5 nasvetov, kako pričeti z meditacijo

Ste vedeli, da skoraj polovico življenja preživite, ko razmišljate o preteklosti ali o tem, kaj nameravate storiti v prihodnosti? To pomeni, da v resnici zelo malo časa preživite s čistim in jasnim razumom ter se ne osredotočate na to, kaj počnete v sedanjem trenutku. Če želite prenesti svoje misli v sedanjost, sem in zdaj, vam pri tem lahko pomaga meditacija.

Meditacija še zdaleč ni rezervirana samo za budiste. S prakso meditiranja se ukvarja vse več ljudi. Gre za najpreprostejši in najbolj zanesljiv način, kako pridobiti mirnost, motivacijo ter kako izboljšati voljo. Že samo 10 minut na dan je lahko dovolj, da postanete voljni, motivirani, osredotočeni, zbrani in sproščeni, hkrati pa učinkovito zmanjšujete stres.

V nadaljevanju vam predstavljamo pet koristnih nasvetov, kako pričeti z meditacijo.

1. Najdite primeren kotiček

Doma imate zagotovo kakšen prostor, ki je kot nalašč primeren za meditiranje. V meditativnem kotičku se je dobro držati načela, da je manj več. Uporabite oblazinjen stol, morda preprosto blazino na tleh in preprogo, s katero si boste pomagali začrtati meje svojega zen kotička.

Prostor za meditacijo
Uredite si udoben prostor za meditacijo, kjer ne bo motečih dejavnikov.

Če boste kotiček za meditacijo personalizirali, se boste v njem počutili sproščeno. V prostor postavite elemente, ki so za vas nekaj posebnega, na primer svečke, ročno izdelano odejo in podobno. Barve kotička naj bodo umirjene, pastelne, nevtralne. Svoj zen kotiček si lahko zasnujete tudi zunaj, seveda če vam vreme to dopušča. Poskrbite, da boste tudi v notranjem prostoru obdani s svežim zrakom in svetlobo.

2. Od meditacije ne pričakujte ničesar

Meditacija je v prvi vrsti namenjena sproščanju napetosti in stresa, prav tako tišini ter povezanosti s seboj. Pomembno je, da od nje ne pričakujete ničesar. Ne gre za noben poseben dosežek, temveč samo za nekaj minut za umirjanje telesa in uma. Meditirajte naj torej poteka brez posebnih pričakovanj.

Zagotovo je v tem hitrem tempu življenja veliko lažje divjati naokoli, kot pa se povsem umiriti in biti sam s seboj. Ko bo meditacija postala del vašega vsakdana, se boste sčasoma znali zelo hitro umiriti in spustiti misli. Takrat boste pričeli opažati koristi redne meditacije, tudi na področju zdravja.

3. Ni vam potrebno meditirati ure in ure

Že to, da pri meditaciji umirite telo, vam vzame kar nekaj časa. Koliko, je odvisno zlasti od vas samih. Pri začetnikih sproščanje telesa vzame nekje od 10 do 15 minut. V tem času še ne izgubimo koncentracije, ki jo potrebujemo v nadaljevanju.

Po prvih 10 do 15 minutah sproščanja se začne meditacija, ki naj za začetnike traja nekje okoli 10 minut. To pomeni, da vam vse skupaj vzame 20 do 25 minut časa. Seveda v tem primeru govorimo o čisto prvih meditacijah, v katerih se osredotočamo zlasti na dihanje. Nato pa počasi, dan za dnem, lahko povečujete število minut.

4. Pozornost namenite predvsem dihanju

Ko se lotite meditacije oziroma ko zavzamete udoben položaj, zaprite oči ter vso pozornost namenite v prostor, v katerem ste. S pozornostjo se sprehodite po svojem telesu in zavestno sproščajte vsak njegov del. Nato pozornost usmerite na dihanje ter ga za začetek zgolj opazujte.

Zaznajte, kako svež zrak vstopa skozi nosnici, kako polni vaše telo ter kako skozi nosnici izstopa. Lotite se dihalnih vaj, pri katerih lahko naredite poljubno število ponovitev. Potem lahko popolno jogijsko dihanje opustite in zadihate povsem spontano v svojem naravnem ritmu.

5. Izberite vodene meditacije

Za začetnike, ki se z meditacijo še niso uspeli konkretneje spoznati, je najbolje, da se najprej odločijo za vodeno meditacijo. Posebne mobilne aplikacije na primer omogočajo, da vas lahko vsako jutro na telefonu čaka nova jutranja 10-minutna meditacija. Z njo si boste pomagali umirjati misli in graditi notranji mir.

Ponudniki vodenih meditacij vas pogosto seznanjajo še s številnimi koristnimi vsebinami. Z njihovo pomočjo lahko na primer izveste osnove in zgodovino meditacije, kako se ohranja osredotočenost, kako biti tukaj in zdaj, kako prijateljevati s čustvi in podobno.

Želimo vam sproščen in uspešen vstop v čudovit svet meditacije!

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Najbolj brani prispevki
Close
Back to top button
Close
Close