut. Tudi ko krč popusti, lahko bolečina ostane še nekaj časa. Priporočamo, da v takem primeru ukrepate, sicer se vam bo vsa stvar začela ponavljati.

Prvi opozorilni znak za krč je ostra bolečina. Ta se pojavi iznenada in traja le nekaj trenutkov, v redkejših pa torej nekaj minut. Velikokrat se pojavi v mečih. Mišica v tem trenutku povsem otrdi, bolečina nas ohromi in prisili k popolnemu mirovanju.

7 nasvetov za ukrepanje pri krčih v nogah

1. Ko vas bo zagrabil krč, ga najprej poskusite ublažiti z recipročno inhibicijo. Z napenjanjem mišice na eni strani sklepa boste sprostili mišico na drugi strani, se pravi tisto, ki jo imate v krču.

2. Priporočamo vam tudi, da v času napada krča mišico primerno zmasirate. To počnite v nasprotni smeri krča. Na mišico pritiskajte nežno, vendar kar se da odločno.

3. Pri krču v mečih je najbolje, da s stopalom udarjate ob tla, mišico pa raztegnite navzdol. Primite prste na nogi, nato jih močno povlecite k sebi, proti kolenu.

Odprava krčev v nogah
Zagotovo ste že videli, kako krče v nogah odpravljajo nogometaši.

4. Mišični krč v nogah lahko ublažite tudi na ta način, da vstanete, vso težo telesa pa prenesete na prizadeto nogo, ki jo narahlo pokrčite v kolenu.

5. Če vas zagrabi krč v stegnu, vstanite. Nato z rokami primite gleženj, nogo pa potegnite nazaj, in sicer tako, da se boste lahko s stopalom dotaknili zadnjice.

6. Ker so krči v nogah pogosto povezani z veliko utrujenostjo mišic, to lahko preprečite s hladnim obkladkom in raztegovanjem. Če želite, da se bo mišica popolnoma sprostila, mirujte vsaj eno uro.

7. Mišični krči so lahko tudi posledica pomanjkanja mineralov v telesu, predvsem magnezija. Zato vam svetujemo, da si priskrbite šumeče tablete z dodatkom magnezija, katerih vnos povečajte, če trpite za pogostimi krči. Sicer pa posegajte tudi po živilih, bogatih z magnezijem, na primer po stročnicah, bananah, mandljih, bučnih semenih in zelenolistni zelenjavi.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close